En Sıcak Konular

Dalay Lama'nın varisi hayatta!

7 Mart 2010 16:59 tsi
Çin, Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama'nın varisi olarak bilinen ancak Pekin tarafından kabul edilmeyen Panchen Lama'nın hayatta olduğunu ve durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Çin Ulusal Halk Meclisi'nin yıllık olağan toplantısı çerçevesinde bugün düzenlenen basın toplantısında yerli ve yabancı basın mensuplarının sorularını cevaplayan Tibet Özerk Bölgesi Eyalet Valisi Padma Choling, 1995'te 10. Panchen Lama'nın reenkarnasyonu (ruh göçü) olan Gedhun Choekyi Nyima'nın normal bir vatandaş gibi iyi bir hayat sürdüğünü söyledi. Tibetli yetkili, 20 yaşındaki Gedhun'un ağabeyleri ve ablalarının üniversitede okuduklarını yada çoktan işe başladıklarını ifade etti.

Gedhun'un bir kurban olduğunu iddia eden Choling, Gedhun'un ve ailesinin rahatsız edilmek istemediğini ve normal bir hayat sürmek istediklerini ileri sürdü. Bainqen Erdini Qoigyijabu isimli 11. Panchen Lama'nın Pekin hükümeti tarafından onaylandığını ve tüm etnik halk tarafından çok sevildiğini kaydeden Cholin, Panchen Lama'nın her yıl Xigaze şehrindeki Zhaxi Lhunbo manastırında dini etkinlikler düzenlediğini ifade etti. Bainqen, Çin Ulusal Meclisi'nin açılışına katılmış ve sembolik olarak Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı üyeliğine getirilmişti.

11. Panchen Lama seçiminin ciddi dini ritüellere ve Tibet Budizm'i geleneklerine göre olduğunu vurgulayan Vali Choling, 1995'te Pekin tarafından onaylanan Panchen Lama'nın belirtilen geleneklere göre yapıldığını, reenkarnasyonun da fertler tarafından yapılamayacağını savunarak, bunun ciddi dini ritüelleri takip etmesi gerektiğine işaret etti. Dalay Lama'nın dünya kamuoyunu kandırdığını iddia eden Choling, Lama'nın Tibet'in istikrarsızlığına giriştiğini ileri sürdü. Reenkarnasyonun şu an konuşulacak mesele olmadığını belirten Choling, Dalay Lama'nın ölümünden sonra bunun konuşulması gerektiğini ifade etti.

Şu anki Dalay Lama, 1995'te 5 yaşındaki Gedhun Choekyi Nyima'nın Panchen Lama'nın reenkarnasyonu olarak ilan etmiş ve bu durum Pekin'i rahatsız etmişti. Bunun ardından Gedhun ortadan kaybolmuş ve Pekin yönetimi, Gyancain Norbu isimli çocuğu Panchem Lama olarak atanmıştı.

Toplantıda Tibet Özerk Bölgesi Başkanı Qiangba Puncog da Panchen Lama'nın nasıl seçileceğini anlattı ve Dalay Lama'yı bölücülükle suçladı.

cha



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,364 µs