En Sıcak Konular

Anayasa paketinde yer alacak konular

5 Mart 2010 19:31 tsi
Anayasa paketinde yer alacak konular

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gelinen süreçte dar kapsamlı bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğu belirterek anayasa değişikliği içinde öncelikli ele alınacak konuları açıkladı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bu aşamada dar kapsamlı bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğu kanaatini taşıdıklarını belirterek, anayasa değişikliği paketinde parti kapatmalara ilişkin düzenleme, Anayasa Mahkemesi'nin görev tanımı ve yapısıyla HSYK'nın yapısı, YAŞ ve HSYK kararlarına karşı yargı yolunun açılması konularının yer alacağını bildirdi.

Ergin, CNN TÜRK televizyonunda katıldığı bir programda yargı alanında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Belçika'daki terör örgütüne yönelik operasyonları değerlendiren Ergin, Türkiye'nin son yıllarda yoğunlaşan dış politik çalışmasının sonucu olarak Fransa ve İtalya'nın ardından Belçika'da da somut gelişmeler yaşandığını belirtti.

Operasyonu Türk istihbarat birimleriyle Belçika makamlarının ortaklaşa yürüttüğünü ifade eden Ergin, ''Sorgular bittikten sonra suçluların iadesi konusu ayrıca değerlendirilecek'' dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, ''Anayasa değişikliğinin hassasiyetlerin dikkate alınarak geniş uzlaşma zemini içinde yapılması gerektiği'' yönündeki sözlerine katıldığını belirten Ergin, ''Sayın Başkan'ın tespitlerine katılıyoruz. Doğru tespitler. Türkiye'de uzlaşı kültürünün oluşması noktasında ortaya konan gayretlerin ne ölçüde karşılık bulduğunu da sorgulamamız gerekiyor'' diye konuştu.

''ANAYASA TANKTAN, TOPTAN SONRA MI YAPILACAK''

Ergin, 2007'deki genel seçimlerin ardından yeni anayasa yapılmasına yönelik çalışmaları anımsatarak, bu çalışmaların muhalefetten destek görmediğini anlatarak, şöyle konuştu:

''Parlamento yeni oluşmuş; anayasa yapalım deniliyor, 'istemezük'. Bir süre sonra Meclis Başkanı zemin hazırlıyor, 'istemezük'. Seçimlere yaklaşık 1.5 yıl var. 'Giderayak anayasa yapılamaz'. Ne zaman yapacağız bu anayasayı? Bu anlayışa göre tanktan, toptan sonra mı yapılacak anayasa? Bu şartlardan sonra bırakın uzlaşmayı, konuşamadığınız muhatap var.''

Adalet Bakanı Ergin, bu aşamada AB ile müzakere sürecinde yaşanan tıkanıklığı açacak acil ihtiyaçtaki dar kapsamlı anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğu kanaatini taşıdıklarını belirtti.

Ergin, Anayasa değişikliği paketinde parti kapatmalara ilişkin düzenleme, yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlamaya yönelik yargı reformuyla ilgili hususlar, Anayasa Mahkemesi'nin görev tanımı ve mevcut yapısı ile HSYK'nın yapısı, YAŞ kararlarına ve HSYK kararlarına karşı yargı yolunun açılması konularının yer alacağını bildirdi.

Değişikliklerin ayrıntılarına ilişkin bilgi vermeyen Ergin, çerçevenin henüz netleşmediğini, bunun bir hafta ya da 10 güne kadar belli olacağını kaydetti.

YARGI REFORMU STRATEJİSİ

Yüksek yargı organlarının başkanlarıyla yaptığı görüşmeler hatırlatılan Ergin, ''Yargı başkanlarının kürsü hakimlerinin HSYK'da temsil edilmesine sıcak bakmadığını ifade edebilirim'' dedi.

Yargı Reformu Strateji Planında sayısı 21'e çıkarılması öngörülen HSYK üyelerinden üçünün parlamento ya da cumhurbaşkanınca seçilmesi ve bu üyelerin hakim, savcı sınıfı dışından olmasının yer aldığını anlatan Ergin, hakim ve savcıları soruşturacak müfettişlerin de doğrudan HSYK'ya bağlı olmasının planda bulunduğunu vurguladı.

aa

 



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,624 µs