provokasyon | " /> provokasyon | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu: İsrail'in yaptığı provokasyon

2 Mart 2010 17:21 tsi
Davutoğlu: İsrail'in yaptığı provokasyon  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Batı Şeria'daki iki İslami eseri kültürel miras listesine almasının provokasyon olduğunu belirtti.

Resmi temaslarda bulunmak için Mısır'da bulunan Davutoğlu, Mısırlı meslektaşı Ahmet Ebul Geyt'le yaptığı ortak basın toplantısında Kudüs ve Batı Şeria'da yaşanan son gerginliklerin de Ortadoğu barışını tehdit ettiğinin altını çizdi.

İki ülke arasında 2007 yılında imzalanan Stratejik Diyalog Mekanizması çerçevesinde Mısır'da bulunan Davutoğlu ilk olarak Şarm el Şeyh'te Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile bir araya geldi. İki ülke ilişkileri ve bölgesel konuların masaya yatırıldığı görüşmeden sonra Geyt'le birlikte Kahire'ye dönen Davutoğlu daha sonra yaklaşık 1,5 saat süren heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

Görüşmeden sonra basının karşısına çıkan iki bakan gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Stratejik diyalog mekanizmasının sadece ekonomi ağırlıklı olmadığına işaret eden Mısır Dışişleri Bakanı Geyt, Karadeniz'den Körfez'e tüm bölgenin bu çerçevede değerlendirildiğini vurguladı.

Stratejik diyalog mekanizması çerçevesinde ikinci toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirten Davutoğlu ise bölgesel tüm konuları görüştüklerini ifade etti. İki ülke ile stratejik ilişkilerin gelişmesine çok büyük bir önem verdiklerine işaret eden Davutoğlu, Mısır'ı stratejik bir ortak olarak gördüklerinin altını çizdi. İki ülke arasında sürekli bir diyalogun söz konusu olduğuna işaret eden Davutoğlu özellikle de ticari alandaki ilişkilerin çok sevindirici olduğunu belirtti.

"Ortadoğu barış sürecine ivme kazandırılması gerektiğine inanıyoruz." diyen Davutoğlu bu konuda Mısır'ın çabalarını takdirle karşıladıklarını ve Ortadoğu barış sürecinde de ortak çalışmaya kararlı olduklarını söyledi.

Irak seçimlerinin barışçıl bir ortamda gerçekleşmesine büyük bir önem verdiklerini vurgulayan Davutoğlu şunları söyledi: "Hangi siyasi görüşe, mezhebe sahip olurlarsa olsunlar tüm Iraklılar bizim kardeşimizdir. Tüm gruplar bu seçimlerde yer almalıdır. Irak'ın toprak bütünlüğünü, siyasal bütünlüğünü, tüm Iraklıların katılacağı siyasi bir yapı istiyoruz. Önümüzdeki seçimler de umarız böyle bir yapıyı ortaya koyar."

Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasında yeniden arabulucu olup olmayacağı yönündeki soruya da Davutoğlu, "Biz tarafların talebi durumunda görüşmeleri tekrar başlatmaya hazırız. Güçlü bir siyasi irade oluşsun ve talep oluşsun istiyoruz. Müzakere kanallarının açılmasına büyük bir önem veriyoruz. Belirsizlik ancak bu şekilde aşılır." şeklinde cevap verdi.

Bugün Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına da katılacak olan Davutoğlu'nun Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la da bir araya gelmesi bekleniyor. Davutoğlu Mısırlı gazetecilerle bir araya geldikten sonra Mısır'daki dünyaca ünlü Kahire Amerikan Üniversitesi'nde de Türk dış politikasını anlatacak. Davutoğlu akşam saatlerinde de Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışını yapacak.

CİHAN



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,214 µs