En Sıcak Konular

Dil bilmeyene de akademisyenlik şansı

10 Mart 2010 09:15 tsi
YÖK, dil bilmeyene de akademisyenliğin kapılarını açtı. Diploma notu yüksek olan, ALES'ten iyi puan alan adaylar, İngilizce şartı aranmadan kabul edilecek.

YÖK, dil bilmeyenlere akademisyenlik için bir şans tanıdı. Yönetmelik değişikliğiyle 'Öğretim Üyesi Yetiştirme Projesi' kapsamında, araştırma görevlisi kontenjanları ile meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda, yabancı dil şartı aranmayacak.

9 AY EĞİTİM VERİLECEK

Diploma notu yüksek olan ve ALES'ten iyi puan alan adaylar, İngilizce şartı aranmadan 'Öğretim Üyesi Yetiştirme Projesi'ne kabul edilecek. Adaylara YÖK tarafından 3 ay yurtdışında, 6 ay da üniversitede dil eğitimi verilecek. Eğitim sonunda adayların yabancı dilden başarılı olması beklenecek. Öğretim Üyesi Yetiştirme Projesi kapsamında, Yürütme Kurulu kararıyla belirlenen kontenjanlara başvuran adayların, araştırma görevlisi kadrolarına, lisans genel not ortalamasının yüzde 35'i, ALES puanının yüzde 50'si, 'varsa' yabancı dil puanının yüzde 15'i esas alınarak, atama yapılabilecek. Bu yöntemle 2 bin akademisyenin alınması bekleniyor.

SINAVSIZ DÖNÜŞ

Yönetmeliğe tartışılacak bir madde de eklendi. Buna göre, doktorasını, tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, yükseköğretim kurumlarında bu kadrolarda çalışanlar, yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav şartı aranmayacak. Bu kişiler sınav olmadan üniversiteye başvurabilecek.

Arabistan'la denklik açılımı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yükseköğretim alanında Türkiye ve Suudi Arabistan arasında işbirliğine gidileceğini belirterek, 'İlahiyat fakültelerimizde Arapça öğrenme işini Suudi Arabistan'dan temin edeceğimiz öğretmenlerle veya oraya yollayacağımız öğrenciler yoluyla halletmeyi düşünüyoruz' dedi.

Suudi Arabistan Yükseköğretim Bakanı Khaled Al-Anqari ile görüşen Özcan, gelecek yıl düzenlemenin yürürlüğe gireceğini tahmin ettiğini söyledi. Denklik konusuna da değinen Özcan şöyle devam etti: 'Bu değişimleri yapabilmek için denklik problemini kesinlikle halletmemiz lazım. Çünkü denklik bu tür ilişkilerin önündeki en büyük engel olarak duruyor. Eğer buradan oraya öğrenci yolluyorsanız, oradan buraya öğrenci getiriyorsanız, denklik meselesini halletmezseniz bu tür ilişkileri yapamazsınız.' Özcan, üniversitelerden de depreme karşı çalışma yürütülmesini, kampusların güvenliğinin kontrol edilmesini istedi.

akşam



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,738 µs