En Sıcak Konular

Olan yine vatandaşa oldu

2 Mart 2010 14:41 tsi
Provizyon sistemindeki aksaklığın ardından kurumlar arasındaki anlaşmazlığın faturası yine hastalara çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), doktorlara yaptığı '1 Mart 2010'a kadar branşınıza göre sisteme kayıt yaptırın' çağrısına hastaneler kulak asmayınca olan hastalara oldu. Doktorun yazdığı ilacı almak için eczaneye giden hastalar 'Bu ilacı veremiyoruz. Size ilaç yazan doktorun branşı olmadığı için sistem kabul etmiyor.' cevabıyla karşılaşıyor. Vatandaşlar mecburen eczaneden geri dönüp hastanelere giderek doktorlara ulaşmaya çalışıyor. Bugün itibariyle sistemde branşı bulunmayan 11 bin hekim bulunuyor.

SGK'nın yıllık 15 milyar doları aşan ilaç harcamalarını frenlemek için başlattığı bütün doktorları hastane ve branşına göre 'kayıt altına' alma girişimi vatandaşı yolda bıraktı. Kurum'un tüm illere ve özel, kamu ile üniversite hastanelerine gönderdiği hekimlerin 1 Mart'a kadar diploma numaralarıyla sisteme kayıt işlemine hastaneler riayet etmedi. 4 Şubat'tan itibaren sisteme yaklaşık 100 bin doktor diploma numaralarıyla kaydedildi. Bazı üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki doktorların bilgileri eksik girildi. Toplam 11 bin hekimin branş bilgileri olmadığı için bunlara ilaç yazdıran hastalar eczanelerden elleri boş dönüyor.

Özel hastanelerdeki bütün doktorlar sisteme eksiksiz girerken kamu ve üniversite hastanelerindeki aksaklığa, hasta bakma konusunda kota sınırlaması olmaması gösteriliyor. Özel hastanelerde doktorlar günde en fazla 50 hasta bakabiliyor. Kamu ve üniversite hastanelerinde herhangi bir sınırlama yok. Bu nedenle hastane yönetimleri doktorların ayrıntılı bilgisini girme zorunluluğu hissetmiyor.

HASTALAR DOKTORLARA GERİ GÖNDERİLİYOR

1 Mart 2010 itibarıyla başlayan uygulamanın sıkıntılarını anlatan eczacı Necdet Şenbaba, sıkıntıyı şu sözlerle özetliyor: "Bize Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesindeki asistanların ilaç yazdığı hastalar geliyor. Asistan doktorlar medula'da kayıtlı olmadığı için hiçbirine ilaç veremiyoruz. Hastaları geri gönderiyoruz." dedi.

Hastaların eczacılara tepki gösterdiğini vurgulayan Şenbaba, hastanelerin doktorları kayıt etme noktasında acele etmesini istiyor.

Öte yandan provizyon sisteminde dünden bu yana yaşanan aksaklıklar sebebiyle eczaneler ilaç veremiyor. Hastalar ilaçlarını almak için saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Karekodlu ilaçlar için getirilen İlaç Takip Sistemi uyumlu reçete provizyon sistemindeki sorunların giderilmesi için SGK yoğun çaba harcıyor. Kurum, aşırı yüklenme sebebiyle yavaşlayan online işlemleri hızlandırmak için yeni serverler alacak. (CİHAN) 



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,486 µs