En Sıcak Konular

İncirlik giderse: Nükleer silahlar da gider mi?

5 Mart 2010 13:45 tsi
İncirlik giderse: Nükleer silahlar da gider mi? İncirlik kapatılırsa ABD ne der?. 'Ne derse der' mi? iyibilgi Ankara

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Alt Komisyonu’ndan kılpayı geçen sözde Ermeni tasarısı, Ankara’yı hayli sinirlendirmiş görünüyor…

Ne kadar ciddi bilinmez. Bilinmez ama elçiyi müzakeler için geri çekmekle başlayan süreç, İncirlik gibi ABD’nin bölgedeki varlığının alamet-i farikası sayılan bir üssün kapatılmasına kadar gider mi gitmez mi, şimdi o tartışılıyor.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun bugün bu yönde bir soruya verdiği yanıt da net olmayınca İncirlik Üssü üzerine spekülasyonlar aldı başını gitti.

Oysa bir tane soru var ortada: İncirlik Üssü kapatılırsa ABD ne der? “Ne derse der” bir yanıt olmakla beraber zaten Türkiye’nin üssü kapatabilecek güce sahip olduğuna ilişkin bir tartışma yok.

Ankara kapatır mı kapatır.. Ondan sonra da, ya da şöyle söyleyelim öncesinden itibaren hayli tartışma başlar. O tartışmanın ilk sorusu da işte yukarıdaki, “Washington ne der” sorusu olur.

Bu yüzden soru belki de şöyle sorulmalı: “ABD’nin İncirlik’e ihtiyacı ne?” Son 10-15 yıl içinde İncirlik’in en önemli görevi, Saddam liderliğindeki Irak’ın alt ve üst paralellerini kontrol etmekti. Saddam devrildiğine göre bu “misyon” bitti sayılabilir.

Sonra? Bu üs aynı zamanda bölgedeki tüm ülkelerin stratejik bakışlarını takip eden bir nokta oluşturuyor. Örneğin İran. Örneğin Suriye, hatta Rusya, sair. Kısaca İncirlik, aslında tüm bölgeye yönelik bir bakış, bir sıçrama tahtası hizmeti veriyor ABD’ye.

Peki bu stratejik mi?.. İran konusu sıcağı sıcağına ortada olduğuna göre bu soruya “hayır değil” demek zor. Bununla birlikte Türkiye’den İncirlik’in çıkması, Ankara’nın duruşu ile ilgili olarak Batı’nın kafasında nasıl bir tezahür yaratır bilinmez.

Demek ki İncirlik Üssü’nün Irak’ın için kısmen, İran için daha tam bir anlamı hala var. Ek olarak, Afganistan-Pakistan ve buralara giden Türki Cumhuriyetler açısından da tramplen ve hatta Körfez’e bir yol sayılabilir. Tabii bu imkanları Irak’ın sunup sunamayacağı ayrı konu!

Bir de şu an akla gelmiyor ama.. Bir de İncirlik Üssü’nde bulunduğu israrla iddia edilen nükleer silahlar meselesi var. Hoş, Başbakan Erdoğan deklare edilsin veya edilmesin bölgede nükleer silah istemiyoruz dedi ama..

Bu da ayrı bir konu işte.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,201 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs