En Sıcak Konular

Çin, ABD'nin insan hakları raporuna karşı raporla cevap verdi

12 Mart 2010 12:45 tsi
Çin yönetimi, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanan insan hakları raporuna yine bir raporla karşılık verdi.

Çin Devlet Konseyi basın bürosu tarafından açıklanan ve bu yıl 11. kez yayımlanan "ABD'nin İnsan Hakları Sicili" başlıklı raporda, ABD'nin kendisini "insan hakları hakimi olarak gördüğü" ve "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda, kendi sınırları içindeki insan hakları durumunun görmezden gelindiği" ileri sürüldü.

Çin'in hazırladığı raporda, ABD'ye "kendi ülkesindeki insan hakları karnesinin son derece kötü olduğu ve dünyada meydana gelen birçok insan hakları felaketinin başlıca kaynağı olduğu" suçlaması da yapıldı.

Raporda uzun zamandır kendini "dünya insan hakları polisi" olarak gören ABD'nin, bu konuyu "diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmek, imajlarını zedelemek için ve kendi stratejik hedeflerine ulaşmakta siyasi bir araç olarak kullandığı" savunularak, bunun ABD'nin çifte standart uyguladığını gösterdiği görüşüne yer verildi.

Söz konusu raporda ifade, basın ve internet özgürlüklerini savunan Amerikan yönetiminin kendi çıkarları ve ihtiyaçları söz konusu olduğunda, vatandaşlarını "vicdansızca" izlediği ve kısıtladığı ileri sürülerek, Amerikan vatandaşlarının bilgiye ulaşma, bilgiyi dağıtma özgürlüklerinin sıkı denetim altında olduğu kaydedildi.

-"ABD'DE ŞİDDET VE YOKSULLUK YAYGINLAŞIYOR"-

ABD'de şiddete dayalı suçların yaygınlaştığına vurgu yapılan raporda, 2008 yılında ABD'de 4.9 milyon şiddet suçu işlendiği, mahkum sayısının yılda yüzde 1.8 arttığı ve 30 bin kadar insanın silahlı olaylarda öldüğü bilgisine yer verildi.

Washington Post gazetesine göre, 2008 yılı sonu itibariyle 39.8 milyon Amerikalının yoksulluk içinde yaşadığına ve bu sayının bir önceki yıla göre 2.6 milyon kişi arttığına işaret edilen raporda, bu durumun intiharlarda artışa yol açtığı ve yılda yaklaşık 32 bin kişinin intihar ettiği belirtildi.

Şiddet kurbanlarının genellikle kadınlar ve çocuklar olduğu ifade edilen raporda, ABD'de çalışanların haklarının da güvence altına alınmadığı ifade edildi.

Raporda tecavüzler hakkında istatistik yayımlayan ülkeler arasında en çok tecavüzün ABD'de meydana geldiği ve bu ülkedeki tecavüzlerin İngiltere'nin 13, Japonya'nın ise 20 katı olduğu belirtildi.

Çin'in "ABD'nin İnsan Hakları Sicili" başlıklı raporunda ayrıca, "yüksek askeri gücüyle dünya hegemonyası peşinde koşan" ABD'nin, en çok silah satan ve askeri harcama yapan ülke olarak dünyadaki istikrarsızlığı körüklediği savunuldu.

Şinhua haber ajansı, söz konusu raporun, ABD'nin insan hakları alanındaki uygulamalarına ilişkin olarak Çin yönetiminin hazırladığı 11. rapor olduğunu bildirdi.
 
aa



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,864 µs