En Sıcak Konular

Baykal iktidara ağır yüklendi

2 Mart 2010 15:13 tsi
Baykal iktidara ağır yüklendi Baykal grupta işsizlik, yoksulluk sınırı Tekel işçileri ile ilgili Danıştay kararı, Yarbay Tatar'ın intiharı ve Anayasa değişikliklerine değindi. Baykal iktidar hukuka tecavüz etti dediği konuşmasında hükümete suç üstü yapıldı dedi.

Bugün işsizlikle ilgili rakamlar açıklandı. Türkiye'deki gelişmeleri görmemizi sağladı. Bugün ortaya çıkan tablo ekonominin hala ciddi sorun çıkarmaya devam ettiğini bize gösteriyor. Ortaya çıkan 2009'un tümüne ilişkin işsizlik geçen yılın 3 puan üzerine çıkıldığını göstermektedir.

Bu resmi rakamdır. Gerçek işsizlik daha yüksektir. Bir yılda işsiz sayısı 860 bin artmıştır. Bugün resmi rakamlarla işsiz sayısı 3,4 milyona ulaştı. Geçen yıl tarım ile çalışan 155 bin kişi işini kaybetti. Demek ki işsizliğin kendisini hissettirdiği alan işsizlik olmuştur. Cumhuriyet döneminin en ciddi çöküşü. 2001 krizinde yüzde10 düzeyinde olan işsizlik şimdi daha da artmıştır. Türkiye'de işsizlik yarı yarıya yükseldi.

Bu tablo işsizliğin en ağır hissedildiği dönemde AKP 'nin rant odaklı çalıştığını göstermektedir. İşsizliğin ardından tarımdaki gerilemenin arttığını gösteriyor. Bunun altında tarıma atılan darbe vardır. GAP bitmediği için bu tablo ortaya çıktı. Bunları anlatıyoruz. B ütün bunlar iktidar uygulamaları ile beslenen sonuçtur. Bu işsizlik tablosu ile yakından ilgili olan yoksulluk tablosunun da artmasıdır. 820 lira yoksulluk sınırıdır. 4 kişilik bir ailenin asgari ücreti 604 olarak belirlenmiştir. TÜİK'e göre 804 liranın altında yaşayan resmen yoksuldur. 15 milyon insan Türkiye'de yoksulluk sınırının altındadır. Asgari ücretten vergi alınmaktadır ama denge çabası ciddiye alınmamaktadır.

Memura yapılan zam ortada ilen. Ocak'ta sadece artışla yarısı gitti. Geride 11 ay var. 11 ayın her birinin getireceği artışlar, memurun sonu ortadadır. Bu zamlar memur refahını düzeltmiyor. Emekli durumu çok daha vahim. Daha dün 200 milyonluk su parasını ödeyemediği için hapise girdiğini üzüntüyle okuyorduk. Bunlar her geçen gün kendisini hissettirmektedir.

Türkiye'nin bu gisişatında bir de borç yükü altına girme manzarası vardır. Türkiye'de daha çok borçlanma temposu kendini göstermiştir. Son borçlar açıklandı. 2002'de iktidar teslim edildiğinde merkezi devlet borcu 2 kattan fazla artmıştır. Borçlar nasıl ödüyor neyle ödeniyor. Vatandaş ödüyor. Faizden kim kar ediyor. Türkiye'de yıllardan beri faiz çarkı fakirden al yoksuldan al zengine ver anlayışı vardır bu AKP'nin sömürü ve gelir dağılımı çarkıdır.

Ne eğitim ne sağlığa verilen paralar halkın gelir düzeyini artıran para değildir. Bu tablo çok net bi kez daha ortaya çıktı. Türkiye'de iflaslar çok kaygı verici şekilde yükseldi. Gelir düzeyi düşmeye başladı. Ekonomiye geniş bakıldığı zaman şu görülüyor. AKP iktidara geldiğinde benzin 1 dolar bugün 3,65 dolar civarında. Dış borç iç borç hepsi artmıştır. Ekmek 20 kuruştu şimdi 60-80 kuruştur. Ekonominin bilançosu budur.

TEKEL İŞÇİLERİ

Bugün hepimizi çok mutlu eden karar dolayısıyla Danıştay Tekel işçilerinin başvurusunu kabul etti. Danıştay hükümetin tepeden bakan kabul edersnizş edin diyen kararını kabul etmiştir. Bu kararla Danıştay bu kadar keyfi bir tercih uygulayamayacağını, silip atamayacağını ne haliniz varsa görün diyemeyeceği ortaya çıktı. Bunu başaran herkese teşekkür ediyoyorum.


Artık burada bir mücadele veren insanlara karşı iktidarın tutumunu değiştirmesi ve haklarını vermesi sorumluluk halinde ortaya çıkmıştır. Bunu iktidardan bekliyoruz. Bu hükümetin tüm vatandaşa karşı borcudur. Buna saygı göstermek yenilmek değildir. Tekel işçisi bari saygı göster. Tekel deyince akla gelen 2-3 noktaya değineyim. Nasıl bir milli varlığın peşkeş çektiğini anlatıyor idim.

Tekel'in devrinde bir hafta önce borç defterden silinmiş 300 milyonluk borç Tekel genel müdürlüğünün hesabına yazılmış, borçsuz satılmıştır. 300 milyon bugün 250 milyon dolardır. Meclis KİT komisyonuna taşıdık ama soygun durmadı. tekel 250 milyon dolara satıldı sonra 950 milyona devredildi. Tekel'in 1 milyon 720 bin dolara satıldı. Bunlarda sadece Samsun Ballıca'nın 4 yıllık karı 5 fabrikanın arsa ve yabancıya verilmesini karşılamaya yeter. Bu DDK'ye getirildi ama görmezden gelinildi. Ben Tekel işçilerine bakınca onları da görüyorum. Bunları gördüm mü cinler tepeme çıkıyor bunları görüyorum. Ben yeniden Tekel çalışanları kutluyıorum.

TÜRKİYE'DE ADALET KRİZİ VAR

Önümüzde tartışmamız gereken konular var. Türkiye bir süreden beri hukuk adalet sınavından geçiyor. Türkiye'de adalet krizi var. Vicdanlar sarsılıyor Adalet ve Hak kabvramı çok ciddi biçimde son dönemde zedelenmiş bulunuyor. Türkiye'deki hukuk adalet kavramının altında neler yatıyor biliyor ve görüyoruz. Deniz kuvvetlerde suikast planı vardı. İddilar ortaya atıldı. Suçlanan bir yarbay ikinci kez soruşturmaya konu olarak çağrılınca yarbay Ali Tatar intihar etti. Bir süre sonra onun yazısı denilerek hazırlanan belge incelendi. Bakıldı ki belge onun değil. Ali Tatar değil ama teğmenlerin denildi. Ama o yazıyla teğmenlerin de ilgisi olmadığı görüldü. O yazı oraya nasıl girdi. Pek çok gencin sarsılmasına neden oldu. Kim niye yaptı bunu. Komutanınıöldürecek denilen adamlar en yakın ailesinin dostu. Böyle hukuk olur mu?

Suikast girişiminden ne çıktı. Hiçbir şey çıkmadı. Tabii bu manzaralar acıdır. Erzincan'da bir savcı cumhuriyet kanunlarını uyguladığı için Ergenekoncu oldu. O savcı o işi yapmasa ya da o telefonla gelen talimata evet dese kaderi böyle olmacayaktı. Kim bilir ne zaman tutuklanmaların yanlış olduğu ortaya çıkacak. Kimisi ölecek, intihar edecek cenazesini kaldırmaya parası olmayacak sonra doğru ortaya çıkacak.

Herkes  bu işin hesabını verecek. Sahibi olanlar yırtacak olmayanlar acı bedelleri ödemeye devam edeceklerdir. Biz haksızlığa uğrayan herkes ile ilgilenmeliyiz.

ASKER TUTUKLANMASI

Bugün asker olanın tutuklanması darbe karşıtlığı gibi yerleştiriliyor. Son tutuklamalarda bir darbe önlemek için değil bir darbe tehlikesi olmadığı için tutuklanıyor. Askere bu hukuksuzluüğu yapma hakkını size verir mi? Toplum tepki göstermeli. Büyük hukuk cinayetleri işleniyor. Tepkiyi sadece yüksek niteliği olan insanlara değil. Herkes ile ilgili göstermeliyiz. Hukuk neden yıpranıyor Bundan yıpranıyor. Bugün DGM devam ediyor. Özel yetkili savcılar bunu gösteriyor. Mahkemeler herkes için aynı olacak. DGM kaldırıldı, yerine bir başka adla geldi.Hukukun saygınlığı korunmalı. Gizli tanık, ihbar mektupları... Böyle hukuk olur mu?

İKTİDAR HUKUKA TECAVÜZ ETTİ

İktidar hukuka tecavüzden suç üstü yakalanmıştır. Şimdi bu iktidar ne diyor. Bana  bir Anayasa değişikliği hakkı verin. Ben gerçekten 8 yıl sonra bu iktidarın gider ayak bu kadar çatışma yaşanırken, iktidar muhalefet bu konuları tartışırken ben Anayasa değişikliği yapacağın demesinin ardında ne yatıyor. Niye girdi bu arayışı diye sorunca şu ortaya çıkıyor. Bu iktidar hukukla çarpışarak geliyor. Ama bu iktidar 8 durumu iyi kötü idare etti. Bazen savcı hakim ayarlayarak, iktidar olanaklarını kullanarak hukuk karşısında kendini kollama şansını kullandı. Ama şimdi seçim geliyor. Seçim bu iktidarın imkanlarının elinden kalkacağı bir sonuç veriyor. Bugünkü tabloda böyle bir sonu taşıyan iktidar kendini nasıl güvenceye alabilir sorusu şimdi yargıyı kontrole alıp daha sonra belirleyeceği bir değişiklik gidereayak yapma peşinde. Kendini gider ayak güvence altına almaya kalkıyor. Neymiş yargı bağımsız tarafsız olsun... Böyle derdi yok kendilerini garanti alıyorlar. Bu hukuk AKP'den düştüğü zaman hesabını soracak. Adalet herkese ulaşıyor ama Başbakan'a ulaşamıyor. Herkes hesabını verecek. Sayın Başbalan sen de hesabını vereceksin.

Kimseye imtiyaz yok ama Kandil'den gelip habur'dan geçen devlet protokolünde. bu adalet bu hukuk hangi adalet hangi hukuk bu? Kendilerini garanti altına alacakları proje işte bu. Bu yasalar değişsin biz garanti altına girelim. Ne diyorlar HSYK'ya atama yapılsın. Orasını RTÜK yapacaklar.

Türkiye'de bu anayasa tartışması temel konudur. Mecliste şimdi Anayasa'yı değiştirecekler kim değiştirecek. AKP ve BDP kim bunlar AYM tarafından mahkum edilen iki parti. Bu mecliste 550 milletvekili var 608 hesabı sorulamamış dosya var. Değerli arakadaşlar bu muhalefete geldiği zaman herkes bunu yapacak. Bu iş referanduma gidecek. Miilete anlayacağız. Sadece o zaman değil şimdi anlatacağız. Habur hukukunnu anayasaya taşınacağını anlatacağız.

AYRINTILAR GELECEK

Haber7

 



Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,653 µs