En Sıcak Konular

Ulaşım kaosunda son gün

12 Mart 2010 09:30 tsi
Başkent'in ulaşımda sürüklendiği kaos yarın son bulacak. Tüketici derneklerinin açtığı dava sonucu toplu taşım ücretlerinin 2003 yılındaki fiyatlara dönmesine karşı açılan davada, yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Verilen yeni kararla otobüs, minibüs, metro ve Ankaray ücretleri yeniden eski duruma dönecek. Kararın uygulamaya konulması için de bugün saat 14.00'de UKOME toplanarak, eski fiyatları yeniden kabul edecek.
 
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını ve sonraki süreci düzenlediği basın toplantısında değerlendirerek, "Her şey normale dönecek" dedi. Büyükşehir Belediye sınırları içerisindeki belediye otobüsleri, halk otobüsleri, yeşil otobüsler, minibüsler, metro ve Ankaray'ın Pazartesi gününden bu yana 2003 fiyatlarından yolcu taşıdığını belirten Başkan Gökçek, "Bu konudaki sıkıntılarımızı 4-5 günden beri değişik televizyon ve basın toplantılarında dile getirdik. Bugün Sayın Başbakanımızın sabah katıldığı programda aynı konuda haklılığımız konusunda bize vermiş olduğu destek dolayısıyla da tüm Ankaralalılar adına şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

UKOME BUGÜN TOPLANIYOR

"Bugün sevindirici bir haber aldık" diyen Başkan Gökçek, şu açıklamayı yaptı: "Ankara 2. İdare Mahkemesi, 2010'a 330 sayılı kararıyla 'davalı idarenin birinci savunması alınıp yeniden karar verilinceye kadar teminat alınmaksızın dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması' tarzında bir karar verdi. Bu karar son verdiğimiz UKOME kararıyla ilgili. Bu UKOME kararında mahkemenin geçmiş fiyatlara dönülmesiyle ilgili kararını almıştık. Bu kararı İdari Mahkemesi durdurdu. Mahkeme kararları doğrultusunda eski fiyatlara dönme konusunda bir kararı da biz alıyoruz."

Mahkemenin sağduyulu bir karar aldığını vurgulayan Başkan Gökçek, kararı veren hakimlere Ankaralılar adına teşekkür etti. Ankara'da böyle bir kaosun bir daha yaşanmamasını dileyen Gökçek, "Çok ciddi bir kaosun eşiğinden, ciddi bir sıkıntının eşiğinden döndük. Böyle bir karardan dolayı mutlu olduğumu açıkca ifade etmek isterim" diye konuştu.

TRANSFER YENİDEN UYGULANMAYA BAŞLANACAK

Açıklamanın ardından Gökçek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. UKOME toplantısında transfer uygulamasının da yeniden uygulamaya sokulacağını açıklayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, sefer sayılarının da normale döneceğini belirtti. "Tamamen her şey normale dönecek" diyen Başkan Gökçek, ücretlerin de son şekline döneceğini, yeni bir zam yapılmayacağını kaydetti.

Kararın uygulandığı ilk günden itibaren Büyükşehir Belediyesinin ne kadar zarar ettiğine ilişkin soruyu yanıtlayan Gökçek, şöyle konuştu: "Zararın ne kadar olduğunu net olarak kolay kolay ortaya çıkarmak, 4 gün içinde mümkün değil. Vatandaşımızın eskiden almış olduğu biletler var. Bunlar değişik fiyatlı biletler, bunların hangisinin nerede ne kadar kullandı, bulmak zor. Ancak geçtiğimiz hafta hasılatların yarı yarıya düştüğünü biliyoruz. Demek ki hesap yapılmasa dahi hasılatlarda yarı yarıya düşüş var. 1.50 kuruşluk bilet 75 kuruştan, 110 kuruşluk 60 kuruştan satılıyordu. O nedenle yüzde 50'ye yakın bir zarar olduğu açık"

UYGULAMA CUMARTESİ BAŞLAYACAK

UKOME toplantısından sonra eski fiyatların uygulanmasına ne zaman başlanacağına ilişkin bir gazetecinin sorusuna ise Melih Gökçek, "Bilet makinalarının ayarı için belli bir süre geçmesi gerekiyor. Cumartesi gününden itibaren uygulamaya başlayacağız. Yalnız UKOME kararı alındıktan sonra arzu ederlerse minibüsçüler, karar imza altına alındığı tarihten itibaren uygulamaya başlayabilirler, isterlerse de bizim gibi cumartesi günü başlarlar" yanıtını verdi. Bir gazetecinin "Bu süreçte vatandaştan nasıl tepkiler aldınız?" sorusu üzerine ise Başkan Gökçek, şu açıklamayı yaptı: "İdeolojik saplantıları olan cüzi bir kesim hariç, ucuz bir taşıma olmasına rağmen, vatandaşların yüzde 80, yüzde 90'ı bu işin sağlıklı bir sonuç vermeyeceğiyle ilgili ittifak halindeydi. Bunda hiç tereddütüm yok. Öyle zannediyorum, televizyon ve medya kuruluşlarında süreci iyi yönettik ve süreci, ne anlama geldiğini halkımıza iyi anlattık. Vatandaşımız sıkıntımızı iyi anladı."

cihan



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs