En Sıcak Konular

Çağlayan: IMF'sizlik ölüm değilmiş

10 Mart 2010 23:01 tsi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Biz kendi reçetemizi kendimiz yazdık. Bundan dolayıdır ki 'IMF ile stand-by anlaşması yapmayacağız' dediğimiz halde bakın ne borsada ne dövizde en ufak bir oynama olmadı, olmayacak da'' dedi.

Bakan Çağlayan, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (İHKİB) düzenlediği 2009 Yılı Başarılı İhracatçılar ödül töreninde yaptığı konuşmada, bu sektörün Türkiye'nin asla göz ardı edemeyeceği, Türkiye'nin göz bebeği bir sektör olduğunu söyledi.

İhracatın da Türkiye'nin büyüme, istihdam ve üretim motoru olduğunu ifade eden Çağlayan, ''Türkiye için ihracat olmazsa olmazdır'' dedi.

Çağlayan, IMF ile ilgili gelişmelere ilişkin olarak da şunları kaydetti:

''IMF konusunda Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanına katılıyorum. Aslında Türkiye 2009 kriziyle çok önemli stres testinden geçti. IMF de bunun en güzel göstergelerinden biri olmuştur. Türkiye eski Türkiye değil, IMF'nin bunu bilmesi gerekir. Eski Türkiye geride kaldı. Şimdi yeni bir Türkiye var. İhracatını 100 milyar doların üzerine çıkarmış ve dünyanın 2050 yılında 5 süper starından biri olarak gösterilen bir ülkedir. Böyle bir ortamda Türkiye'nin menfaatleri IMF ile anlaşmayı gerektiriyorsa anlaşmayı imzalarız. IMF konusu Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını, mali disiplini, bütçe disiplinini fazlasıyla önemsemiş ve bu konuda artık kendi işini kendi yapan bir hükümetin olmasıyla beraber IMF'nin desteğine ihtiyaç duymaksızın bu kriz çerçevesinde, dünyanın sıfırcı hocaları diye söylenen derecelendirme kuruluşlarından bile pozitif derece almış bir ülke. Bugün gerek bütçe açıklarında, gerek Türkiye'nin borçlarında hiç kimsenin bize reçete vermesine gerek yok. Biz kendi reçetemizi kendimiz yazdık. Bundan dolayıdır ki 'IMF ile stand-by anlaşması yapmayacağız' dediğimiz halde bakın ne borsada ne dövizde en ufak bir oynama olmadı, olmayacak da.''

-''BU DÖVİZ POLİTİKASI İHRACATIMIZI OLUMSUZ ETKİLEMİŞTİR''-

Konuşmasında Merkez Bankası'nın kur politikasına da değinen Devlet Bakanı Çağlayan, ''Bağımsız olarak ifade edilen Merkez Bankası bizlerin, sizlerin söylediği kur politikasını görüp, proaktif davranabilseydi, bu faiz politikası maalesef Türkiye'yi, döviz politikası da ihracatımızı olumsuz etkilemiştir. İddia ederek söylüyorum; eğer Türkiye bugün rekabetçi kur avantajını yakalamış olsaydı, biz sizlerle şimdi 200 milyar dolar ihracatı konuşuyor olacaktık'' dedi.

Çağlayan, bu noktada Merkez Bankası'nın yapması gereken faiz politikasını zamanında yapamadığını ve Türkiye'yi düşük kurla ihracat yapmaya, bir tarafta da düşük kurla ithalat yapmaya ittiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Bağımsız bir kuruluş. Öyle bir bağımsızlık alanı var ki enflasyon düşerse Merkez Bankası başarılı, enflasyon yükselirse hükümet başarısız. Böyle bir anlayış var mı arkadaşlar size soruyorum? Bu nasıl bağımsızlık. Ümit ediyorum ki Merkez Bankası da artık gerçekleri gören, Türkiye'nin ihracat potansiyelini anlayan ve Türkiye'nin ihracat politikasına uygun politikalar geliştiren, faiz politikası geliştiren inşallah bir yapıya dönüşecektir.''

-''IMF'SİZ DE ÇOK RAHAT YOLUMUZA DEVAM EDEBİLİRİZ''-

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de bugün güzel bir haber aldıklarını, Türkiye'nin IMF anlaşması olmadan yoluna devam edeceğini söyledi.

Büyükekşi, bu ülkenin girişimci gücüne güvendiklerini, Türkiye'nin potansiyeline inandıklarını, IMF'siz de çok rahat yollarına devam edebileceklerini kaydetti.

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise 2023 yılında İstanbul'u dünyanın sayılı 5 moda merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Tanrıverdi, 2023 yılında sadece hazır giyim sektöründe 60 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu, tekstil ve halı ile bunun 100 milyar dolara çıkmasını taahhüt ettiklerini belirtti.

Ödül töreninde, ''Dış Ticaret Sermaye Şirketleri'' kategorisinde bir firma platin, bir firma altın, 17 firma da gümüş sertifika aldı.

''İmalatçı, İhracatçı Firmalar'' kategorisinde ise yaptıkları ihracatla 18 firma platin, 76 firma altın, 125 firma gümüş, 461 firma bronz, 933 firma başarı sertifikası aldı. Toplamda bin 632 firma ödül almış oldu.

aa



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,178 µs