En Sıcak Konular

Meclis'te özlenen uzlaşma sağlandı

10 Mart 2010 18:39 tsi
Meclis'te özlenen uzlaşma sağlandı  
Siyasette özlenen tablo… Taş atan çocukların ceza almasını engelleyen tasarıyla ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin bugün destek turuna çıktı ve bütün partiler tasarıya olumlu yaklaşarak uzun zamandır görülmeyen bir uzlaşma sağlandı…

Parti grupları tasarı hakkındaki görüşlerini önerilerini ve eleştirilerini belirtti, Bakan Ergin ise bunları tek tek not etti.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ‘Çocuklar suçlu değil, onlar suça itiliyor’ derken BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ‘demokratikleşme için bir şart ön görmediklerini söyledi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da ‘Bu çocuklar topluma yeniden kazandırılmalıdır. Bu amaçla doğru bir düzenleme yapılmasını arzu ediyoruz’ diye konuştu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kamuoyunda “taş atan çocuklar düzenlemesi” olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu ve Bazı  Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'yla ilgili bilgi vermek üzere, CHP, BDP ve MHP ile görüştü.
  
Ziyaretin ardından açıklama yapan Ergin,  “Bu değerlendirme doğrultusunda, CHP grubumuz yeniden yargılamaya  ilişkin maddeyi düzenleyen 311/2'ye ilişkin çekincelerini ilettiler. Buna ilişkin  tereddütleri olduğunu ifade ettiler. Biz CHP'nin bu tereddütlerini not ettik.  Kendi değerlendirmemizi de ayrıca yapacağız.

CHP'nin bu maddeye itirazı var. Bunları değerlendireceğiz ama  kamuoyundaki beklentiyi de karşılamak üzere bu çalışmaları yapmayı düşünüyoruz.  Bu tasarı içerisinde düzenlenecek çocuk adalet sistemine ilişkin düzenlemeler çok  önemli. Bu çocuklar bu ülkenin çocukları. Bunlar bizim çocuklarımız."
        
Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a af getirilebileceğine yönelik  eleştirilerin hatırlatılması üzerine, Adalet Bakanı Ergin, “Bizim öyle bir  öngörümüz yok. Öyle bir öngörümüz olsa zaten paketin içine koyup getirmezdik.  Parlamentoda diğer gruplarımızın böyle bir endişesi varsa, bu endişeleri de  dikkate alıp, bir değerlendirme yapılabilir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

CHP: ÇOCUKLAR SUÇLU DEĞİL

CHP Grup Başkanvekili Okay, görüşmede, bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanma ihtimalini yaratabilecek düzenlemenin, tasarıdan çıkarılmasını istediklerini vurgulayarak, “Taş atan çocuklarla ilgili Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunundaki 2 maddelik değişikliğe ilişkin bölümün görüşülebileceğini ama bunun bir paket halinde gelmesi halinde, Öcalan'a ilişkin bölümünün çıkarılmaması durumunda, çocukların da mağdur olacağını ifade ettik” diye konuştu.

Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ilk maddesine göre 18 yaşından küçüklerin, çocuk olarak kabul edildiğini anımsatan Okay, çocukların suçlu olmadığını, suça itildiğini dile getirdi. Okay, Bakan Ergin'e, çocukların çocuk olmaktan kaynaklanan haklarına ilişkin düzenlemelerin, Adalet Komisyonunda görüşebileceklerini ilettiklerini bildirdi.

BDP: TASARIYI ÖNEMSİYORUZ

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata tasarıya destek verdiklerini ve tasarı için bir şart ön görmediklerini belirtti.

BDP’li Ata şöyle konuştu:

‘Tasarının komisyon gündemine gelmesini önemsiyoruz. Toplumun çok değişik kesimleri tarafından bir vicdan hareketi başlatılmıştır. İnanıyoruz ki grupların mutabakatıyla Genel Kurulda görüşülecek.”

Ayla Akat Ata, “Şartınız var mı?” sorusu üzerine, demokratikleşme için herhangi bir şart öngörmediklerini belirtti.

MHP: ÇOCUKLAR TOPLUMA KAZANDIRILMALI

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise kendilerine iletilen dosya üzerinde çalışma yapacaklarını belirterek, “Bu bir toplumsal soruna dönüşmeden gereken tedbirleri almak sayın iktidarın sorumluluğundadır. Yasama olarak, parlamento olarak da buna her parti katkı vermek durumundadır. MHP olarak biz bu konuda bir çalışma yapacağız. Önceden söylemiş olduğumuz sözlerimiz var. Tekliflerimizi sunacağız. Sonuç itibariyle ülkemiz ve toplumumuz yeniden yeni bir gerginliğin içerisine düşmemelidir. Bu çocuklar, yalnız cezalandırılmak değil, bu çocuklar topluma yeniden kazandırılmalıdır. Bu amaçla doğru biz düzenleme yapılmasını arzu etmekteyiz” diye konuştu.

hurriyet



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,637 µs