En Sıcak Konular

O gemi Karadeniz'e inerse...

2 Mart 2010 09:53 tsi
O gemi Karadeniz'e inerse... Türkiye için tehdit olur mu?

Rusya ve Fransa iyi ve gelişen ilişkilere sahipler ve bu ilişkileri daha ileri ve kapsamlı hale getirmek için son yıllarda büyük çaba sarf ediyorlar. Nitekim, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev bu amaçla Fransa'yı ziyaret ediyor.

Dün başlayan ve 3 gün sürecek olan bu önemli ziyarette iki ülkenin enerji (Güney ve Kuzey Akım projeleri), yatırımlar, uzay (Soyuz projesi), haberleşme, tarım ve ileri teknoloji alanlarında yeni anlaşmalar ve işbirliği imkânlarını ele alacakları ve bunlara ilaveten Fransız Sagem firmasının geliştirdiği 'geleceğin askeri' adıyla anılan entegre kit ile devlet destekli Fransız DCNS firmasının ürettiği Mistral konusunu da görüşecekleri bildiriliyor.

Mistral, Rusya'nın Fransa'dan satın alacağı helikopter taşıyan çok amaçlı, çok gelişmiş bir çıkarma-indirme gemisi. 16 adet helikopter taşıyabiliyor. Kargo güvertesi ise çeşitli tip nakil aracı ve tank taşımaya da müsait. 13 tank artı zırhlı araç ve çıkarma botları ile diğer donanımlar bu güverteye sığabiliyor. Gemi, ayrıca 450-500 arası tam teçhizatlı asker de taşıyabiliyor. 69 yataklı tam teşekküllü hastane de geminin diğer önemli unsurlarından birisi. 21.000 ton ağırlığa ve 300 metre uzunluğa sahip gemi 430-580 milyon dolar arası fiyatla satılıyor. Fransa'nın çeşitli barış gücü operasyonlarında kullanılan gemi 2006 yılından bu yana hizmette bulunuyor. Fransa, Mistral'in performansından o kadar memnun ki Tonnerne adlı ikincisini yapmış, bunu da 2007'de hizmete sokmuştu. Üçüncünün yapımı da planlanıyor.

Bu özelliklere sahip Mistral geçen yıl kasım ayında Rusya'nın St. Petersburg Limanı'na gelmiş adeta görücüye çıkmış, Rus subayları, uzmanları gemiyi incelemişlerdi.

Rusya bir adet Mistral alma ve aynı sınıftan 3-4 gemiyi de ya lisans altında ya da Fransa ile ortak olarak Rus tersanelerinde inşa etmek istiyor. Rusya bu suretle Fransa'nın son yıllarda gemi inşa sanayiinde kaydettiği teknolojik gelişmelerden faydalanmak, bunlarla son yıllarda gerileyen kendi gemi inşa sanayiini ayağa kaldırmayı, geliştirmeyi planlıyor. Bu amacına ilaveten Rusya elbette çıkarma-indirme operasyonlarındaki zaafını bir an önce gidermek istiyor; zira son Rus-Gürcü Savaşı'nda Rusya'nın bu zaafı açıkça ortaya çıkmıştı. Rus Donanma Komutanı Amiral Vladimir Vıysotski, Mistral'in son savaşta Rus Karadeniz Filosu'nun Gürcistan topraklarına 26 saatte çıkardığı asker miktarını sadece 40 dakikada çıkarma özelliğine sahip olduğunu, ellerinde böyle bir gemi olsaydı askerî amaçlarına kısa sürede ulaşabileceklerini geçen eylül ayında söylemiş, zaafı adeta itiraf etmişti.

Rusya, Mistral'i aldığında elbette Karadeniz'e dönük çıkarma-indirme yeteneğini önemli ölçüde güçlendirmiş olacak. Bu da tabii en başta Gürcistan'ı endişeye sevk etmiş bulunuyor. Aynı şey Baltık ülkeleri için de geçerli. Bu ülkeler de bugünden Mistral'in Baltık Denizi'nde konuşlandırılması ihtimalinden dolayı son derece tedirginler.

Mistral muhtemelen Karadeniz'de konuşlandırılacak. Ancak, Baltık Denizi veya başka denizlere gitmesi de elbette mümkün sayılır. Böylece Rusya, Mistral ile önemli bir denizaşırı müdahale ya da operasyon gücü kazanmış olacak. Bunun, bir Karadeniz gücü olan Türkiye açısından da önemli bir gelişme olacağı aşikâr.

Rusya Mistral'i satın alacak. Zaten Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy geçen ay bu satışa resmen onay vermişti. Medvedev'in ziyaretinde satış anlaşmasına son nokta muhtemelen konulmayacak; ama yakında konulacak. Böylece bir NATO üyesi olarak Fransa, Rusya'ya ilk savaş gemisi satışını gerçekleştirmiş olacak.

Esasen konunun NATO'da ele alınması gerekiyordu; ama bu olmadı; NATO zımnen de olsa satışa karşı değil. Amerika ise dengeleri bozacağı endişesiyle karşı görünüyor. NATO'nun Baltık üyeleri de öyle. Türkiye'nin ise bu konuda ne düşündüğünü henüz bilmiyoruz. Karadeniz'deki askerî dengeleri muhakkak etkileyecek olan Mistral konusunu bizim de düşünmemiz, lüzumu halinde konuyu NATO'ya taşımamız gerekiyor bize göre... Mistral bizi de ilgilendiren önemli bir konu velhasıl...

Fikret Ertan / Zaman



Bu haber 1,393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs