En Sıcak Konular

BDP: Bu tasarıyı önemsiyoruz

10 Mart 2010 16:19 tsi
BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, toplumun çok değişik kesimleri tarafından bir vicdan hareketi başlatıldığını ve mutabakatla toplumsal muhalefet ortaya konulduğunu belirterek, “Bu muhalefet, iktidar partisi tarafından görülerek, konu Meclis günd

Ata, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, “taş atan çocuklar” için düzenlemelerin de yer aldığı tasarıyla ilgili ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu. Ata, kamuoyunda, bir kesim tarafından taş atan çocuklar, bir kesim tarafından suça bulaştırılan çocuklar, partileri tarafından ise Terörle Mücadele Kanunu mağduru çocuklarla ilgili yasa tasarısı olarak nitelendirilen tasarının, Hükümet tarafından TBMM Adalet Komisyonu gündemine getirildiğini söyledi.

Tasarının komisyondaki görüşmelerinde, olumlu katkılarının ve eleştirilerinin olacağını Bakan Ergin'e söylediklerini ifade eden Ata, şöyle konuştu:

“Tasarının komisyon gündemine gelmesini önemsiyoruz. Toplumun çok değişik kesimleri tarafından bir vicdan hareketi başlatılmıştır. Bu, çok değişik kesimlerin mutabakatıyla bir toplumsal muhalefet ortaya konmuştur. Bu muhalefet, iktidar partisi tarafından görülmüş ve konu Meclis gündemine girmiştir. İnanıyoruz ki grupların mutabakatıyla Genel Kurulda görüşülecek.”

“DEMOKRATİKLEŞME İÇİN HERHANGİ BİR ŞART ÖNGÖRMEDİK”

Ayla Akat Ata, “Şartınız var mı?” sorusu üzerine, demokratikleşme için herhangi bir şart öngörmediklerini belirtti.

Tasarıda yapılan kısmi iyileştirmelerin, toplumun değişik kesimlerinin talepleri karşısında yetersiz kaldığını söylediklerini kaydeden Ata, “Konu ile sivil toplum örgütlerinin, değişik hukuk otoritelerinin, ilgili baroların çocuk hakları komisyonlarının görüş ve önerilerinin alınması gerektiğini de ifade ettik. Ama herşeyden önce, bu ülkenin yasalarında 18 yaşın altındaki her vatandaşın çocuk olarak kabul edilmesi ve Anayasamızın 90. maddesinin 5. fıkrası gereğince, iç hukukumuzdaki her düzenlemenin, altına imza koyduğumuz uluslararası sözleşmelere uygunluğunun sağlanması gereğini hatırlattık” diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili Ata, “Sizin somut olarak eksik bulduğunuz noktalar nelerdir? CHP, Öcalan'a yeniden yargılanma yolunun açılacağı yönünde bir çekince ortaya koydu. Siz buna nasıl bakıyorsunuz?” sorusu üzerine, kişiye özel yasa çıkarılamayacağının, Anayasa ile güvence altına alındığını ifade etti.

“KONU, SİYASİ POLEMİĞE KONU OLABİLECEK TARAFLARA ÇEKİLMESİN”

Ancak çocuklar ile ilgili yasa gündemdeyken, konunun bir siyasi polemiğe konu olabilecek taraflara çekilebilmesini doğru bulmadıklarını belirten Ata, bu nedenle yasanın sadece çocuklar eksenli getirilmesi ve torba bir yasa içerisinde ele alınmaması gerektiğini ifade ettiklerini bildirdi.

Ayla Akat Ata, “o madde çıkarılsa bile destek verecek misiniz?”, sorusuna, “Biz Türkiye'de demokratikleşme noktasında atılacak her adıma olumlu destek vereceğimizi, grubumuzun daha önce yaptığı açıklamalarda ifade ettik. Atılacak her adımı, muhalefet hakkımızı saklı tutarak destekleyeceğiz” yanıtını verdi.

“Sözlerinizi, 'koşulsuz destek veriyorsunuz' şeklinde yorumlayabilir miyiz?” sorusuna yanıt verirken Ata, koşulsuz destekten bahsetmediklerini söyledi.
Ata, “Tabiki muhalefetimizi yapacağız. Türkiye'de yasama ve yürütme erkinin ayrı erkler olduğuna inanıyoruz. Komisyonda yapacağımız muhalefeti, Genel Kurulda da yapacağız. Yapacağımız katkıların, iyileştirmeye yönelik olduğuna ve toplumsal muhalefetin sesi olacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

A.A.



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,078 µs