sabırsızlıkla bekliyor | " /> sabırsızlıkla bekliyor | "/>

En Sıcak Konular

Referandumu sabırsızlıkla bekliyor

2 Mart 2010 09:27 tsi
Referandumu sabırsızlıkla bekliyor CHP lideri Deniz Baykal'ın referandum stratejisi: "İktidar, referandumu kaybettiği an, seçime gitse de, gitmese de..."

CHP lideri Deniz Baykal,  Başbakan Tayyip Erdoğan’ın mart sonuna dek bir Anayasa değişikliğini Meclis’e getirme kararının ‘AKP kalsın mı, gitsin mi?’ referandumuyla sonuçlanacağını söyledi.
İktidarın Anayasa değişikliğini, iddia ettiği gibi hukuk devleti olması amacıyla değil, kendi ihtiyaçları doğrultusunda yargıyı düzenleme amacıyla istediğini öne süren Baykal, ‘Yargıyı RTÜK’leştirmek istiyorlar. Bunu millete anlatacağız, millet bunu kabul etmez’ diye konuştu.

Erdoğan’ın Anayasa değişikliği kararı üzerine görüşüne başvurduğumuz Baykal’ın Radikal’e açıklamaları şöyle oldu:

* İktidarın Anayasa değişikliğini kuvveden fiile çıkarmaya karar verdiği görülüyor. Başbakan bu defa kendisini bağlayıcı bir adım attı. Bu çok önemli bir olay; çok önemli tartışmaları da birlikte getirecek. İktidar, hukuk devletinin değil, hukuk devletini derinden sarsacak yargı mekanizmalarıyla ilgili değişikliklerin peşinde.

RTÜK gibi yargı
* Böyle bir değişikliğe yargı karşı... Muhalefet karşı. Habur ve yargıç ayarlama skandalı ortadayken, Erzurum-Erzincan skandalı ortadayken, iktidar Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve genel olarak yargı üzerinde kontrolü almak istiyor. RTÜK (Radyo Televizyon Üst Kurulu) gibi HSYK, RTÜK gibi Anayasa Mahkemesi, RTÜK gibi yargı istiyorlar. RTÜK’te yaptıkları ortada; istedikleri gibi yönlendiriyorlar.
* Başbakan siyasi parti kapatmaları da Meclis oylamasıyla yapmak istiyor ya? Örnek olarak da hâkimlerin Yargıtay Başkanlar Kurulu oylamasıyla yargılanmasını gösteriyor. Başkanlar Kurulu, suçlama uydurma değilse, kararını hemen veriyor. Sen şu 608 yolsuzluk dosyasından bir tanesini bile Meclis’te oyladın mı? Hakkında karar alınacak siyasilere karşı dava açma yetkisi tanınır mı?  Söylediği yanlış ve çarpıtma.

İki parti, giderayak...
* Anayasa Mahkemesi tarafından mahkûm edilmiş iki siyasi parti (AK Parti ve kapatılan DTP’nin devamcısı BDP kastediliyor-MY) el ele verecek, yargının konumunu yeniden düzenleyecek. Hem de ne zaman? Giderayak. Seçimlere şunun şurasında neredeyse bir yıl kalmışken, Türkiye’nin önündeki onlarca yılı belirleyecek Anayasa’yı değiştirme işini, yargıdan yara almış bu iki parti yapacak, öyle mi?
* 550 üyeli Meclis’te 608 suç fezlekesi dokunulmazlık nedeniyle beklerken, yargıya hakkındaki suçlamaların hesabını vermek istemeyenler, yargı tarafından mahkûm edilmiş olanlar, kendilerini yargılayanların yargılama usullerini değiştirecek. Gazetecileri, yazarları susturmaya çalışmakla bunu önleyemezsiniz. Bunları çıkıp halka anlatmak, bizim boynumuzun borcudur.

Referandum fırsatı
* İktidarın Anayasa değişikliğini Meclis’ten geçiremezse, referanduma götürmeyi amaçladığı anlaşılıyor. Referandum, bizce büyük bir fırsat olacak. Biz bunları, Habur rezaletini, yargıya baskıları, işsizliği, yolsuzluğu, millete anlatacağız. Millet de değerlendirecek. Millet bunu kabul etmez. Büyük bir mücadele vereceğiz.
* Başbakan yakın zamana kadar ‘Erken seçim ihanettir’ dedi. Ben de şimdi soruyorum: Referandum erken seçim gibi olmayacak mı? Millet bu referandum öncesinde de kapsamlı bir siyasi tartışmaya girmeyecek mi? Sonunda gidip oyunu buna göre kullanmayacak mı?

Kaybederse kalması zor
* Millet bunu ‘AKP kalsın mı, gitsin mi?’ oylaması olarak görecek. Vatandaşın gündeminde iktidarın istediği gibi Anayasa değişikliği yok ki; işsizlik, haksızlık, yolsuzluk ve baskılar var. Sen kafandan istediğin soruyu sor. Vatandaş bu sorulara cevap verme fırsatı görecek.
* İktidar, referandumu kaybettiği an, seçime gitse de, gitmese de, seçim kaybetmiş sayılacak, seçim kaybetmiş olacak. O noktadan sonra artık iktidarda kalması çok zor olur. O nedenle, Anayasa değişikliği referandumunu fırsat görüyoruz.

Murat Yetkin / Radikal



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,828 µs