En Sıcak Konular

ABD'deki oylamaya peş peşe protesto

5 Mart 2010 20:13 tsi
Ermeni iddialarına ilişkin tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilmesi, Kars, Bitlis, Kastamonu ve Adana'da protesto edildi.

Kars Kafkas Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Özkan Arslan, tasarısının kabul edilmesini kınadıklarını bildirdi.

Komitede her yıl olduğu gibi bu yıl da gündeme alınan tasarının, yapılan siyasi oyunlar sonucu kabul edildiğini savunan Arslan, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

''Ermenistan ile en yakın konumda bulunan ve adını bulunduğu coğrafyadan alan Kafkas Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği olarak, alınan bu kararın Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşmeye doğru giden bazı olumlu adımları bile etkileyebileceğini düşünüyoruz. Bundan da özellikle Ermenistan halkının zarar göreceği açıktır. 'Ermeni Tasarısı' adı altında ele alınan tarihi bu olayın her yıl Amerika'da gündeme alınması artık Türk kamuoyunda sıkıcı bir olgu haline gelmiştir. Bu durum ABD ve Türkiye arasında güvensizliği artırdığı gibi iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri de olumsuz yönde etkilemektedir.''

Arslan, Kafkasya'daki sorunları başta bu coğrafyadaki ülkelerin çözmesi gerektiğini kaydetti.

-KASTAMONU-

Kastamonu'da yaşayan Ermeni kökenli avukat Kegam Karabetyan, Türkiye'de yaşamaktan gurur duyduğunu söyledi.

Çocukluğunun ve gençliğinin Kastamonu'da geçtiğini ve bugüne kadar hiç bir ayrım görmediğini ifade eden Karabetyan, ''Bugüne kadar sen Türk müsün, Ermeni misin laflarını hiç duymadım. Biz birlik beraberlik içinde kardeşçe bugünlere geldik. Ebediyete kadar da bu kardeşliğimiz ve dostuluğumuz devam edecek. Türkiye de bizim, bu vatan da bizim. Doğulusuyla batısıyla, kuzeylisiyle, güneylisiyle hepimiz bu vatanın birinci sınıf vatandaşıyız. Bundan da gurur duyuyorum. Biz kendi aramızda sıkıntılarımızı çözebilecek kadar yüce bir milletiz. Ermeni-Türk dosttur ve kardeştir'' dedi.

İki ülkenin dış güçlerin oyununa gelmemesini isteyen Karabetyan, ''Türkiye Cumhuriyeti medeni ve demokratik bir ülke, üstelik batı ülkelerinden çok daha demokratik. Bize kimse karışmasın, biz güzelliklerimizi de, sıkıntılarımızı da üzüntümüzü de kendi içimizde yaşarız ve çözebiliriz'' diye konuştu.

-BİTLİS-

Bitlis Asılsız Soykırımla Mücadele Derneği Yönetim Kurulu (Bitlis ASİM-DER) Başkanı Törehan Serdar, alınan kararı şiddetle kınadıklarını, dost ve müttefik ülkeleri sağduyulu davranmaya davet ettiklerini belirtti.

Ermeni iddialarının bir hayal ürünü olduğunu, bu kararı alan ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesindeki yetkililerin de bunu iyi bildiğini dile getiren Serdar, şunları kaydetti:

''Komite Başkanı Howard Berman, oylama öncesinde ve oylama sırasında bütün kinini kusmuş, oylama öncesi yaptığı konuşmayla tavrını belirterek delegeleri etki altına almıştır. Oylamayı iki defa geciktirerek tasarının kabul edilmesini sağlamıştır. Asılsız Ermeni iddialarının bir hayal ürünü olduğunu ve bu kararı alan ABD'deki yetkililer de bunu gayet iyi biliyorlar.''

-ADANA-

Adana'da, İP üyesi bir grup, ABD'nin Adana Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.

İP İl Başkanı Hayrettin Çavuşoğlu, konsolosluk önünde toplanan grup adına yaptığı açıklamada, kabul kararı ile ABD'ye göre Kurtuluş Savaşı'nın ''soykırım'', Büyük Önder Atatürk'ün ise ''soykırımcı'' olarak tanımlandığını ileri sürdü.

Çavuşoğlu, Ermeni soykırımı iddiasının bir tarih tartışması olmadığını, geleceğe yönelik bir uygulama, ''ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi''nin bir parçası olduğunu savundu.

ABD ve hükümet aleyhinde sloganlar atan grup, daha sonra dağıldı.

Bu arada, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Grup, konsolosluğun nizamiye kapısına yaklaştırılmadı.

aa



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,902 µs