En Sıcak Konular

Gitti...Gider!

8 Mart 2010 12:43 tsi
Gitti...Gider! Ama sen iyibilgi'yi hiç dinlemedin ki.. iyibilgi Ankara

Kahire’nin 1 numaralı koltuğunda 1981 yılından bu yana oturan Hüsnü Mübarek’in, iktidarının son yıllarını yaşadığına ilişkin spekülasyonlar, son iki yıl için daha somut verilerle destekleniyor.

Bu “emare”lerden en taze iki tanesi de: 1) Uluslararası Atom Enerji Kurumu eski Başkanı Baradey’in siyasi bir figür olarak ve adlı adınca-Başkanlık adayı-Mısır’a gidip gelmeye başlaması, 2) Mübarek’in yaşlılığı.

Yaşlılık meselesi de yeni değil ve son olarak daha evvelsi gün Almanya Başkanı Merkel ile görüşmesinin hemen ardından rahatsızlanan Müberek hastaneye kaldırıldı ve ameliyat edildi. (Safra kesesi ile ilgili bir sorun.)

Hüsnü Mübarek’in ülke yönetimini oğluna devredeceğini söyleyen bilgiler bu iki yıldan da eski. Ancak bunlar büyük stratejik okumalar sayılmıyor dünyada.

Eşyanın tabiatına uygun bu tahminin karşısında ülkenin karşı karşıya bulunduğu iç ve dış gerilimler var. Ve bunlar da yeni değil!

Mısır’ın Filistin’den kaynaklanan sorunları var, Müslüman Kardeşler’den kaynaklanan sorunları var, Sudan’dan kaynaklanan sorunları var, ülke yönetimim biçiminden kaynaklanan sorunları var.

Ama bunlar ve diğerleri dışında artık asıl büyük sorun şu; Mübarek yönetiminin biteceği konuşulmaya başladı! Bunun anlamı şu: Mısır hem Kuzey Afrika hem de Ortadoğu ve Arap dengeleri içinde hep olacak.

Fakat yeniden şekillenen ve ana oyuncuları değişen Ortadoğu-İslam coğrafyasında Kahire’nin de yenilenmeye duyduğu ihtiyaç uzun süredir dillendiriliyor.

Yumuşak bir geçiş olacağı umudunun arkasında, Kahire’nin Washington’la olan özel ilişkisi ve almaya alıştığı destek var. İşin özü de burada: eskiyen Mübarek değil aslında. Mübarek yönetimi. Değişime ayak uydurması zor görünüyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,496 µs