En Sıcak Konular

Fransa da Kuzey Akım'a ortak oluyor

2 Mart 2010 10:42 tsi
Fransa da Kuzey Akım'a ortak oluyor Rusya'nın Avrupa'ya Baltık denizinin altından geçerek doğrudan doğalgaz sevkıyatı gerçekleştireceği Kuzey Akım'da sona yaklaşılıyor.

Bin 200 kilometre uzunluğundaki projenin ilk ayak 2011'de devreye girecek. Rusya'nın dışında Alman ve Hollandalı şirketlerin ortak olduğu hatta Fransız GDF Suez enerji şirketi de yüzde 9 ortak olmak istiyor.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Fransa Cumurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin huzurunda, Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller ve GDF SUEZ Başkanı ve Yöneticisi Gérard Mestrallet Paris'ta gerçekleşen toplantıda ek doğalgaz alımı ve Kuzey Akım'a katılım konusunda muhtıra imzaladılar. 2015'den itibaren 1,5 milyar metreküp ek doğalgaz alımı yapacak GDF SUEZ alımlarını Kuzey Akım üzerinden gerçekleştirecek.

Kuzey Akım'ın Avrupa için stratejik olarak önemli bir boru hattı olduğuna işaret eden Miller, "Milyonlarca tüketicinin enerji güvenliğini artıracak ve gelecek için güven sağlayacak olan projenin değeri konusundaki ifadelerin abartılmış olması pek mümkün değildir. Kuzey Akım, bağlayıcı uluslararası çevresel şartlara uygun deniz altı boru hatlarına iyi bir örnek teşkil etmektedir. Proje inşa aşaması için gereken son onayı da kısa bir süre önce, Nisan ayında almıştır. Biz ve GDF SUEZ'deki meslektaşlarımız Kuzey Akım'ın şirketler arasındaki işbirliğini güçlendirmenin ötesinde bütün kıtanın enerji sektörünün gelişmesine katkı sağlayacağına ve doğalgaz alanında uzun vadeli Rus-Fransız ortaklığının başarısına bir tuğla daha koyacağına inanıyoruz," dedi.

Mestrallet ise yaptığı değerlendirmede, "Fransa'da Rusya yılı ve Rusya'da Fransa yılı olan 2010 yılı kapsamında, uzun vadeli Rus ortağımız olan, dünyanın en büyük gaz üretici Gazprom ile yaptığımız anlaşma yıllar içinde gelişen yüksek kaliteli ilişkimizin seviyesini ortaya koymaktadır. GDF SUEZ Gazprom'la endüstriyel ortaklığına büyük önem vermektedir. Kuzey Akım AG şirketine katılım ve Rusya'dan gaz alımını artırmakla, GDF SUEZ, grubun önemli bir enerji üretici olarak yer aldığı ve çok sayıda nihai enerji ve doğalgaz müşterilerine hizmet verdiği Kuzey Avrupa dahil olmak üzere, bütün Avrupa'nın gaz arz güvenliğine katkı sağlamayı amaçlamaktadır," şeklinde konuştu.

Kuzey Akım Rus gazının Avrupa'ya sevkiyatı için yeni bir rota oluşturmaktadır. Portovaya Körfezi'nden (Vyborg yakınlarında) Baltık Denizi'ni aşarak Almanya kıyılarına (Greifswald yakınlarına) ulaşacak olan boru hattı yaklaşık olarak bin 200 kilometre uzunluğundadır. Kuzey Akım'ın 27,5 milyar metreküp kapasiteli birinci ayağının 2011'de devreye gireceği düşünülmektedir. İkinci ayağın inşasıyla birlikte boru hattının kapasitesi yıllık 55 milyar metreküpe yükselecektir. Şirket hisselerinin bölüşümü şu şekildedir. Gazprom: %51; Wintershall Holding: %20; E.ON Ruhrgas: %20; Gasunie: %9.

CİHAN



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,869 µs