En Sıcak Konular

'Hayal kırıklığına uğramadık'

10 Mart 2010 17:27 tsi
'Hayal kırıklığına uğramadık' TÜSİAD'dan IMF anlaşması ile ilgili açıklama geldi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, IMF stand-by görüşmelerinin durdurulmasına ilişkin olarak, “Bu noktadan sonra da dış finansman Türkiye için üzerinde durulması gereken, hükümetin üstünde durması gereken bir konu” dedi.

Boyner, “Türkiye-Kore İş Forumu”nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, IMF ile gelinen noktayı iş dünyasının nasıl değerlendirdiğine yönelik olarak, 2008 yılından, yani kriz çıktığı andan itibaren biten anlaşmanın yerine yeni bir IMF anlaşması yapılırsa, krizin daha az zararla atlatılacağını öngördüklerini hatırlattı.

2008 yılı ve 2009 yılının başında, bunu birçok kez gündeme getirdiklerini anımsatan Boyner, şöyle devam etti:

“Bugün geldiğimiz noktada yeni bir IMF anlaşması olsaydı, muhteviyatında neler olacaktı diye bakarsak; aslında birtakım devam eden yapısal reformlar, mali disiplin önceliği ve büyümeye geçişin doğuracağı dış finansman ihtiyacının kısa vadede finansmanı gibi bir paketle karşı karşıya kalacaktık. Doğrudur, Türkiye'nin şu anda bir orta vadeli programı var ve bu program çerçevesinde de çalışmalar devam ediyor. Bundan sonraki süreçte eğer orta vadeli programın içine mali kuralla birlikte bir mali disiplin anlayışı konabilirse, aynı zamanda programa bağlı olarak birtakım yapısal reformlar da gene orta vadeli program içine konabilirse, bu iki perspektifi yerine getirmiş oluruz. Geriye kalıyor, kısa vadede finansmanın, yani doğacak dış finansman açığının nasıl ortadan kaldırılacağı. Burada da en çok üzerinde durmamız gereken konu, dışarıdan böyle bir arzın olup olmayacağı ve o arzın Türkiye'ye teveccüh edip etmeyeceği. Herhalde bu konuda da hükümetin bir çalışması vardır diye düşünüyorum.”

“HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAMADIK”

Ümit Boyner, “Hayal kırıklığına uğradınız mı?” sorusuna, “Hayal kırıklığına uğramadık” karşılığını verdi.

IMF tartışmasının son zamanda “içi boş bir tartışma” haline geldiğini dile getiren Boyner, “Önemli olan burada Türkiye'nin büyümeye geçerken ihtiyacı olacak finansmanın sağlanmasıdır. Bunun nasıl yapılacağı eğer önümüze koyulursa veyahut da program içinde buna göre bir pragramatik anlayış konulursa, reformlar konusunda, zannediyorum daha açıklığa kavuşur olay” dedi.

Boyner, IMF dışında başka bir dış kaynak olasılığı görüp görmediklerine ilişkin olarak da, Türkiye'ye her zaman sermaye girişi olabileceğini belirterek, “Daha çok arzın varlığının üstünde durmak istiyorum. Yani dış dünyadaki gelişmeler, ne çerçevede olacak ve Türkiye'yi nasıl etkileyecek, o arz olursa, Türkiye teveccüh edecek mi o da biraz bizim programımızın içindeki mali kuralın işlemesine, yapısal reformların devamına bağlı” dedi.

“IMF anlaşmasının olmamasını, iş dünyasının sonuç alamaması şeklinde yorumlayabilir miyiz?” sorusuna Boyner, “Hayır öyle yorumlamayalım. Bence bu konuda biz çok net baştan beri konuştuk. Bir baskı söz konusu değil, biz fikrimizi net olarak söyledik. Türkiye, krizden nispeten az etkilenen ülkeler arasında yer aldı ama, 'bir IMF anlaşması olsaydı eksi 6 yerine daha düşük bir oranda mı küçülürdük'... Bunu bugün konuşmak belki çok faydalı değil ama oralara çekmeyelim tartışmayı. Ama bu noktadan sonra da dış finansman Türkiye için üzerinde durulması gereken, hükümetin üstünde durması gereken bir konu” yanıtını verdi.

Boyner, mali kuralın önemine işaret ederek, 8 Nisan'da Ankara'da Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında en fazla üzerinde duracakları konunun, mali kural olacağını bildirdi.



Bu haber 872 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,120 µs