En Sıcak Konular

'Soykırım' iddiaları yeniden CNN'de

8 Mart 2010 12:06 tsi
Amerikan CNN televizyonunun yayınladığı ve yakın tarihteki soykırımların ele alındığı bir programda, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına da değinildi.

Yayına, zamanlamasına da dikkati çekerek tepki gösteren ABD'deki Türk çatı kuruluşu Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkan Yardımcısı Ali Çınar, kanalın protesto edilmesi çağrısında bulundu.

CNN televizyonu, gazeteci Christiane Amanpour tarafından sunulan ve ilk olarak 4 Aralık 2008'de yayınlanan "Scream Bloody Murder" (Kanlı Cinayet Diye Haykır) adlı programı dün gece tekrar ekrana getirdi.

Yahudi soykırımı, Kamboçya, Iraklı Kürtlere Saddam Hüseyin rejimi tarafından düzenlenen kimyasal saldırı, Bosna, Ruanda ve Darfur'da yaşananların kapsamlı olarak ele alındığı programın başında, kısaca 1915 olaylarına da değinilerek, o dönemde, “Hristiyan Ermeni vatandaşların, sekiz yıl boyunca katledildiği ve göçe zorlandığı, bunun sonucunda 1 milyon Ermeni kadın, erkek ve çocuğun öldüğü” iddiasında bulunuldu.

"Türk hükümetinin, olanları soykırım olarak nitelemeyi ve sorumluları adalete teslim etmeyi reddettiği" görüşü de programda savunuldu.

Polonyalı Musevi hukukçu Raphael Lemkin'in, "soykırım" kelimesini ilk kullanan kişi olduğuna değinilen programda, "Lemkin'in, haberlerden Hristiyan Ermeni vatandaşların katledildiğini öğrendiği" ifade edildi ve bu sırada görüntüde dönemin İngilizce gazetelerinden konuyla ilgili bazı başlıklar gösterildi.

Programın 1915 olaylarını ele alan kısmındaki görüntülerde, ayrıca, asılmış, öldürülmüş kadın, erkek ve çocuklar ile kurukafa resimleri gösterildi, bunların arasında Osmanlı üniformalı bazı askerlerin elinde silah, önlerinde öldürülmüş insanların kafalarının bulunduğu bir fotoğrafa yer verildi.

TÜRK ÇATI KURULUŞUNUN TEPKİSİ
Programla ilgili bir açıklama yayımlayan ATAA Başkan Yardımcısı Ali Çınar, sözkonusu yayınla ilgili olarak CNN'in acilen protesto edilmesi gerektiğini belirtti.

Programın, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesindeki Ermeni tasarısı oylamasının hemen sonrasında gösterildiğine dikkati çeken Çınar, yayının, Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vereceğini ve kamuoyunda Türkiye'yi zorda bırakacağını kaydetti.

CNN'in aynı programı 4 Aralık 2008'de de gösterdiğini hatırlatan Çınar, "Amerikan televizyon kuruluşlarının, Ermeni diasporasının maddi desteğiyle tek yanlı tutum sergilemesinin objektiflik ve basın ahlakına uymadığını" belirtti.

Çınar, "Amerikan basınındaki bu taraflı tutumu engellemek için, Türk-Amerikan toplumu olarak yılmadan tepkimizi göstermeye devam edeceğiz. CNN'in zaman zaman PKK'lı teröristleri de 'Kürt isyancılar' olarak tanıtması, Türkiye için nasıl bir yayın politikasını izlediğini de ortaya koymaktadır" dedi.

"Scream Bloody Murder" başlıklı belgeseldeki Türkiye hakkında yayınlanan bölümlerin "uydurma" olduğunu belirten Çınar, Yahudi soykırımı dahil olmak üzere, Kamboçya, Ruanda, Irak ve Darfur'da yaşananlarla 1915 olaylarını bağdaştırmanın "büyük bir cehalet" olduğunu kaydetti.

Çınar, 1915 olaylarına dair bilgi ve görüntülerin, Yahudi soykırımı görüntülerinin hemen ardından yayınlanmasına dikkati çekerek, programın sunucusu Amanpour'un daha önce Ermeni basınında Türkiye'yi suçlayan demeçlerinin yayınlandığını ifade etti.

Çınar, vatandaşların konuyla ilgili tepkilerini CNN'in programla ilgili internet sayfasına girerek ortaya koymalarını istedi.

A.A.



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,565 µs