En Sıcak Konular

Denizli Belediye'sinde alkol yasağı tartışması

10 Mart 2010 14:53 tsi
DENİZLİ Belediye Meclisi'nde umuma açık yerlerde alkol alınmasının yasaklanması gündeme geldi, AK Partili meclis üyeleri ile CHP ve MHP'li üyeler arasında tartışma çıktı. Muhalefetin tepkisi üzerine, AK Parti geri adım attı, ‘umuma açık yerlerde a

Denizli Belediye Meclisi'nin toplantısı Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan'ın başkanlığında yapıldı. 11 gündem maddesinin yer aldığı toplantının ilk maddesi olan ilk kez hazırlanan Denizli Belediyesi Emir ve Yasaklar Yönetmeliği taslağı görüşüldü. 141 maddeden oluşan yönetmelik taslağı, CHP'li üyelerinin isteğiyle maddeler halinde görüşmeye açıldı.

Alkol kullanılamayacak alanların belirtildiği 5'inci maddenin 2'nci bendinde ise AK Partili üyeler ile CHP ve MHP'li üyeler arasında tartışmalar yaşandı. ‘Umuma mahsus yerlerde, ibadethanelerin avlularında, terminal, gar ve parklarda yatmak ve alkollü içki içmek yasaktır’ düzenlemesine muhalefet tepki gösterdi.

MHP meclis üyesi İbrahim Açıkgöz, maddenin kabulünün sıkıntılar doğuracağını, Denizli’de alkol kullanmanın yasak olduğu imajını vereceğini belirterek, “Türkiye’de alkol kullanmak, üretmek ve satmak serbest. Eğer ‘umuma açık yerlerde’ diye bir ibare kullanırsak, şehrin her yerinde, kanunen serbest olanı yasaklamış oluruz. Bu da Denizli’de alkol kullanmak yasak anlamına gelir. Umuma açık yerler ibaresi kaldırılmalıdır. Biz insanlara içki içebilirsin, içemezsin diyemeyiz. O kişinin kendi takdirine kalmıştır. Düzenleme bu haliyle Denizli'ye zarar verir” dedi.

UMUMA AÇIK İBARESİ OLMAZ

Madde hakkında CHP’li üyeler de Açıkgöz'e destek verdi. CHP’li üye Arif Balkanay, maddenin alkole karşı olma anlamı taşıdığını vurgulayarak, “Bizim amacımız düzenleme yapmak. Burada cami alanları, terminal, gar ve parklarda yasak, okul alanlarında, hastanelerde serbest şeklinde de anlaşılır. Umuma açık ibaresi olmaz. Şehrin her alanı umuma açık yerdir. Piknik alanları da, mesirelik alanlar da umuma açıktır” diye konuştu. Madde hakkında söz alan AK Partili meclis üyesi Hasan Abuş, maddenin insanların alkol almalarını yasaklayan bir ibare içermediğini, tinerci, yapıştırıcı ve aşırı alkol alarak çevreye rahatsızlık veren kişileri içerdiğini savundu.

Abuş’un açıklamasına tepki gösteren CHP'li Müjdat İlhan ise, Kabahatlar Kanunu'nda çevreyi rahatsız edecek hareketler için maddeler ve yaptırımlar bulunduğunu hatırlattı.

“ALKOLE KARŞI DEĞİLİZ”

Olayın alkole karşı olmak ya da savunmak olmadığını dile getiren Meclis Başkanı AK Partili Osman Zolan, Ak Parti'nin alkol kullanımına karşıymış gibi gösterilmesinin doğru olmadığını, demokratik bir ülkede yaşadıklarını ve isteyen herkesin alkol alabilme özgürlüğüne sahip olduğunu söyledi. Zolan, “Hazırlanan bir yönetmelik taslağı var, bunu irdeliyoruz, üzerinde çalışıyoruz. Umuma açık alanlarda alkol alıp daha sonra insanlara rahatsızlık verilmesini önlemek istiyoruz. Adam parka gelip bir küçük açıp sonra da içip insanlara sataşırsa buna izin veremeyiz. Bunun önüne geçmek istiyoruz. Denizli alkol kullanımına karşıymış, alkol içmek yasakmış gibi yanlış anlaşılmaları önlemeliyiz. Bu konuda muhalefetin görüşlerine katılıyorum” diye konuştu.

Bu tartışmaların ardından CHP ve MHP'li üyeler, maddenin ‘umuma açık yerlerde alkol alınması yasaktır’ ifadesinin, ‘kamusal alanda alkol alınması yasaktır’ olarak değiştirilmesini önerdi. AK Partili'lerin de destek vermesiyle ifade değiştirildi.

Daha sonra söz alan AK Partili üye Sezai Günalp ise, Korucuk Mahallesi'nde tavernalar konusuna değindi. Günalp, sekiz taverna olduğunu, bu mekanlarla ilgili kendilerine sürekli şikayet geldiğini kaydederek, “Tavernalar ile ilgili de düzenleme yapılması gerekiyor. Bugüne kadar bu mekanlara kesilen ceza milyonları buldu ama gördük ki, para cezası keserek hiçbir yol katedemiyoruz, sonuçta hiçbir şey değişmiyor. Kalıcı önlemler almamız gerekiyor” dedi.

19 Ak Parti, 11 CHP ve 7 MHP'li üyenin bulunduğu Denizli Belediyesi, Emir ve Yasaklar Yönetmeliği taslağı üzerinde meclisin görüşmeleri devam edecek ve 141 madde toplu olarak oylanacak. Yönetmelikte pazar yerlerinde atletle satış yapmak, umuma açık yerlerde halkın huzurunu bozacak davranışlar, evin sıvasız ve boyasız olmaması gibi ilginç maddeler bulunuyor.



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,411 µs