En Sıcak Konular

Batı'nın gözü bu toplantıda: Sanayi Bakanı, İran'da

2 Mart 2010 14:09 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “geniş bir coğrafyayı kapsayan, bir milyarı aşkın nüfusa sahip D-8'in üye ülkeler arasında işbirliğini artırmayı hedefleyen küresel bir kuruluş olduğunu” söyledi.

Bakan Ergün, Tahran'da bugün düzenlenen “1. D-8 ülkeleri Sanayi Bakanları Toplantısı”nda yaptığı konuşmada D-8'in kuruluş hedefleri ile gelinen nokta konusunda açıklamalarda bulundu.

“13 yıl önce kurulan D-8, üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğini artırmayı hedefleyen önemli bir platformdur” diyen Ergün, “D-8, üye ülkelerin bölgesel ve uluslararası örgütlere üyeliklerinden kaynaklanan ikili ve çok taraflı taahhütleri üzerinde olumsuz etkisi olmayan bir forumdur” dedi. D-8 ülkelerinin aslında bölgesel olmaktan çok küresel olduğunu kaydeden Ergün, “Üyelik, grubun hedeflerini, ilkelerini benimseyen ve ortak bağları paylaşan diğer gelişmekte olan ülkelere de açıktır” diye konuştu.

Bakan Ergün, şunları kaydetti:

“Bir milyarı aşkın bir nüfusa ve geniş bir coğrafyaya sahip bu 8 ülke, büyük potansiyele sahip ülkelerdir. Ancak geride bıraktığımız zaman diliminde bu 8 ülkenin sahip oldukları potansiyeli yeterince iyi kullanamadıklarını ve dünya ekonomi liginde üst sıraları zorlayamadıklarını görüyoruz. Dünyanın değişen şartları ülkeler arasında siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda yapılacak işbirliğinin önemini her geçen gün artırıyor. D-8 platformu bu bakımdan büyük bir önem taşıyor. Bu organizasyon aracılığıyla gerçekleştirilecek işbirliği projeleri her üye ülkenin ekonomik alanda daha ileriye gitmesine vesile olacaktır.”

“Ekonomik olarak gelişen ülkelerimiz, dünya siyasetinde daha fazla söz sahibi olacaklar, sadece gelişmelerin sonuçlarını takip etmek yerine, gelişmelere yön verebilen bir kimliğe sahip olacaklardır” diyen Ergün, “Bu anlamda Türkiye'nin AB ile katılım müzakerelerine devam ediyor olması, medeniyetler ittifakı projesini yönetmesi gibi özellikleri, D-8 platformuna bir derinlik katmaktadır” ifadesini kullandı.

“İYİ İLİŞKİLERİMİZİN GİDEREK ARTIŞ GÖSTERMESİNDEN BÜYÜK BİR MEMNUNİYET DUYMAKTAYIZ”

Bakan Ergün, D-8'e üye ülkelerin her birinin tarihi, sosyal ve kültürel olarak paylaştıkları birçok değerin olmasının işbirliği sürecinin olumlu sonuçlar vermesi yönünde umutların artmasına vesile olduğunu söyledi.

Ergün, “Dostluk ve kardeşlik anlayışı temelinde sürdürülen iyi ilişkilerimizin giderek artış göstermesinden millet olarak büyük bir memnuniyet duymaktayız” diye konuştu.

D-8 ülkeleriyle 2002'de 2,9 milyar dolar olan toplam ticaret hacminin, 2008'de 17 milyar dolara ulaştığını anlatan Ergün, küresel krizin etkisiyle bu rakamın geçtiğimiz yıl 13 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Son 7 yılda ticaret hacminde yaklaşık 5 katlık bir artış sağlandığını kaydeden Ergün, ülkelerin potansiyelleri dikkate alındığında bu rakamın asla yeterli görülemeyeceğini ifade etti. Bakan Ergün, şunları söyledi:

“Biz sadece kendi ülkemizin üye ülkelerle ilişkisini de dikkate almıyoruz, üye ülkelerin birbiriyle yaptıkları dış ticarete, ortak yaptırım projelerine, bilgi ve tecrübe paylaşımına baktığımızda da kuruluş hedeflerini henüz tam anlamıyla hayata geçiremediğimiz bir gerçektir. Ticari ilişkilerimizi her ülkenin lehine olacak şekilde genişletmek mümkündür, hatta zorunludur. Ekonomik kalkınmanın temel itici gücü özel sektördür. Siyasetçilerin ve bürokratların özel sektörün önünü açacak uygulamalar yapması gerekir. İş adamlarımızın daha fazla bağlantı kurmaları, ülkelerimiz arasındaki siyasi, sosyal ve kültürel ilişkileri de yukarıya taşıyacaktır.”

İlişkilerin geliştirilmesinde devlet adamlarına da önemli görevler düştüğünü belirten Ergün, “Ülkelerimiz arasında devlet yetkililerinin yaptıkları temaslar, ziyaretler, toplantılar büyük önem arz etmektedir” dedi.

Bakan Ergün, son yıllarda İran ve Türkiye arasında üst düzeyde karşılıklı ziyaretlerin yapılmasının da ikili ilişkilerin geliştirilmesinde önemli olduğunu kaydetti.
“Ortak dostlarımız ve müttefiklerimiz olan D-8 ülkelerinin tamamının bir an önce gelişmiş ülkelerin refah seviyesini yakalamaları ve ekonomik yönden dünyada söz sahibi hale gelmeleri en içten dileğimizdir” diyen Ergün, gerçekleştirilecek görüşmeler ve alınacak kararların hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,182 µs