En Sıcak Konular

30 yıl önce verilen tapular iptal

2 Mart 2010 13:29 tsi
BİNGÖL merkeze bağlı Kurudere Köyü’nde 1979 yılında meydana gelen sel ve heyelandan 1 yıl sonra devlet tarafından yaptırılan 80 konutun tapuları, kadastro çalışmasının ardından ‘orman arazisi’ içinde kaldığı gerekçesiyle iptal edildi.

 Köylüler karara tepki gösterirken, muhtar Hanefi Bekil, “Sadece devlete olan güvenimizden dolayı suçlu durumdayız. Devlet tarafından el konularak tapularımız geri alındı” dedi.

Kurudere Köyü, 1979 yılında meydana gelen sel ve heyelanın ardından Toprak İskan Genel Müdürlüğü'nün kararı ile 5 kilometre uzaklıkta bulunan yeni yerleşim birimine taşındı. Yeni yerleşim biriminde devlet tarafından yapılan 80 konutun tapuları ise köylülere 30 yıl önce teslim edildi. 2005 yılında yapılan kadastro çalışmalarında köyün bulunduğu yeni yerleşim alanının, ‘orman arazisi’ olduğu belirlenince, 80 eve ait tapuların iptali için dava açıldı. Yaklaşık 10 ay önce sonuçlanan dava ile evlerin tapusu, orman arazisinde kurulduğu gerekçesiyle iptal edildi.

Köyün muhtarı Hanefi Bekil, yeni yerleşim biriminde evlerin yanı sıra devlet tarafından okul ve sağlık ocağı da yaptırılarak köye hizmetler getirildiğini belirterek, “Devlete olan güvenimizden dolayı suçlu duruma düştük. Kadastro çalışmalarından sonra bizim orman arazisinde ev yaptığımız için dava açıldı ve tapularımız iptal edildi. Bu kararı da veren devlettir. Bizim bu olayda bir suçumuz yoktur. Devlet tarafından yaptırılan konutların yine devlet tarafından tapuları iptal ediliyor. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz” dedi.

Köylüler ise köy meydanında toplanarak, hazırladıkları pankartlarla tapuların iptal edilmesini protesto etti. ‘Mağduriyetimizi lütfen gideriniz’ ve ‘Hakka ihanet halka ihanettir’ yazılı pankartlar taşıyan köylülerden Abdülkerim Beykondu, yeni yerleşim alanı için zamanında para ödediklerini ve tapularını hak ederek aldıklarını ifade ederek, “Devlet afet dolayısıyla bize 30 sene önce tek katlı konut yaptı ve konutların parasını alarak tapularımız verdi. Ancak, 2005 yılında yapılan kadastro çalışmaları sonucunda orman arazisinde ev yapıldığını belirterek dava açıldı. Hak sahibi olan tüm köy halkına 9 ile 10 bin TL arasında mahkeme masrafı diye bir borç çıkarıldı” dedi.

Köylüler, özellikle yaşanan bu durum karşısında Devlet Bakanı olan hemşehrileri Cevdet Yılmaz’dan yardım ve destek beklediklerini söyledi.

Hürriyet



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,495 µs