En Sıcak Konular

Hollanda'nın İslam karşıtı lideri güçleniyor

5 Mart 2010 12:35 tsi
Hollanda'nın İslam karşıtı lideri güçleniyor 
Hollanda yerel seçimlerinde aşırı sağcı politik lider Geert Wilders iddialı sonuçlar elde etti. Wilders'in bu yükselişi, 1 milyon Müslüman'ın yaşadığı Hollanda'da çok kültürlülüğü destekleyen siyasi anlayışın sonu olabilir.

Genel seçimlerin yaklaştığı Hollanda'da dün yapılan yerel seçimlerde milletvekili Wilders'in aşırı sağcı Özgürlük Partisi (Partij voor de Vrijheid-PVV) tarihi bir sonuç elde etti. 187 bin nüfuslu Almere kentinde oyların yüzde 21,6'sını alarak seçimleri kazanan parti, Lahey’de ise ikinci oldu.    

Kaynak ve aday yetersizliği nedeniyle sadece bu iki kentte yerel seçimlere katılabilen PVV'nin elde ettiği bu başarı, Hollanda'nın çokkültürlü toplum ve siyaset yapısıyla ilgili korku yaratıyor.

Wilders, "Hollanda'da İslam'a  karşı mücadele" amacını güdüyor. Kuran-ı Kerim’i Hitler’in “Kavgam” kitabına benzeten ve Müslüman göçmenlerin Hollanda’dan gönderilmesini isteyen Wilders'ın yerel seçimlerde elde ettiği başarı genel seçimlerdeki iddiasını da ortaya koyuyor. 

Analistler, Wilders'ın Hollanda parlamentosundaki 150 sandalyeden 27'sini kazanabileceği görüşünde. Partinin şu an mecliste 9, Avrupa Parlamentosu'nda ise 27 üyesi var. Ancak bazı anketler PVV'nin şu an ülkedeki en güçlü parti olduğuna işaret ediyor.

TOPLUMDA BÖLÜNME DERİNLEŞİYOR

Diğer yandan, ekonominin daraldığı ve toplumsal gerginliklerin arttığı bir dönemde, yaklaşık 1 milyon Müslüman’ın yaşadığı Hollanda’da Wilders politikalarını yaymak için uygun zemin buluyor. Amsterdam’daki Vrije Üniversitesi'nden Andre Krouvel, seçmenlerin pek çok fazla konuda hoşnutsuz olduğunu ve Wilders’in bundan fayda sağladığını belirtti.

Seçimlerden sonra Wilders, ülkedeki Müslümanlara, “yasalara uyarlarsa korkacak bir şeyleri olmadığını” söyledi.

Ancak ülkedeki Müslümanlar sandıklardan çıkan sonuçtan rahatsız. AFP’nin Almere’de konuştuğu bir Türk asıllı Hollandalı, Kadriye Kaçar, “Bu korkunç bir durum. İnsanlar bugün bize farklı bir gözle bakıyor. Sanki, ‘Biz kazandık ve siz gidiyorsunuz’ diyorlar” dedi.

Normalde başörtüsü takmadığını söyleyen Kaçar, “Ama şimdi Wilders’ı protesto etmek için takmaya başlayacağım. Benim çevremdeki herkes böyle yapacak. Wilders’tan kurtulana kadar protestomuzu sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

Hollanda Müslüman Partisi lideri Henny Kreeft ise PVV’nin zaferini “çok üzücü” olarak tanımladı ve “Wilders’ın başarısı hiçbir dayanağı olmayan bir korkudan kaynaklanıyor. Wilders, İslamlaşma ve güvenlikle ilgili bir sürü saçmalıktan bahsedip durdu. İnsanlar bu sözleri duydukça gerçek olduğunu zannetmeye başladılar” dedi.

MİLYONLARIN SESİ

Yerel seçimlerin ardından taraftarlarına seslenen Wilders, “Solcu elit halen çok kültürlülüğe, suçlulara hassasiyet göstermeye, Avrupa devleti fikrine ve yüksek vergilere inanıyor. Ancak Hollanda’nın geri kalanı böyle düşünmüyor. Sessiz çoğunluk artık sesini yükseltiyor” dedi.

Saçları nedeniyle bazılarının “Mozart” diye adlandırdığı Wilders, Hollanda toplumunun çokkültürlü yapısına ve bu yapıyı destekleyen siyaset anlayışına verdiği zarardan pişman olmuyor. Ölüm tehditleri yüzünden korumaları olmadan dışarı çıkmayan 46 yaşındaki Wilders, “İslamlaşma gibi hassas konular hakkında konuşmaya cüret edebildiği ve milyonlarca insanın düşündüklerini söyleyebildiği” için seçmenin ilgisini çektiğini düşünüyor.

İslam’ın Hollanda’nın en büyük sorunu olduğunu savunan Wilders, burkanın, Müslüman ülkelerden gelen göçmenlerin ve Hollanda’da cami inşa edilmesinin yasaklanmasını istiyor.

İslamcılığa karşı hareketini bir görev kabul eden Wilders, “Hollanda’da İslami ideolojinin güç kazanması halinde yok olacak özgürlüğü savunduğunu” belirtiyor.

Wilders, Mart 2008’de yayınlanan Müslümanlık karşıtı “Fitne” filmi Müslüman ülkelerden çok büyük tepki almıştı. İslam’ın eleştirdiği 17 dakikalık filmde, 11 Eylül ve 2004 Madrid saldırılarına ait görüntülerin yanında, Wilders Kuran-ı Kerim’den “faşistçe” olduğunu belirttiği alıntılar kullanmıştı.

Ülkesinde nefret içerikli söylemlerden dolayı mahkemeye çıkan Wilders’ın İngiltereye girişi geçen yıl İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı. Ancak bu karar sonradan kaldırıldı.
 
hurriyet



Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,613 µs