En Sıcak Konular

İlk nükleer santrale az kaldı

10 Mart 2010 14:04 tsi
İlk nükleer santrale az kaldı Güney Kore ile Türkiye arasında Sinop'ta nükleer santralinin kurulması için anlaşma imzalandı.

Sinop'ta yapılması öngörülen nükleer santral ile ilgili Türkiye ile Güney Kore arasında ikili işbirliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı imzalandı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Güney Koreli KEPCO ile nükleer santral yapımına ilişkin anlaşmayı 3-4 ay içinde belirli olgunluğa getirmeyi planladıklarını söyledi.

Yıldız, Sinop'ta yapılması öngörülen nükleer santral ile ilgili Türkiye ile Güney Kore arasında ikili işbirliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptının imza töreninde yaptığını konuşmada, "Sinop'a başka ülkelerden teklif gelmesi halinde bunu da değerlendiririz" şeklinde konuştu.
Haberin devamı ↓reklam

Anlaşmanın ardından teknik çalışma başlayacak, teknik çalışmaların olumlu sonuçlanması durumunda da iki ülke arasında daha önce Rusya ile olduğu gibi bir hükümetlerarası anlaşma imzalanacak.

Sinop'a nükleer reaktör yapımı konusunda geçtiğimiz haftalarda görüşmeler yapan ve Sinop'ta incelemelerde bulunan KEPCO, geçtiğimiz ay da Birleşik Arap Emerliklerinde açılan 20 milyar dolar değerinde 4 reaktörden oluşacak nükleer santral ihalesini kazanmıştı.

KEPCO'NUN GÖZDESİ TÜRKİYE
Kore'nin en büyüğü KEPCO, Asya'nın da en büyüğü olmayı hedefliyor. KEPCO hedef pazarları arasında yer alan, Karadeniz'deki nükleer santral projesi başta olmak üzere, Türkiye'de ortaklıklara da önem veriyor.

Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama AŞ, KEPCO ve SK Mühendislik ve İnşaat Şirketi ortak girişimi de Gürcistan'da santral ihalesi almışlardı.

TETAŞ tarafından geçen yıl Mart ayında ihaleye çıkarılan ve 24 Eylül 2008 tarihine kadar teklifleri alınan nükleer santral ihalesinde, şartname alan firmalara arasında KEPCO da bulunuyordu. KEPCO Başkanı ve üst yöneticisi Won-Gul Lee, 30 yılda biriktirdikleri nükleer teknoloji deneyimleriyle, bağımsız bir enerji üreticisi olarak, Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı projesine katılmak istediklerini ifade etmişti.

Lee, yeni yatırımlarının artık Güney Kore dışına yansıması projeksiyonunda Türkiye'nin önemli bir rolü olduğunu söyledi.

2015 yılında cirolarını yaklaşık 55 milyar dolara çıkaracaklarını anlatan Lee, bunun yüzde 8,3'ünün, yani 4 milyar dolarının yurt dışı operasyonlarında gerçekleşmesini planladıklarını kaydetmişti.

ERDOĞAN'DAN SİTEM

Anlaşmanın imzalandığı Türkiye-Güney Kore İş Forumu'nda konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, bir konuşma yaptı. Erdoğan kendilerini kardeş olarak tanımlayan iki ülke arasındaki ticaret hacminin düşüklüğüne dikkat çekti. İşte Erdoğan'ın Güney Kore liderine ve işadamlarına sitem ettiği konuşmadan satırbaşları:

Ticari ilişkiler boyutunda Kore’yle sağlam ilişkilerimiz mevcut. Bizi yakınlaştıran önemli unsurlardan birisi de Kore Savaşı. O nedenle bundan 60 yıl önce Koreli arkadaşlarıyla aynı safta savaşırken hayatlarını kaybeden şehitlerimiz, esasen sizlerin de evlatlarıdır.

Bugün Anadolu’nun kentlerini kasabalarını dolaştığımızda, bir çok yerde

Koreli Ahmet’in kıraathanesi, Koreli’nin lokantası gibi. Ya kendisi hala o dönemi yaşamış insandır, yada babası gidip dönmemiştir. Bunlar sembolikte olsa o yıllarda savaşan gazilerimizin, Anadolu insanının Kore halkına beslediği samimiyetin tezahürüdür.

1999’daki deprem felaketi sonrasında, Kore halkının bizlere uzattığı yardım elini hiçbir zaman unutmayız. 2002 dünya kupasında Koreli futbol severlerin Türk milli takımını kendi takımları gibi desteklemesini nasıl unutabiliriz?

Yarı final maçımızdan sonra Türk ve Koreli oyuncuların el ele vererek tribünleri selamlamasıyla yaşadığımız duygu yoğunluğunu hangi cümlelere sığdırabiliriz?

Türkiye’de hükümetimizin uyguladığı ekonomik reformlar sayesinde küresel finans krizinden en az etkilenen ülkeler arasında yer aldık. Son 7.5 yılda gerçekleştirdiğimiz reformlar ekonomiyi desteklerken, ekonomide de tarihi reformlara imza attık. Bankacılık, finans ve mali sektörde önemli düzenlemeler yaptık. 7.5 yılda girdiğimiz 3 seçim ve bir referandumdan mali uygulamadan asla taviz vermedik.

Küresel ticaret 2009 yılında ciddi şekilde daralırken, Türkiye 97 milyar dolarlık ihracat rakama ulaşmayı başardı. Turizmde başarılı bir performans sergiledik. 2007’de turist sayısı 23 milyon, 2008’de 26 milyona, 2009’da ise krize rağmen 27 milyona ulaşmıştır.

Eylül 2008’den itibaren dünya genelinde 37 ülkenin kredi notu 95 kez düşürüldü. Yalnızca 17 ülke için not artırımı yapıldı. Türkiye bu 17 ülke arasında yer aldı ve son 2 ay içinde dört ayrı kuruluş tarafından kredi derecesi yükseltilmiştir. Türkiye ekonomisi 2010 için bizim büyüme tahminimiz yüzde 3.5.

Ulusal ve uluslar arası yatırım ortamını güçlendirmek için tarihi nitelikte düzenleme yaptık. 2003 yılına kadar Türkiye’nin çekmiş olduğu yatırım miktarı 1 milyar dolarken, 2009’da 22 milyar dolara yükselmiştir.

Türkiye’nin 2009’daki ihracat rakamı 103 milyar dolar. Türkiye ile Kore arasındaki rakam ise 500 milyon dolar. Bu rakamın çok az olduğunu belirtmek zorundayım. Bu rakam ne tarihimize ne de kardeşliğimize yakışmıyor. Bu rakamın daha da artacağı konusunda şüphem yok.

Koreli yatırımcıları daha çok yatırım yapmaları konusunda bir an önce Türkiye’ye gelmelerini bekliyoruz. Biz buna hazırız.

Önümüzdeki dönemde Anayasa’da yapacağımız değişikliklerle, reformlarla Türkiye’nin ufkunu biraz daha büyüteceğiz.

Turizm konusunda ise 2008 yılında Kore’den Türkiye’ye gelen turist sayısı 120 bin iken bu rakam 2009’da 89 bine düşmüştür. Açıkçası bu yüzde 25’lik düşüşün ekonomik krize bağlı olduğunu düşünüyorum, düşünmek istiyorum.

Sinop’ta kurmayı planladığımız nükleer santralle ilgili koreyle işbirliği için bir mutabakatı arkadaşlarımız bugün imzaladılar.

A.A. / Hürriyet



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,211 µs