En Sıcak Konular

Romanlara 100'er liralık harçlık

12 Mart 2010 15:53 tsi
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın, Roman açılımı kapsamında pazar günü İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenleyeceği etkinlik öncesi, İzmir'deki Roman vatandaşlara İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından 100'er TL ödeme yapılmaya

Roman vatandaşlar, ‘yol harcırahı’ adı altında ödenen paraları almak için banka şubelerinin önüne akın ederken, İzmir Roman Dernekleri Başkanı Abdullah Cıstır, “Vatandaşlarımız para aldığı için mutluyuz. Ancak popülist bir yaklaşım bu. Daha somut adımlar atılmalı” diye konuştu. İzmir'deki Roman vatandaşları, İstanbul'a taşıyacak otobüslerin, bakanlık tarafından sağlandığı, ödeme yapılması talimatının da Devlet Bakanı Faruk Çelik'in danışmanı Ömer Ekşi tarafından İzmir Valiliği'ne iletildiği ileri sürüldü.

İstanbul'daki etkinlik öncesi hazırlıklar sürerken, Sosyal Hizmetlerden Sorumlu İzmir Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, geçen salı günü, İzmir'deki Roman derneklerinin başkanlarıyla biraraya gelip toplantı düzenledi. Karşılıklı görüşmelerde, maddi durumları iyi olmayan İzmir'deki Roman vatandaşların İstanbul'a gitmesinin kolaylaştırılmasına ve bu kapsamda, Kaymakamlıkların bünyesindeki İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nda dosyası bulunanlara 100'er TL para yardımı yapılmasına karar verildi. Karar, dernek başkanları tarafından kendilerine bildirilen Roman vatandaşları arasında sevinç yarattı. Daha önceden maddi durumları iyi olmadığı için çeşitli yardımlardan yararlanan Roman vatandaşların listeleri de çıkarılıp banka şubelerine bildirildi. Bugün, sabah saatlerinde ise kişi başına 100'er TL'lik yardımlar, banka şubeleri tarafından dağıtılmaya başlandı. Roman vatandaşlar, hem mahallerindeki belirli noktalara asılan isim listeleri önünde hem de banka şubeleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Aldığı parayı gösteren Zafer Aktan, “Başbakan, dağıtıyor bu parayı. İstanbul'a gideceğiz” dedi. Listelerde isimleri olmayan ve paralarını alamayan Roman vatandaşlar ise duruma tepki göstererek, “Ne biçim açılım bu. Bizim paramız yok. Nasıl oraya gideriz” diye konuştu.

YAKLAŞIK 1500 KİŞİ, SAYI ARTABİLİR

Listelere göre, İzmir genelinde yaklaşık bin 500 Roman vatandaşına bu yardımların dağıtılacağı, sayının artırılması için çalışmaların sürdüğü kaydedildi. İzmir'deki Romanlar için yaklaşık 40 otobüs ayarlandığı, bunların parasının açılımları yürüten koordinatör bakanlık tarafından karşılandığı öğrenildi. Yarın, saat 20.00 sıralarında otobüslerle yola çıkacak Roman vatandaşların, İstanbul'a vardıklarında Eyüp Sultan Camisi'nde sabah namazını kıldıktan sonra Abdi İpekçi Spor Salonu'na gidecekleri dile getirildi.

“GİTMİYORUM, POPÜLİST BİR YAKLAŞIM”

Kent genelindeki uygulama tartışmaları da beraberinde getirdi. İzmir Roman Dernekleri Başkanı Abdullah Cıstır, “Valilikte bir toplantı yapıldı. Bizim, yardım konusunda taleplerimiz oldu. Bakan Faruk Çelik'in danışmanı Ömer Ekşi'nin de böyle bir talimatından söz edildi ve böyle bir uygulama ortaya çıktı. Vatandaşlarımız para aldığı için mutluyuz. Ancak, ben oradaki etkinliğe katılmıyorum. Popülist bir yaklaşım bu. Daha somut adımlar atılmalı. Başbakan Erdoğan, İstanbul'da bir toplantı yapacağına, on binlerce Roman vatandaşının yaşadığı İzmir başta olmak üzere çeşitli illerde böyle toplantılar yapmalı” diye konuştu.

“AÇILIM, AKP'NİN ŞOVU”

Para yardımının yapıldığı banka şubelerinden birinin önüne gidip sohbet eden CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan ise, “Türkiye'deki açılım politikaları durmak bilmiyor. Bunlar, emperyalist bir dayatma. Toplumda gerilim, kamplaşma yaratıyor. Bunlar şov yapmaktan başka birşey değil, sınıflaşmaya neden oluyor. Açılım şovu, bugün de Romanlar için geçerli. Şova alet ediliyorlar. Devlet kesesinden tutulan otobüsler ve dağıtılan paralarla Romanlar İstanbul'a götürülüyor. AKP, kömür, gıdadan sonra bu şekilde sadaka anlaşıyla vatandaşları bağlamaya çalışıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,910 µs