En Sıcak Konular

Oscarlı film yalan üzerine mi kurulu

10 Mart 2010 11:03 tsi
Oscarlı film yalan üzerine mi kurulu “Hurt Locker” filminin kendilerini yanlış yansıttığından şikâyetçi olan görevli bomba imha uzmanları, filmdeki Başçavuş James’in asla birliklerinde görmek istemeyecekleri tipte bir egomanyak olduğunu söylüyor

Irak’ta görevli Amerikan bomba imha ekipleri, bir süre öncesine kadar kendilerini çok az kişinin anladığını söylüyordu. Ama artık öyle değil. Pazar günü “en iyi film” dahil 6 dalda Oscar kazanan “Hurt Locker” filmine konu olan ABD ordusunun patlayıcı uzmanları tüm dünyada şöhret kazandı. Ancak uzmanlar bu kez de filmin kendilerini ve görevlerini yanlış aksettirdiğinden şikâyetçi.

Konusu 2004 yazında geçen film, Bağdat’tan ayrılmalarına 38 gün kalan bir bomba imha ekibinin hikâyesini anlatıyor. Filmin kahramanı Başçavuş William James, kabadayılık taslamayı seven parlak bir bomba imha uzmanı ya da egomanyak bir gösteriş budalası olarak görülebilir. Senaryo ve Başçavuş James karakteri 2004’te Irak’ta böyle bir ekibe gazeteci olarak iliştirilen Mark Boal’ın gözlemlerine dayanıyor. Associated Press (AP) bomba imha ekipleriyle görüşerek film hakkındaki fikirlerini aldı. Uzmanlar, filmin kahramanının aksine kendilerinin “kendini beğenmiş adrenalin bağımlıları” olmadığını söylüyor. 4. Tugay 1. Zırhlı Tümen’den Teknisyen Çavuş Jeremy Phillips, “Bu herif biraz koyboy gibi. Kesinlikle aradığımız tipte değil” diyor.  Bir diğer asker, 1. sınıf havacı Stephen Dobbins, böyle bir uzmanın bütün takımın hayatını tehlikeye atacağını vurgulayarak, “Bizim takım liderlerimizde böyle yenilmezlik kompleksi yoktur. Eğer varsa bile görev yapmalarına izin verilmez” diyor.

Bomba imha uzmanları, filmde yanlış aktarılan öğeleri sıralarken, bomba hazırlayan militanları asla dar sokaklarda yalnız başlarına kovalamadıklarını da anlatıyor. Patlayan bombalardan hatıra parça almadıklarını da belirten uzmanlar, böyle bir şey yapanların delil saklamakla suçlanacağını vurguluyor.

JARGON

“Hurt Locker” tabiri Amerikan ordusu jargonunda, ağır yara; kimsenin gitmek istemediği bir yer ya da bomba imha uzmanının patlama anında içinde kaldığı alan için kullanılıyor.

Filme ‘O asker benim’ davası

Amerikan ordusunda görev yapan Başçavuş Jeffrey S. Sarver, filmdeki Başçavuş William James karakterinin kendisinden esinlendiği iddiasıyla yapımcı şirket aleyhine 450 bin dolarlık tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Filmde Jeremy Renner’in canlandırdığı Başçavuş James’in kendisi olduğunu söyleyen Sarver, dava dilekçesinde filmi, “Ülkenin silahlı kuvvetlerinde uzun süredir görev yapan onurlu ve cesur askerlerinin gerçek yaşam hikâyesinin, çok milyar dolarlık açgözlü eğlence şirketleri tarafından ifşaatı” diye tanımlandı. Playboy dergisine yazacağı bir makale için 2004’te Bağdat’ta görevli bir bomba imha ekibine iliştirilen Mark Boal, pazar gecesi en iyi senaryo Oscar’ını kazanmıştı.

Milliyet



Bu haber 2,479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,514 µs