geç gelen itiraf'' | " /> geç gelen itiraf'' | "/>

En Sıcak Konular

Yılmaz'dan ''geç gelen itiraf''

5 Mart 2010 11:20 tsi
Yılmaz'dan ''geç gelen itiraf'' 1997 Temmuz ayında Mavi Akım Anlaşması’nı, Meclis’ten oybirliği ile geçirdiklerini anımsatan Mesut Yılmaz, çok ilginç açıklamalarda bulundu.

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, 'ABD Büyükelçisi bana iki defa geldi. 'Mavi Akım anlaşmasını iptal edin' dedi. Kabul etmedim. Bedelini de ödedim' açıklamasını yaptı

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Rusya ile imzalanan Mavi Akım Projesi’nden rahatsız olan ABD’nin o zamanki Ankara Büyükelçisi’nin kendisini iki kez ziyaret ederek, “Mavi Akım’ı iptal etmezseniz, kötü sonuçlar doğurur, şahsen sizin için” dediğini açıkladı.

Projeden vazgeçmediğini anımsatan Yılmaz, “Bunun siyasi bedelini ödedim” dedi. TBMM Genel Kurulu’nda Nabucco Projesi Anlaşması ile ilgili yasa kabul edildi. Yılmaz, görüşmelerde proje ile ilgili iddiaları gündeme taşıdı. 1997 Temmuz ayında Mavi Akım Anlaşması’nı, Meclis’ten oybirliği ile geçirdiklerini anımsatan Mesut Yılmaz, “Bu tarihten sonra başta Enerji Bakanıma ve bana birçok yabancı büyükelçi ve temsilci gelmeye başladı. ABD, Katar, Mısır elçisi falan geliyordu. Çünkü dünya enerji piyasasına yeni bir oyuncu olarak giren Türkiye’yi engelleyerek, Türkiye pazarını ele geçirme anlayışı vardı” diye konuştu. Yılmaz, ABD’nin Katar gibi ülkelerde kapattığı doğalgaz rezervlerini, üçüncü ülkelere ‘LPG’ olarak satmaya çalıştığını, bu yüzden de Mavi Akım’a karşı çıktığını söyledi.

‘Ülkemin menfaati için yaptım’

Rusya’nın getirdiği teklifin ise çok cazip olduğunu, riski üstlenerek gazı Karadeniz’den geçirip, Samsun’a kadar getirmeyi teklif ettiğini belirten Yılmaz, bu esnada kendisini ziyaret eden ABD elçisinin kendisini tehdit ettiğini söyledi. Mesut Yılmaz, şöyle konuştu: “ABD elçisi bana iki kez geldi. ‘İptal etmezseniz, kötü sonuçlar doğurur, şahsen sizin için. Zaten Karadeniz’in altından da boru geçmez’ dedi. Ben de ‘Korkum yok, ülkemiz için gerekli olan bu anlaşmayı yapacağım. Karadeniz’den boruyu da Rusya geçirecek, üstelik doğalgazı iki yıl içinde de Türkiye’ye verecek’ dedim. Siyasi hayatım en ilginç olayına bu vesile ile muhatap oldum. Onlar bize LPG olarak satmak istedikleri doğalgaz için İskenderun’da, İzmir’de rafineri kurdurmak istediler. Bunu kabul etsek, doğalgazın maliyeti ne olurdu? O dönem Cezayir, Nijerya’dan aldığımız doğalgazın maliyeti 300 dolardı. Biz ise Rusya’dan 130 dolara aldık...Türkiye’nin aldığı en ucuz doğalgaz.”

‘Lobi yapıldı, tepki gördüm’

Akabinde, bize övgüler dizen gazetelerin köşe yazarları birden bire Mavi Akım’ı, ‘Türk dünyasına en büyük ihanet’ olarak nitelendirdi. Mavi Akım’da yolsuzluk iddia edildi. Neticede Mavi Akım aleyhine lobi oluştu. Ama bürok-ratlar ve tüm siyasi arkadaşlarım yargı önünde aklandı. Biz Türkiye pazarını ele geçirmeye karşı koyduk, ama siyasi bedelini ödedik. Sayın Bakan (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız) bilmelidir ki enerji konuları ucuz siyasi polemiklere alet edilecek kadar ucuz bir konu değildir.” Yılmaz’ın bu açıklamalarından sonra CHP’li milletvekilleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ‘ABD sizi de tehdit etti mi’ sorusunu yöneltti.

Büyükelçilerin böyle telepleri olabileceğini belirten Yılmaz’ın yanıtı şöyle oldu: “Büyükelçilerin bir kısmı tavsiye vermek, bir kısmı gelişmelere ilişkin görüşlerini açıklamak, bir kısmı izlenimlerini belirtmek isteyebilir. Önemli olan sizin nasıl davrandığınızdır. ABD, Mavi Akım’da tercihini ortaya koymuştur. Ancak bu durum iki ülke ilişkilerine zarar getirmemiştir.”

radikal



Bu haber 844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,643 µs