En Sıcak Konular

Yunanistan'da son iki ayda 260 subay emekli edildi

10 Mart 2010 20:16 tsi
Yunanistan Savunma Bakanlığı, Silahlı Kuvvetler'in, yeni nesil ordu mensuplarına devredilmesi programı kapsamında 260 subayı daha emekliye sevk etti. Ordudan, son iki ayda istifa eden 420 subayla birlikte toplam 680 üst düzey görevli ayrılmış oldu.

Savunma Bakanlığı, Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri'ndeki rahatsızlığa rağmen üst düzey ordu mensuplarını emekliye sevk etmeye devam ediyor. Yunan basınına göre, 5 aylık PASOK hükümeti, son değerlendirmelerden sonra yaşları 48 ile 55 arasında olan 260 üst düzey subayı emekliye ayırdı.

Ayrıca son iki ayda yaş ortalaması 50'nin altında olan 420 subay ise istifa etti. Subayların istifa gerekçeleri arasında, hükümetin son dönemde art arda açıkladığı ekonomik tedbirlerden maaş ve ek ödeneklerde kesinti ile emeklilik yaşının arttırılması bulunuyor.

Son dönemde toplam 680 subay, emekliye sevk edilmesi ya da istifa gerekçesiyle görevden ayrıldı. Savunma Bakanlığı'nın yaptığı ilk hesaplamalara göre bu kişiler, 100'er bin Euro'dan fazla tazminat ve emeklilik hakkı kazandı. Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, sadece tazminatlar için 7,5 milyon Euro ödenecek. Ordu mensuplarının istifalarının aynı hızla devam etmesi durumunda ise ödemelerde sıkıntı çıkabileceği belirtiliyor.

Önümüzdeki dönemde Silahlı Kuvvetler'deki istifaların artarak devam etmesi beklenirken, subayların ekonomik önlemlerden sonra ilk maaşlarını almayı bekledikleri kaydediliyor. Bu ayki maaş bordrolarında hangi ödeneklerde kesinti yapıldığı, bunun miktarının ne kadar olduğu, emekliye ayrılmaları durumunda bunun kadar yansıyacağı gibi konuları değerlendirdikten sonra istifa edip etmeyeceklerine karar verecekleri ifade ediliyor.

Daha önce Yunan basın-yayın organlarına, ordudan 6 bin ile 10 bin görevlinin ekonomik gerekçelerle istifa etmeyi düşündükleri haberleri yansımıştı. Askerlerin istifa etme düşüncelerinde, emekliye ayrılmaları durumunda görevde kaldıklarından daha fazla maaş alacak olmaları etkili oluyor.

Müzakereleri devam eden yeni sosyal güvenlik sistemine göre, 60 ya da 65 yaşını doldurmayan subaylar emeklilik maaşı alamayacak. Bu nedenle yeni yasa yürürlüğe girmeden daha istifaların yüksek olması bekleniyor.

Yeni yasanın bu yılın başından itibaren geçerli olacağını kaydeden hükümet ise istifaların bir anlamının olmayacağını kaydediyor. Ordu mensupları ise haklarını mahkemelerde arayacaklarını ifade ediyor.

Basına göre hükümetin askeri alandaki yeni politikaları, Yunan Silahlı Kuvvetleri'nde yüzlerce subayın istifa etmesine yol açtı. Bu sadece Silahlı Kuvvetler emeklilik fonlarının değil Silahlı Kuvvetler'in kendisinin de havaya uçma tehlikesine yol açabilir.

MİLLİYETÇİ ÇEVRELER ORDU OPERASYONUNDAN RAHATSIZ

Bu arada son iki aydır siyasi yönetim ve ordu mensuplarının rakip kamplara ayrılmasını devamlı gündemde tutan milliyetçi çevreler ile bir kısım basın-yayın organları, subayların hükümeti istifalarla tehdit ettiği tezini işliyor. Bu tip haberler baskı unsuru olarak kullanılıyor. Hükümetin Ege konusunda Türkiye ile görüşmelerde bulunma ihtimali bile 'derin' çevrelerin uzlaşmaz bir tavır takınmalarına neden oluyor.

KARA KUVVETLERİNDE 50 SUBAY EMEKLİ EDİLDİ-

Diğer yandan Savunma Bakanlığı'nın Silahlı Kuvvetler'de yaptığı 'temizlik operasyonu' bütün hızıyla devam ediyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın dün yaptığı açıklamaya göre, 50 albay daha toplu şekilde emekliye sevk edildi.

Savunma Bakanlığı, geçen hafta da 27 generali emekliye sevk etmişti. Emekliye sevk edilen generallerden 13'ü Hava Kuvvetleri'nde, 6'sı Kara Kuvvetleri'nde, 8 amiral ise Deniz Kuvvetleri'nde görev yapıyordu.

SİLAHLI KUVVETLER HALKA KAPATILDI

Son olarak Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda tasarruf amacıyla sadece bu yıl değil tamamıyla Silahlı Kuvvetler'de düzenlenen bayram etkinliklerine halkın katılımını yürürlükten kaldırdı. Bundan böyle Paskalya'da ülke genelindeki bütün askeriyelerde yapılan geleneksel kutlamalara halk katılamayacak. Paskalya bayramlarında aileler, görev yapan çocuklarıyla bu günü birlikte geçiriyordu.

Diğer yandan Savunma Bakanlığı, taşrada yapılan milli bayram geçitlerine ordunun katılımını ciddi oranda sınırlandırdı. Atina'daki kutlamalarda da ağır silahlar ve savaş uçakları resm-i geçitte yer almayacak. İlk uygulama 25 Mart Bağımsızlık Günü'nde yapılacak. Bu girişimler nedeniyle hükümet, halkla ordu arasındaki ilişkileri kesmeye çalışmakla eleştirildi. Ekonomik krizi gerekçe gösteren hükümet, "Halkın genel faydası için bundan sonra istemediğimiz çok şeyi yapmak zorunda kalacağız" savunmasında bulundu.

cihan



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,989 µs