En Sıcak Konular

Irak'ta çok partili koalisyon seçeneği

12 Mart 2010 13:28 tsi
7 Mart'ta yapılan Irak parlamento seçimlerinin ilk sonuçları belli oldu. Nuri El Maliki oyların çoğunluğunu almasına rağmen tek başına hükümet kuramıyor.

Irak'ta Pazar günü yapılan seçimlerden gelen ilk sonuçlar, Başbakan Nuri el Maliki liderliğindeki koalisyonun güneydeki iki eyalette önde gittiğini gösteriyor. Irak Yüksek Seçim Komisyonu’na göre iki eyalette oyların en az yüzde 30'u sayılmışken, Şii ittifak Hukuk Devleti 124.734 oy aldı

Irak İslami Yüksek Konseyi ile Sadr yanlısı hareket ise Maliki’nin ardından oyları en çok toplayan liste oldu. Şii bölgelerinde üçüncü olan İyad Allawi’nin laik ve inançlar arası ittifakı Sünnilerin yoğunlukta olduğu Selahaddin eyaleti ile karma bir nüfusa sahip olan Diyala eyaletinde önce gidiyor. Ancak bu sonuç oyların yüzde 17’sinden çıkan sonucu ifade ediyor.

ALLAWİ: YOĞUN HİLE YAPILDI

Resmi olmayan sonuçlara göre Nuri El Maliki’nin listesi önde gitse de tek başına hükümet olması imkansız görünüyor. Bunun için Maliki’nin önünde çok partili koalisyon seçeneği duruyor.

Bu arada İyad Allawi, Perşembe günü yaptığı açıklamada seçimlerde yoğun hile yaşandığını belirtti. El Irakia listesinin sorumlularından Adnan El Canabi, “Onlarca ihlal tespit ettik” derken, Maliki hükümetinden bazı sorumluların seçimlere hile karıştığına dikkat çekti.

Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi ardından yapılan bu ikinci parlamento seçimlerinde tüm gruplar parçalı bir tablo ortaya çıkardı. Kürtler için olduğu kadar Araplar, Şiiler, Türkmenler ve diğer azınlıklar için de parçalı duruş sözkonusu oldu.

IKYB ve IKDP ortak listesi Erbil'de önde

Iraklı yetkililer, kısmi sonuçlara göre, Kuzey Irak'ın Erbil vilayetinde, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) ve Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin (IKDP) ortak listesinin önde olduğunu bildirdiler.

Seçim komisyonundan İyad El Kinani, IKYB/IKDP listesini, Değişim Hareketi ve Müslüman Kardeşler örgütüne yakın Kürdistan İslami Birliğ i'nin listelerinin takip ettiğini belirtti.

Erbil'de, oyların henüz yüzde 27'sinin sayım sonuçlarının a çıklandığı belirtildi. Duhok kentinde de Kürdistan İttifakı, KDP kaynaklarına göre ezici çoğunluğu sağlarken, Kerkük’te Kürt listeler birinci oldu. Musul’da ise Kürt karşıtı Hedba partisinden sonra Kürtler ikinci sırada yer aldı.

ARAP IRKÇILARI: CUMHURBAŞKANI KÜRT OLMASIN

Öte yandan seçim sonuçları henüz kesinleşmezken, Arap milliyetçileri Irak Cumhurbaşkanı’nın Kürtlere verilmemesi yönünde açıklamalarda bulundu.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Bağdat’ta bazı siyasi partilerin, “Kürtler ve Arapların barışması temelinde kurulan” Irak düzenini reddetmeye başladığına dikkat çekerek, milliyetçi söylemlerin yıkım ve kötülükten başka bir sonuç vermeyeceğinin altını çizdi. Kürdistan Bölge Başkanlığı, “Irkçı açıklamalar Irak federal yapısı ve demokrasinin ayaklar altına alınmasıdır” dedi. Bölge Başkanlığı, Irak Cumhurbaşkanlığı’na her Irak vatandaşının aday olma hakkının olduğunu ifade ederken, Celal Talabani’nin adaylığını da desteklediklerini vurguladı.

Bu konuda bir açıklama da Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin Hukuk Devleti listesinden geldi. Listenin sorumlularından Wlid Elhili, Irak Cumhurbaşkanlığı görevinin Kürtlerden alınmasını isteyenlerin şovenist olduğunu belirterek, kendilerinin bu görüşte olmadıklarını dile getirdi. Ehlili, Talabani’nin Irak’ın birliğinin güçlendirilmesini sağladığını söyleyerek, Nuri El Maliki’nin başkanlığındaki Dawa partisi ile Hukuk Devleti listesinin, Talabani’nin bu göreve gelmesini istemeyenlerin karşısında olduğunu belirtti.

ajanslar



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,720 µs