Model ortaklık büyük sınav veriyor | " /> Model ortaklık büyük sınav veriyor | "/>

En Sıcak Konular

FT: Model ortaklık büyük sınav veriyor

5 Mart 2010 08:08 tsi
FT: Model ortaklık büyük sınav veriyor Dünyanın saygın gazetelerinden İngiliz Financial Times gazetesi, sözde 'Ermeni soykırımı' iddialarının ABD Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nde bir oy farkla kabul edilmesine geniş yer ayırdı.

Gazete, ABD Başkanı Barack H. Obama'nın geçtiğimiz yıl Ankara ve İstanbul ziyaretlerinde ortaya koyduğu 'Model Ortaklık' düşüncesinin, Türkiye'nin Washington büyükelçisini geri çekmesiyle birlikte en büyük sınavdan geçtiğini yazdı.

Haberinde, 'Vote undermines Obama's Turkey strategy' (Oylama, Obama'nın Türkiye stratejisinin altını kazar) başlığını kullanan gazete, Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerin, Obama yönetimi stratejisinin kalbinde olduğunu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile diğer diplomatların önemli bir vaktini kapsadığını bildirdi.

"Ak Parti'nin İslami köklerine rağmen, ABD'nin Türkiye'nin laik politik sistemini Müslüman dünyası için bir model olarak gördüğü" belirtilen haberde, Amerikalı politikacıların, NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip olan ve küresel konularda kendine güveni artan Türkiye'nin, Ortadoğu'da da giderek büyüyen bir etkiye sahip olduğunu kabul ettiklerini aktardı.

Gazete, ABD'nin, İran'la yaşanan gerilim konusunda Türkiye'nin desteğini aradığını hatırlatarak, "Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bir sandalyeye sahip ve ayrıca Brezilya ve Çin gibi, İran konusunda kararsız" ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz sonbaharda Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokoller ile ilgili bilgi verilen haberde, Ankara ile Erivan arasındaki anlaşmaların "dağılmak üzere" olduğu savunuldu.

FT'nin haberine göre, Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman, Hillary Clinton'ın, "Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollere zarar verilebilir" uyarılarına direndi. Haberde, Berman'ın, "Tasarının kabul edilmesi Türk halkı için zor ve sancılı bir süreç. Ancak günün sonunda Türk demokrasisi güçlenecek ve ABD ile Türkiye ilişkileri daha iyi bir zemine oturabilecek" ifadelerine yer verdi.

cihan



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,524 µs