En Sıcak Konular

Fil istilasına uğrayan Angola şaştı kaldı!

10 Mart 2010 10:59 tsi
Fil istilasına uğrayan Angola şaştı kaldı! Zengin petrol rezervleri ile bilinen Angola'da filler önlerine çıkan her şeyi ezdi, ekili arazilere zarar verdi. 4 binden fazla insan komşu ülke Namibya'ya kaçmak zorunda kaldı. Uzmanlar ise durumu şöyle açıkladı.

Afrika'da adını son zamanlarda Nijerya'dan sonra sahip olduğu zengin petrol rezervleri ile duyuran Angola'da hükümet tarafından yapılan açıklamada, fil saldırıları sonucu şu ana kadar ölen yada yaralananın olmadığı, ama binlerce insanın komşu ülke Namibya'ya sığındığı bildirildi.

Fillerin saldırdığı köylerden Mucusso'nun muhtarı, "30 yıl iç savaş yaşadık. Son sekiz yıldır sadece fakirlik sorunumuz kalmıştı. Savaşta doğal yaşamda büyük zarar gördü. Bu filler nereden çıktı anlayamadık." dedi.

Angola Radyosu'ndan Manuel Jamba'da örneğine pek rastlanmayan ilginç savaşı, "Mucusso'da durum gittikçe kötüye gidiyor. Şu anda hayvanlarla insanların büyük kavgasına şahit oluyoruz. İki tarafın da mücadelesinin tek amacı sadece hayatta kalmak." şeklinde yorumladı.

Yetkililer, fillerin komşu ülke Bostvana'dan geldiğini söyledi.

Angola'da hükümet ile anamuhalefet partisi taraftarları arasında 30 yıl süren iç savaş, doğal yaşama da büyük zarar verdi. 2002'de sona eren çatışmalarda milyonlarca sivilin yanında yüzbinlerce hayvan da katledildi.

Uzmanlar, son sekiz yılda sayıları önemli miktarda artan dev hayvanların tahrip olmuş doğada aradıklarını bulamayınca açlık yüzünden köylere saldırdıklarını ifade ediyorlar.

Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da da köylülerin tarım arazisi açmak için yabani fillerin yaşadığı ormanları işgal etmesi sonucu filler ile köylüler arasında benzer çatışmalar uzun zamandır yaşanıyor.

(CİHAN)

 



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,028 µs