En Sıcak Konular

Minareden sala okunmasın!

12 Mart 2010 12:11 tsi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kollarına üye bir grubun Mersin'de çarşaf yırtma eyleminden sonra CHP'nin din ve manevi değerler konusundaki tavrı tartışılıyor.

Tartışmaya, Muğla ve Manisa'da uzun yıllar müftülük yapmış İlhan Armutçuoğlu ortaya çıkardığı belgelerle katıldı.

Bir belgeye göre 1930 ve 1940'lı yıllarda tek parti hükümeti zamanında CHP'nin il başkanlığı ve Muğla Valiliği görevini yürüten Recai Güreli, Muğla Şahidi Camii'ne baskın yaptırarak caminin türbe olarak kullanıldığını ileri sürmüş ve kapatılmasını sağlamış.

Bu belgeyi, görev yaptığı 1960'lı yıllarda müftülük zabıtlarından çıkardığını söyleyen İlhan Armutçuoğlu, "Zihniyet hiç değişmiyor. CHP'nin bu valisi benim çocukluğumda sokakta giderken başörtülü bir kadını durdurup, başından başörtüsünü çekip alıp hakaret etmişti. O günlerde biz camide namaz surelerini öğrenir veya öğretirken derdest edip götürmesinler diye kapıya nöbetçi koyardık." şeklinde konuştu.

Emekli müftü İlhan Armutçuoğlu'nun ortaya çıkardığı 29 Mart 1938 tarihli, vali imzasıyla müftülüğe gönderilen yazıda, Muğla'nın Camikebir mahallesinde Şahidi namı ile bir türbenin ihyasına çalışıldığına dair ihbar yapıldığı belirtilerek şöyle diyor: "Yapılan muayene ve aramada türbenin sandukası üzerinde ve içerisinde müceddet yeşil kumaş ve ipekli üzerine yazılı 'kelime-i şehadet' havlu, mum, süpürge gibi bazı eşyalar elde edilmiştir." Camide görev yapan ve türbeyi ihya ettiği belirtilen imam Cemalettin'in bu camide görev yapmasının mahzurlu olduğu ifade edilen yazıda, imam hakkında gerekli muamelenin yapılmasını ve sonucundan da valiliğe bilgi verilmesi isteniyor.

MİNAREDEN SALA OKUNMASIN SAĞLIKLI OLANLAR BİLE KÖTÜ ETKİLENİYOR

Emekli müftü İlhan Armutçuoğlu'nun müftülük zabıtlarından çıkardığı 9 Nisan 1931 tarihli bir başka belgeye göre ise Muğla'da vefatlar sonrasında cami minarelerinden okunan salalar bile yasaklanmış. Valilikten müftülüğe gönderilen yazıda, minarelerden okunan salanın hastaları, hatta sağlıklı olanları bile olumsuz yönde etkilediği belirtilerek şöyle deniyor:

"Kasabada vefat vukuunda minarelerde sala verildiği görülmektedir; hastalar ve hatta sıhhati yerinde olanlar üzerinde bir çok fena tesir yapan bu hal hemen her yerden kalkmış olmasına rağmen bu bidat Muğla'da devam edip gitmektedir. Bunların sureti katiyede meni vilayetçe matlup ve müstelzem olduğundan alakadarana tebligat ifası ve badema vefiyat vukuunda sala verdirilmemesinin temini rica olunur efendim."

1935 yılında doğduğunu ve yapılan zulümlere kısmen şahit olduğunu ifade eden İlhan Armutçuoğlu, CHP'nin tek parti hükümeti yaptığı dönemlerde büyük sıkıntılar gördüklerini ifade etti. Özellikle Kur'an öğretimi konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Armutçuoğlu, "Hem okuyanı hem okutanı anında kodese gönderiyorlardı. En hafifi hapis cezasıydı. Çok idam edilenler bile oldu." dedi.

Bu zihniyetin kelime-i şehadet yazan bir havluyu bile hazmedememesinin tek sebebinin din karşıtlığı olduğunu ifade eden Armutçuoğlu, zihniyetin hiç değişmediğini belirtti.

cihan



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs