konsensüs adımı | " /> konsensüs adımı | "/>

En Sıcak Konular

Anayasa için konsensüs adımı

2 Mart 2010 21:23 tsi
Anayasa için konsensüs adımı AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından konsensüs sağlanması amacıyla siyasi partilerle görüşeceklerini bildirdi.

Bozdağ, gazetecilerin Anayasa değişiklik paketine yönelik sorularını yanıtladı. Anayasa değişikliğinin demokrasi standardını güçlendirme ve yükseltmeye yönelik düzenlemeler içereceğini belirten Bozdağ, hukukun üstünlüğünü, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını güçlendirecek, hak arama yollarını güçlendirecek düzenlemeler yapılacağını söyledi.

Anayasa değişikliği paketinin Mart ayının sonuna kadar kamuoyu ile paylaşılacağını anımsatan Bozdağ, konsensüs sağlanması amacıyla TBMM'de bulunan veya dışarıda kalan her parti ile görüşeceklerini bildirdi.

Bozdağ, Anayasa değişikliğine karşı çıkacaklarını bildiren CHP ile MHP'yi ziyaret edip etmeyeceklerine ilişkin soruya, “CHP ile MHP, kapıları peşin peşin kapattı. Daha düzenlemenin içinde ne olduğunu bilmeden 'hayır' diyorlar. Keşke inceleyip sonra karar verseydiler daha iyi olurdu. Her türlü katkıya biz açığız. Değişiklik çalışması netleştikten sonra kamuoyu ile paylaşıp, siyasi partilerin kapısını çalacağız. Hangisinin kapısını açıp açmayacağını göreceğiz” diye konuştu.

Siyasi partilere yardım ile seçim barajına ilişkin konuların Anayasa ile ilgili olmadığını belirten Bozdağ, bu doğrultudaki düzenlemelerin siyasi partiler ile milletvekili seçimi kanunlarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Anayasa değişikliğinin oylamalarına ilişkin “330 kaygınız var mı?” sorusunu da yanıtlayan Bozdağ, “Anayasa değişikliğine Parlamento karar verecektir. 330 konusunda herhangi bir endişe veya kaygımız yok. Bütün partilerden ve bağımsızlardan da destek isteyeceğiz. Eğer Mecliste konsensüs tesis edilmezse halk oylamasına, milletin hakemliğine müracaat edilir” diye konuştu.

Halk oylaması süresinin 45 güne indirilmesine yönelik düzenlemenin 1 yıl geçtikten sonra uygulanabileceğine yönelik yorumlara açıklık getiren Bozdağ, “Halk oylaması, seçim kanunlarıyla ilgili değil. 45 günlük süre, 1 yıl geçmeden ilk halk oylamasına uygulanır. Seçme, seçilme, halk oylaması ayrı ayrı şeydir. Birileri halk oylamasını seçim kanunu kapsamına sokmak istiyor. 45 günlük süre, ilk halk oylamasında uygulanacaktır” dedi.

A.A.



Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,631 µs