En Sıcak Konular

'Soykırım tasarısı gereksiz'

8 Mart 2010 13:10 tsi
'Soykırım tasarısı gereksiz' 

"Balyoz" gözaltıları ardından Türkiye'de yaşanan gelişmeler yurt dışında dikkat çekmeyi sürdürüyor.

Son olarak New York Times, başyazısında gözaltıların, "Hukukun titizlikle uygulanması şartıyla Türk demokrasisini güçlendirebileceği"ni belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'nın "Otokratik eğilimlere mani olması, ordu liderliğinin de tepki göstermekten kaçınmayı sürdürmesi gereği"ni vurgulayan gazete, "soykırım tasarısı" için de "gereksiz" dedi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, "Türkiye ve Ordu" başlıklı başyazısında "Balyoz" soruşturması kapsamında düzinelerce subayın gözaltına alınmasına dikkat çekerek gözaltıların, "Lekelenen ordudan sivil liderliğe doğru önemli bir güç kayması" anlamına gelebileceği yorumunu yaptı.

Gazete "Bu vakalar, hükümet ve yargı, hukuku titizlikle uygulaması koşuluyla Türk demokrasisinin güçlenmesine katkıda bulunabilir" diye yazdı.

Modern Türkiye'nin tarihinin büyük bir bölümünde Türk ordusunun, Türkiye'nin laik, Batı'ya dönük bir ülke olarak kalmasını sağlamak amacıyla tüm araçlara başvurmaya fazla isteklilik gösterdiği görüşünün dile getirildiği başyazısında "Ordunun siyasi yaşam üzerinde nüfuzunun AKP yönetimi döneminde ve AB'nin baskısıyla giderek azaldığını" belirtti.

"SOYKIRIM TASARISI GEREKSİZ"

NYT, "soykırım" tasarının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden geçmesi ile Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerinin yeniden gerildiğini kaydettiği başyazısında şöyle devam etti:

"Ankara, trajediyi reddederek nasıl kendi kendine zarar veriyorsa, tasarının da gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Ankara, Washington'u misilleme ile tehdit etmek yerine Ermenistan ile normalleşme mutabakatını yeniden rayına oturmaya odaklanmalı."

ABD ve diğer Batılı ülkelerin, Türkiye'yi ilerlemeye teşvik etmesi, AB adaylığı umudunun canlı ve inandırıcı tutulması önemini vurgulayan NYT, şu görüşlere de yer verdi:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendi otokratik eğilimlerine mani olmalı ve ordunun empoze ettiği Anayasanın yerine, Kürtler ve diğer azınlıkların hakları, dini ve basın özgürlüğünü, laikliğe bağılılığı ve hukuka dayalı bir yargıyı da içeren bir anayasa getirilmesi için çaba göstermeli. Türk ordusunun liderliği de, tepki göstermekten kaçınmaya devam etmelidir."

sabah



Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,540 µs