En Sıcak Konular

Evcil hayvanlar yaban hayatı alanlarına bırakılmayacak

8 Mart 2010 17:24 tsi
Yaban hayatı alanlarına kedi, köpek gibi evcil hayvanlar bırakılamayacak.

“Kara Avcılığı Kanunu'nda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM'ye sunuldu.

Tasarıya göre, av ve yaban hayvanlarının ve yaban hayatının korunduğu alanlarda ticari amaçlı olmayan fotoğraf ve film çekimi turları ile eko-turizm faaliyetleri yapılabilecek.

Atmaca ve eğitilmiş diğer hayvanlarla av yapanların “avcılık belgesi” alması için “silah taşıma ehliyetine sahip olmaları” gerekmeyecek.

Merkez Av Komisyonunda Bakan veya Müsteşar yer almayacak. Komisyonda, Emniyet Genel Müdürlüğünün yanı sıra örnek veya özel avlak işletmecileri temsilcileri de bulunacak.

İllerdeki il avlak komisyonlarında da buna paralel değişiklik yapılacak.

Yaban hayatı alanlarına kedi, köpek gibi evcil hayvanlar bırakılamayacak.

Uluslararası sözleşmelerle ticareti yasaklanan, korunan veya avlanmasına izin verilen yaban hayvanlarının, yabancı turistler tarafından izinsiz avlanması yasa dışı ihracat teşebbüsü olarak kabul edilecek ve 6 aydan 2 yıla kadar hapis ile 5 bin güne kadar adli parası cezası verilecek.

Uluslararası sözleşmelerle ticaretine düzenleme getirilen ve ticareti Bakanlıkça kısmen veya tamamen yasaklanan ve izinsiz olarak yurt dışından getirilen yaban hayvanlarının canlı veya cansız olarak ve bunların et, yumurta, deri, post, boynuz ve benzeri parçaları ile bunların türevlerinin satın alınması, satılması ve bulundurulması yasa dışı ithalat olarak kabul edilecek ve 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ile 6 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Başkasına ait ruhsatlı yivsiz av tüfeğini avda kullananlar ile ruhsatsız yivsiz av tüfeğini avda kullananların tüfeklerine el konulacak. Bu kişilere idari para cezası kesilecek.

Yasak avlanmayı ihbar edenlere, kabahatte kullanılan araç ve gereçlere el koyanlar ile fiili gerçekleştirenleri yakalayanlara ikramiye ödenecek.

ORMAN ALANINDA ÖZEL İZİN

Devlet ormanları içindeki örnek avlaklarda, yaban hayvanlarının tabii olarak üretimi ve avlandırılması için gerçek ve tüzel kişilere izin verilebilecek. İzin süresi 10 yıla kadar, memeli türler için ise 29 yıla kadar olabilecek.

Tasarının yasalaşıp yürürlüğe gireceği tarihten önce ellerinde av ve yaban hayvanları ile bunlardan elde edilen parça ve türevleri bulunanlara, bir yıl içerisinde müracaatları halinde bulundurma belgesi verilecek.

Daha önce vize edilen avcılık belgeleri, bir sonraki mali yılbaşına kadar geçerli olacak.

ORMANDA MADEN ARAMA

Devlet ormanları sınırları içinde maden aranması ve işletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve alt yapı tesislerinin kurulmasına, ruhsat süresini geçmemek üzere Çevre ve Orman Bakanlığı izin verecek.

Devletçe baraj, gölet, liman ve yol gibi yapılarda dolgu maksatlı kullanılan her türlü yapı ham maddesi üretimi için yapılacak madencilik faaliyetleri ile zorunlu tesislerinden bedel alınmayacak.

Madencilik faaliyetleri sonucunda tabii yapısı bozulan alanların inşaat, yıkıntı ve hafriyat atıkları ile doldurularak ağaçlandırmaya hazır hale getirilmesi amacıyla mücavir alanlarda büyükşehir belediyelerine ve il belediyelerine bedeli karşılığında izin verilebilecek.

Savunma, ulaşım, enerji, haberleşme, su, atıksu, petrol, doğalgaz, altyapı, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerinin; baraj, gölet, sokak hayvanları barınağı ve mezarlıkların; devlete ait sağlık, eğitim ve spor tesislerinin ve bunlarla ilgili her türlü yer ve binanın devlet ormanları üzerinde bulunması veya yapılmasında kamu yararı ve zaruret bulunması halinde, gerçek ve tüzel kişilere bedeli mukabilinde Çevre ve Orman Bakanlığınca izin verilebilecek.
Devlete ait sağlık, eğitim ve spor tesisi yapımı maksadıyla verilen izinlere konu tesislerin asli üniteleri dışındaki bölümlerinin, diğer izinlerde ise izin verilen tesislerin tamamının veya bir bölümünün kiralanmasına veya özelleştirme ya da yap-işlet-devret modeli uygulamaları kapsamında işletme hakkının devredilmesine izin verilebilecek.

Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü, sellerin ve taşkınların kontrol altına alınması, heyelanların ve çığların önlenmesi maksadıyla dere, çay ve ırmakların su toplama havzalarında çalışmalar yapacak. Çölleşme ile mücadele de Genel Müdürlüğün görevleri arasında yer alacak.

Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde Orman Yangınları ile Mücadele Dairesi Başkanlığı ayrı bir birim olarak kurulacak.

Kuruma yeniden yapılanma yeniden yapılanma nedeniyle 52 kadro ihdas edildi.

A.A.



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,424 µs