En Sıcak Konular

Topbaş'tan 'belediye iflas etti' eleştirilerine cevap

10 Mart 2010 13:32 tsi
Kadıköy Kartal Metrosu için kullanılacak 120 vagonun alımı için yapılan kredi sözleşmesi imza töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Belediye iflas etti" eleştirilerine cevap verdi.

Vagonların alımı için gerekli olan 139 milyon Euro'luk krediyi hazine garantisi dahi istenmeden alabildiklerini belirten Topbaş, "Bazı çevreler belediyenin battığını söylüyor. Eğer batmış olsak en prestijli kuruluşlar hazine garantisi dahi olmadan kredi verebilmek için yarışa girmezdi" diye konuştu.

Kadıköy - Kartal Metro hattında kullanılacak 120 adet metro vagonunun alımı için BNP Paribas İhracat Finansman Kuruluşu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında kredi sözleşmesi imzalandı. 139 milyon Euro'luk kredi sözleşmesinin imza töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, "Belediye borç batağında, iflas etti" eleştirilerine sert cevap verdi. Başkan Topbaş, BNP Paribas'ın hazine garantisi dahi istemeden kredi sözleşmesini imzalamasının yabancı sermayenin Türkiye'ye belediyelerine olan güveni gösterdiğini belirtti. Bazı çevrelerin, 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi iflas etti, battı' şeklinde değerlendirmeler yaptığını hatırlatan Topbaş, "Görüyorsunuz hazine garantisi istenmeden kredi sözleşmeleri imzalıyoruz. Bu kredinin 118 milyon Euro'luk bölümü ihracat kredisi. Biz bunu 3 sene geri ödemesiz ve 10 yıl geri ödemeli olarak alıyoruz. Piyasaya bakılacak olursa uygulanan faizde çok iyi şartlarda. Finans kuruluşları Türkiye'ye güven oyu veriyor. Birçok ülkenin kredi notu düşürülürken 4 ayrı kuruluş bizim notumuzu yükseltiyor." diye konuştu.

Göreve geldiklerinden bu yana 3 milyar 196 milyon Euro'luk kredi sözleşmesi imzaladıklarına dikkat çeken Topbaş, "Şu an için 2,5 milyon dolarlık bir borcumuz var. Bu da İstanbul'un dev bütçesine göre çok önemli bir borç değil." dedi.

Konuşmasında ulaşım yatırımlarına ve metroya da değinen başkan Topbaş, "Kadıköy Kartal metrosu ile yolculuk 29 dakikaya inecek. Hatta 1 milyon yolcu taşınacak. 1 milyar 340 milyon Euro'ya mal olması beklenen hat 2011 yılında hizmete girecek. 26.5 kilometre olarak düşünülen bu hatta kullanılacak vagonlarda İstanbul'a yakışır olacak. Bu vagonlar gerektiğinde makinist olmadan kullanılabilecek. Bu da işletme tasarrufu ve güvenlik açısından çok önemli" dedi.

İstanbul'da şu ana kadar 18 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını vurgulayan Topbaş, "Bu Türkiye'deki tüm yatırımların yüzde 26'sına denk geliyor. 2951 belediye arasında ise yatırımların yüzde 48'ini biz yapıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve BNP Paribas İhracat Finansman Kuruluşu Başkan Yardımcısı Yasser Henda 139 milyon Euro'luk kredi sözleşmesine imza attı.
 
cihan



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,887 µs