En Sıcak Konular

Rusya: İran için hala diplomatik çözüm olanağı var

2 Mart 2010 14:20 tsi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunda hala diplomatik çözüm olanağı bulunduğunu söyledi.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile resmi ziyaret için bulundukları Paris'te bir seyahat sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, nükleer programı nedeniyle İran'a karşı yaptırım uygulamayı engelleyecek diplomatik çabaların henüz tükenmediğini belirtti.

Rus Dışişleri Bakanı, "Siyasi ve diplomatik çözüm bulunması konusunda her türlü çabaya ağırlık vereceğiz. Bu çabalar henüz tüketilmedi" diye konuştu.

Medvedev de dün Paris'te yaptığı açıklamada, Moskova'nın, nükleer programı nedeniyle İran'a karşı yeni yaptırımları ele almaya hazır olduğunu belirtmiş, ancak "istenenin" yaptırımlardan kaçınmak olduğunu ve olası bir yaptırımın da İran halkına zarar vermemesi gerektiğini söylemişti.

Batılı ülkeler, nükleer programıyla BM kararlarına meydan okuduğu gerekçesiyle İran'a yaptırımların ağırlaştırılmasını istiyor. İran'ın uranyumu yerli imkanlarla yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasının ardından ABD, Tahran'a karşı yeni yaptırım kararları alınması için müttefik yönetimlerle görüşmelere başlamıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nde İran aleyhinde üç yaptırım kararı alınmasına rağmen Tahran yönetimi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesinde ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) denetiminde nükleer enerji faaliyetlerini sürdüreceğini belirtiyor.

İran, nükleer programının barışçıl ve elektrik elde etme amacında olduğunu savunuyor. Çin yönetimi de bugün, İran'ın nükleer sorunuyla ilgili olarak görüşmelere devam edilmesi talebini yinelemişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü "Diplomatik çabalar için halen olanak bulunduğuna inanıyoruz, ilgili taraflar çabalarını artırmalı" demişti.



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,211 µs