En Sıcak Konular

AK Parti ilk adımı haftaya atıyor

2 Mart 2010 08:05 tsi
AK Parti ilk adımı haftaya atıyor
Siyasetin gündemine yine anayasa değişikliği oturdu. Kapsamlı bir değişiklik umudunu yitiren iktidar partisi bu sefer "mini paket" için mesai harcıyor.

AK Parti'de parola: Yargı reformu, işaret: Referandum  
 
Çapı küçük olsa da şimdiden gürültüsü kopmaya başlayan değişiklikler beklendiği gibi yargı reformu odaklı. Hazırlığını bitiren AK Parti, ilk adımı gelecek hafta atacak. AK Parti, umutsuz olsa da diyalog için muhalefetin kapısını bir kez daha zorlayacak. Her şart altında Meclis'e sunulacak yargı reformunun akıbeti de belli gibi. İktidar partisi, 330'un üzerinde bir oy oranını sağlayarak yargı reformunu halka onaylatmayı deneyecek. Büyük bir aksilik yaşanmazsa en geç haziran ayında referandum sandığı halkın önüne gelecek. AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, AB'nin de ısrarla istediği yargı reformunu Türkiye'nin ihtiyaçlarına paralel olarak yapacaklarını belirtiyor. Kılıç'ın aktarımlarına göre değişikliğin ana teması hukuk, demokrasi ve özgürlük ihtiyacının karşılanması olacak. Kılıç, "TBMM aritmetiği anayasa değişikliği için yeterli imkânı sunmazsa halk oyuna gitmekten hiçbir çekincemiz olmaz. Grubumuza da, halkımıza da güveniyoruz." diyor.

AK Parti yönetiminin elinde birden fazla paket olduğu biliniyor. Zaten hazırlıklı olan iktidar kanadı, şimdi son rötuşları yapıyor. AK Parti'nin hazırlığı önce iç istişare sürecinden geçecek. Cuma günü yapılacak olan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında tartışmaya açılacak. Sonrasında toplanacak Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) ise son şekli verilecek. Gelecek hafta ise iktidar ile muhalefet arasında anayasa trafiği yaşanacak. AK Parti, öncelikle Meclis'te grubu bulunan CHP, MHP ve BDP'den randevu isteyecek. Siyasi jargonda "nafile turlar" olarak adlandırılan bu görüşmelerden sonuç alınması beklenmiyor. AK Parti, görüşme trafiğini 3 partiyle sınırlı tutmayacak. DSP ve bağımsızlarla da görüşülerek destek istenecek.

Mevcut tabloda yapılacak oylamada Anayasa'yı değiştirecek 367 rakamına ulaşılma ihtimali görülmüyor. AK Parti'nin buradaki hedefi 330 ila 367 arasında bir rakama ulaşabilmek. Böylece yargı reformunda son sözü, yapılacak referandum ile halk söyleyecek. Pollmark'ın yaptığı son araştırmada referandumda yüzde 65'ler civarında "evet" oyu çıkacağı belirlendi.

Pakette neler olacak?

AK Parti'nin anayasa değişikliği paketinin içeriği de neredeyse kesinleşti. İşte iktidar partisinin çekmecesinde bulunan referandum paketinin taslağı:

Partilere kapatma davası açılması da, kapatılması da zorlaşıyor. Venedik Kriterleri esas alınacak. Parti kapatılmasına Meclis karar verecek.

HSYK'nın üye sayısı 17'ye çıkıyor. Meclis de üye seçebilecek. HSYK kararlarına yargı yolu açılacak.

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması Anayasa'ya girecek.

Ombudsmanlık sistemi hayata geçirilecek. Kamuyu "akil adamlar" denetleyecek.

Kadınlara pozitif ayrımcılık gelecek, çocuk hakları genişleyecek.

Memurlara da işçiler gibi grev-toplu sözleşme hakkı tanınacak.

Vergi borcu olan işadamının yurtdışı yasağı esneyecek.

Yerel seçim tarihi sonbahara kaydırılacak.

AB, Türkiye'den yargı reformu bekliyor

Yargı reformu, 2004'te AB'den müzakere tarihi alan Türki-ye'nin en önemli taahhütleri arasında bulunuyor. Avrupa Birliği ilerleme raporlarında yargının içinde bulunduğu durum ciddi bir sorun olarak göze çarpıyor. AB'nin son on yılda yazılan ilerleme raporlarında da benzer kaygılar dile getiriliyor. 2002 yılı ilerleme raporunda, açıklık, şeffaflık ve hukuki kesinlik açısından eksiklikler bulunduğu dile getiriliyor. 2007 yılı ilerleme raporunda, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki kaygıların sürdüğü belirtiliyor. 367 kararının, Anayasa Mahkemesi'nin tarafsız olmadığına dair iddialara yol açtığı vurgulanıyor. 2009 İlerleme Raporu'nda, "Şemdinli davası devam etmektedir. Davanın bugüne kadarki ele alınış biçimi ve daha önce davadan sorumlu olan sivil savcının görevden alınması, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun bağımsızlığı konusunda şüphe doğurmuştur." ifadelerine yer veriliyor.

Zaman zaman gündeme ilişkin olayları değerlendiren Avrupalı parlamenterler de yargıda değişikliğe ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor. Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Oomen-Ruijten, 22 Şubat 2010'da Zaman Gazetesi'ne verdiği röportajda "Kapsamlı yargı reformu şart." demişti.

zaman



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,514 µs