En Sıcak Konular

O tepki nasıl ortaya çıktı

6 Mart 2010 11:33 tsi
O tepki nasıl ortaya çıktı ABD Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi’nde kabul edilen Ermeni soykırımını destekleyen tasarıya Ankara sert tepki gösterdi. Türkiye’nin Washington büyükelçisi Namık Tan’ı istişare için Ankara’ya çağırmasına varan bu süreç n

Ankara’nın ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen Ermeni soykırımı iddialarını destekleyen tasarıya Ankara sert tepki gösterdi. Tasarının kabulününün üzerinden üç dakika geçmeden Başbakanlık’tan yapılan açıklamada Türkiye’nin Washington büyükelçisi Namık Tan’ın istişare için Ankara’ya çağrıldığı belirtildi ve tasarrı sert bir dille eleştirildi. Tasarıyla ilgili ikinci açıklama Çankaya köşk’ünden gelirken Cumhurbaşkanılığı, Dışilişkiler Komitesi’nin bu kararının Türk milleti nezdinde hiçbir itibarıın bulunmadığını belirtti.

Ankara’da bu sert tepkiye giden yolun taşları bir hafta öncesninden döşenmeye başladı.

Önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yoğun tasarı diplomasisi dikkatlerden kaçmadı. Tasarının ABD Temsilciler Meclisi’nde görüşülmeye başlandığı saatlerde Başbakan tayyip Erdoğan, Başbakanlık’ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişeri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Müsteşar Yardımcısı Naci Koru’yu kabul etti. Temsilciler meclisinde tasarıyla ilgili görüşmeler Türkiye saati ile 17.00’de başlarken kabul 17.20’de gerçekleşti. Erdoğan’a dışi politikadan sorunmlu dannnışmanlarının da eşlik ettiği toplantıda, Erdoğan ve Dışişleri ekibi tasarı sonrasında yapılacak açıklama üzerinde çalıştı.

Dışişleri bakanlığı daha önceden hazırladığı iki açıklamayı Erdoğan’a gösterdi. Bu açıklamaladan birisi kararın reddedilmesi senaryosuna dayanıyordu. Açıklamada, “Ermeni iddialarıyla ilgili tasarıyı reddedn Temsilciler Meclisi tarihi olayların meclislerce ele alınmaması gerektiği ilkesine sadık kalarak ilkeli tutumunu ortaya koymuştur” ifadesi yer alıyordu. Erdoğan’ın masasına konan ikinci açıklama da tasarının ka bulü halinde yapılacak açıklamaydı. O açıklama tasarının kabulünden üç dakika sonra Başbakanlıkça kamuoyuna duyuruldu. Bu arada Başbakan Erdoğan, milk açıklamanın Başbakanlık tarafından yapılmasını, böylece ABD’ye daha güçü bir mesaj verileceğini söyledi. Bu yüzden açıklamaya ilk ve en güçlü tepki hükümetten geldi, Dışişleri Bakanlığı tasarıya tepkisini düne kadar bekletti.

Dışişleri ekibiyle görüşmesinin ardından Erdoğan, 18.45’te Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşk’üne çıktı. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanıyla görüşmesine giderken yanına aldığı çantada Dışişleri ekibiye hazırlanan iki açıklama metni vardı. Çankaya Köşk’ünde Erdoğan ve Gül açıklamaların üzerinden son bir  kez daha geçti. Görüşmeden açıklamalar bu haliyle yayınlansın kararı çıktı. Erdoğan, Temsilciler Meclisi’nde oturum sürerken Resmi Konut’una geçti ve yapılan oylamayı izlemeye başladı.

Resmi Konutu’nda oturumu izleyen Erdoğan’ın ilk tepkisi  oturumu yöneten Dışilişkiler Komitesi Başkanı’na oldu. Oturum sürerken, oturum başkanının süreyi uzatması ve dört üyenin salona girmesi için beklemesi Erdoğan’ı kızdırdı. Karar açıklandıktan sonra Erdoğan kurmaylarına,açıklamayı yayınkamaları talimatı verdi. Başbakanlığın açıklamasını Köşk’ten gelen ikinci açıklama izledi.



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,991 µs