En Sıcak Konular

İsrail'in kararı dünyayı ayağa kaldırdı

12 Mart 2010 09:58 tsi
İsrail'in kararı dünyayı ayağa kaldırdı 
İsrail'in Doğu Kudüs'te 1600 yeni konuta verdiği onayın yankıları devam ederken, 'Yeşil Hat'tın ötesinde 50 bin yerleşim alanının daha yapılacağı bilgisi dünyayı ayağa kaldırdı.

Doğu Kudüs'te, 'Yeşil Hat'tın ötesinde verdiği 1600 konutluk inşaat izniyle İsrail ile Filistinliler arasında başlaması öngörülen dolaylı görüşmeleri tehlikeye atan Tel Aviv yönetimi, işi daha da ileri götürdü. İsrail'in, önümüzdeki yıllar içinde söz konusu mahallelerde 50 bin dolayında konut yapımını planladığı bildirilirken, Arap Birliği Başkanı Amr Musa, 'İsrail tarafından alınan kararlar iptal edilmediği sürece Filistinlilerin, ABD tarafından önerilen İsrail-Filistin dolaylı görüşmelerine katılmayacağını' açıkladı. Amr Musa, 'Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile yapılacak bu görüşmelere şu an için katılmamaya karar verdi. Filistin tarafı, mevcut şartlar altında görüşmeye hazır değil' dedi.

'YEŞİL HAT'TA BİNLERCE KONUT

İsrail'in Haaretz gazetesi, planlama dairesi yetkililerine dayanarak, Kudüs'te önümüzdeki birkaç yıl, hatta 10 yıllar içerisindeki inşaat planlarının, İsrail'in 1967 Savaşı'ndan sonra işgal ettiği Doğu Kudüs'te yoğunlaşmasının beklendiğini duyurdu. Habere göre, planlanan konutların çoğu, Yeşil Hat'tın ötesindeki Yahudi mahallelerinde yapılacak, küçük bir bölümü ise Arap mahallelerinde inşa edilecek. İsrail İçişleri Bakanlığının, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in ülkeyi resmi ziyareti sırasında açıkladığı inşaat onayı, başta ABD olmak üzere, Filistin tarafı ve uluslararası toplumun yanı sıra ülke içinde de tepki çekiyor.

Barış sürecini sekteye uğratmayın

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in konut inşasına ilişkin kararını kaygıyla karşılandığını bildirerek, "Kudüs'teki koşulları değiştirecek ve barış sürecini sekteye uğratacak adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz." açıklamasını yaptı. "Böyle bir ortamda söz konusu kararın alınması, İsrail'in tutum ve niyeti konusunda ciddi kuşkulara yol açmaktadır" denildi.

Yanlış zamanda yanlış karar

İngiltere de İsrail'in kararını kınadı. Dışişleri Bakanı David Miliband'in açıklamasında, "Bu, yanlış bir zamanda alınmış yanlış bir karardır. İsrail'in barıştan yana olmadığını savunanların elini kuvvetlendirecektir. AB ortaklarımızla birlikte, bu kararı kınıyorum" ifadelerine yer verildi. Çin de konut kararına karşı olduğunu bildirdi.

Kral Abdullah Putin'e şikayet etti

Moskova'da Ürdün Kralı Abdullah, İsrail'in neden olduğu krizi Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile ele aldı. Kral Abdullah, "İsrail ile Filistin arasındaki içinden çıkılamaz durum ile İsrail'in bin 600 yeni konut inşa etme kararı üzerine konuşmak bu ziyareti gerçekleştirdim. Rusya bölgede barış masasına oturtacak bir rol oynayacaktır" dedi.

ABD'nin en yakın dostu!

Tel Aviv Üniversitesi'nde konuşan Başkan Yardımcısı Joe Biden, İsrail'in en yakın dostları olduğunu öne sürdü. Biden, bin 600 yeni konut inşaatı konusunda İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yaptığı izahatlarla kendisini ikna ettiğini söyledi. Biden, yeni konut projelerini neden kınadıklarını da izah etmeye çalışarak, bir dost olarak 'en zor gerçeği söylemek' zorunda hissettiğini belirtti.

yenişafak



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,946 µs