En Sıcak Konular

Vitrinlik indirimlere ceza yağdı

10 Mart 2010 10:33 tsi
Reklam Kurulu, tüketicilerden, ilanda yazan indirimi uygulamayan mağazayı şikâyet etmesini istiyor...

Ekonomideki iyileşmeye paralel büyük mağaza ve markalar, 'yüzde 50-70-80 indirim, 5 liraya gömlek-kazak, bir alana ikincisi bedava' gibi ilan ve reklamlarla müşteri kapma yarışına girdi. Zaman'ın haberine göre, ancak birçok tüketici, indirim hayali ile gittiği mağazada "100 lira üzeri alışverişlerde indirim uygulanıyor, indirim ürünü bitti" gibi cevaplarla karşılaşıyor. Mağdur olan bazı tüketiciler, Reklam Kurulu'nun kapısını çaldı. Kampanyaları inceleyen Kurul, tüketicileri haklı buldu ve birçok marka ve mağazaya 67 bin lirayı bulan ağır para cezaları kesti. Sanayi Bakanlığı yetkilileri, tüketicilere seslenerek, ilanlarda yazan indirim veya kampanyayı uygulamayan mağazaları Reklam Kurulu'na şikayet etmelerini istedi.

İndirim yarışı, Reklam Kurulu'na takıldı. Mağaza ve şirketlerin televizyon, radyo, gazete, dergi, insört, pano, katalog vb. yöntemlerle indirim duyurularında "yapılan indirimi uygulamama veya çok küçük işaret-çizgi veya ayraçlarla ikinci ürüne, 100 lira üzeri gibi" tüketicilerin fark edemeyeceği ifade veya işaretlerle anlatımı, Tüketici Kanunu'na aykırı bulundu. Fark edilemeyecek şekilde ilanlara konulan açıklamaları "tüketiciyi yanıltma olarak" yorumlayan Kurul, birçok şirkete maddi ceza uygularken ilanların yayımını da durduruyor.

Konu hakkında Zaman'a bilgi veren Sanayi Bakanlığı yetkilileri, TV, gazete, internet, billboard vb. mecralarla yapılan reklam ve ilan duyurularında yer alan indirimleri veya avantajları sağlamayan işyerlerinin Reklam Kurulu'na şikayet edilmesini istiyor. Bütün ilanlarda yer alan bilgilerin tüketicilerin görebileceği ve yanıltıcı olmayacak şekilde yer alması gerektiğine dikkat çeken yetkililer, "İlan yüzde 50-70 indirim diyor, fark edilmeyecek küçüklükte dipnot; 100 lira üzeri alışverişlerde geçerli diyor. Bu doğru değil ve tüketiciyi yanıltmadır. Tüketicinin fark edeceği bir ilan olmalı. Aksi halde bu, yanıltma suçuna girer ve Kurul, gereğini yapar. Bu tür başvurular ayrıntılı bir şekilde inceleniyor. Tüketicilerin de bu konuda duyarlı olması lazım. Bu tür mağduriyetler nedeniyle uygulanan ciddi para cezaları var, ayrıca ilan yayımı da durduruluyor. Önemli bir konuda da, şikayetler internet üzerinden de yapılabiliyor." uyarısında bulunuyor.

Tüketicilere yönelik ticari reklam ve ilânların mevzuata, Reklam Kurulu'nca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları gerekiyor. Yasa ve ilgili düzenlemelere aykırı ticari reklam ve ilanlar hakkında; tüketiciler, rakip firmalarla kurum ve kuruluşlar resen Reklam Kurulu'na şikayette bulunabiliyor. Tüketicileri mağdur eden reklamlarla ilgili www.tuketici.gov.tr adresinden doğrudan Reklam Kurulu'na şikayet başvurusu yapılabiliyor.


İlginç, aldatıcı reklamlar

Reklam Kurulu, tüketicileri yanıltan şu ilginç yöntemleri buldu: Diz ağrılarını giderici manyetik dizlik; İlanda olmamasına rağmen cihazın kullanma kılavuzunda yüksek tansiyonu olan ve insülin kullanan hastalara zararlı olduğu belirtiliyor. 100 lira üzeri alışverişlerde 5 liraya gömlek; Mağazaya gidildiğinde, yeni sezon ürünler için geçerli olduğu belirtiliyor. Kargoda yüzde 30 indirim; İndirimden faydalanmak istediğinizi belirtin. İndirimden faydalanmak istemeyen tüketici olamaz. Bilgi eksikliğinden faydalanarak indirim istemeyen vatandaş mağdur edilmiş. Ayakkabıda yüzde 70 indirim; Ancak ilanda yer alan kesme işaretiyle belirtilen 'ikinci üründe' ifadesine tüketicinin algılamayacağı şekilde yer verilmiş.

habeturk



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,014 µs