En Sıcak Konular

Gazi olduğunu kanıtlamak için AİHM'e başvurdu

10 Mart 2010 13:52 tsi
VATANİ görevini yaptığı Hakkari'de 1989 yılında PKK'lı teröristlerle girdiği çatışmada yaralanan ve vücuduna 19 şarapnel parçasıyla yaşamını sürdüren 42 yaşındaki Önder Oğuz, gazi sayılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.

İstanbul'dan 3 yıl önce iş bulma umuduyla Bilecik'in Bozüyük İlçesi'ne gelen ve burada belediyenin verdiği sosyal konutlarda kalan Önder Oğuz, gazete dağıtıcılığı yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor. 1989 yılında vatani görevini yaptığı Hakkari'nin Çukurca ilçesi yakınlarında teröristlerle girdiği çatışmada yaralandığını anlatan Önder Oğuz vücuduna şarapnel parçaları isabet ettiğini söyledi. Oğuz, bir süre hastanede tedavi gördüğünü ancak 16'sı göğüs ve karnında, 3'ü de ellerinde olan 19 şarapnel parçasının hayati risk taşımadığı gerekçesiyle çıkarılmadığını kaydetti.

Eşiyle boşandığını belirten çocuk babası Önder Oğuz, hastaneden aldığı raporlarla askeri kurumlara ve Emekli Sandığı'na başvurduğunu ancak, bu kurumların organ kaybına uğramadığı gerekçesiyle kendisini gazi olarak kabul etmediğini söyledi. Hiçbir sosyal güvencesinin bulunmadığını, ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunu ve 20 yılı aşkın süreden bu yana gazi olduğunu ispatlamaya çalıştığını anlatan Oğuz son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduğunu açıkladı. Oğuz şöyle konuştu:

“Vücudumda 19 şarapnel parçası taşımama rağmen ‘gazi' olduğum kabul edilmiyor. Daha önce gazi olduğumu kanıtlayabilmek için İstanbul'daki askeri mahkemede davam görüldü. Mahkeme lehime karar vermedi. Yurt içinde bu konuda başvurduğum yerler beni ‘gazi' olarak kabul etmedikleri için ben de gaziliğimin kabul edilmesi ve haklarımın verilmesi amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdum. Bazen düşünüyorum, o çatışmada keşke bir bacağım kopsaydı. O zaman ‘gazi' olarak kabul edilirdim. Ben Hakkari'de babamı beklerken vurulmadım. Teröristlerle girdiğim çatışmada yaralandım. Şuan, Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu'nun desteği sayesinde sosyal konutlarda kira ödemeden kalıyorum. Belediyenin yaptığı gıda ve yakacak yardımlarıyla da yaşamımı sürdürmeye çalışıyorum.”



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,919 µs