En Sıcak Konular

Petek: Yargı reformu ötelemeyecek kadar önemli bir dönemdeyiz

2 Mart 2010 18:54 tsi
Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, Türkiye'de yargı reformunun ötelenemeyecek kadar önem arz ettiği bir döneme girildiğini söyledi.

Fatih Üniversitesi Hukuk Kulübünce, üniversitenin Büyükçekmece Yerleşkesinde düzenlenen ''Yargı Reformu'' seminerinde konuşan Petek, yapılan yargılamanın toplumda adaletin sağlandığı izlenimi vermesi gerektiğini belirterek, aksi halde, yargılama ne kadar adil olursa olsun, toplumun adaletin tecelli ettiğine inanmaması nedeniyle yararının sınırlı ölçüde olacağını kaydetti.

''Türkiye'de yargı reformunun ötelenemeyecek kadar önem arz ettiği bir döneme girildi'' diyen Petek, ülkede Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik olarak belirlenmiş normlar hiyerarşisi içinde Anayasa'nın temel sorun olduğunu savundu.

Petek, Anayasa'nın yapılış şeklinden, hazırlanmasından, yürürlüğe girmesine kadar olan süreç düşünüldüğünde, Türkiye'nin ciddi anlamda anayasal bir sorunla karşı karşıya olduğunda hiçbir tereddüt bulunmadığını ifade ederek, 1961 Anayasası ile başlayan dönemin Türkiye'de problemleri kangren haline getirdiğini öne sürdü.

Reşat Petek, ''Yargının üst noktasındaki kişiler, 'yargının gerektiğinde, bazı şartlarda taraf olduğunu' söylüyorsa burada çok ciddi sorun var demektir. Yargının olmazsa olmaz özelliği tarafsızlıktır'' dedi.

Bir kısım yüksek yargı mensuplarının kendilerine ayrı bir statü tanıdığını ileri süren Petek, ''onların öngördüğü çemberin içine girmeyenlerin Danıştay'a, Yargıtay'a ve Anayasa Mahkemesi'ne girme imkanları olmadığını'' iddia etti.

Petek, bunun son uygulamasının, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) Erzurum'da görevli özel yetkili savcıların yetkilerini kaldırmasıyla görüldüğünü ifade ederek, hukuk devletinde görevden alınmanın da görevlendirmede olduğu gibi yasalara bağlanması gerektiği görüşünü dile getirdi.

-YARGI REFORMU İHTİYACI-

Petek, bu uygulamada hukukun ihlal edildiğini, idari bir kurul olan HSYK'nın yargısal bir faaliyete müdahale ettiğini kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'nin de yasama organının yetki alanına müdahalede bulunduğunu savunan Petek, Anayasa Mahkemesi'nin hukuka uygunluk denetimi değil, yerindelik denetimi yapan bir kurum haline geldiğini ileri sürdü.

Petek, böyle bir tıkanma noktasında yargıda yapılanma ve reforma ihtiyaç olduğunu dile getirerek, ''Yargıda ideolojik yapılanma oluşmuş. Bu yapı, objektif ve başarı kriterlerine göre değiştirilemediği için sorun bu hale geldi'' diye konuştu.

Adaletin kişilere göre uygulanamayacağını vurgulayan Petek, ''Hukuk olmadığı zaman gidecek yer yoktur. Onun için hukuk çok önemli, hukuk devleti ilkeleri çok önemli'' dedi.

Petek, Türkiye'nin hukuk devleti olmasını, hukukun üstünlüğünün her alanda hakim olmasını, insan hak ve özgürlüklerini önemseyen, üstün tutan bir Anayasa istediklerini ifade ederek, toplumun içindeki bir kesimi ''devlet düşmanı'' veya ''tehdit'' olarak algılamayan bir Anayasa'ya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,002 µs