En Sıcak Konular

Bu dört habere dikkat

2 Mart 2010 07:45 tsi
Bu dört habere dikkat Geceyi işkillenerek geçirten haberler...

iyibilgi Ankara

1) Hemen anımsadınız değil mi? Hani, "Vay, vay, vay: Tutankamon’u Musa’nın oğlu yaptılar”  başlığıyla duyurduğumuz, haberin gelişinin haber yapıldığı, kendisinin haber yapıldığı haberin, bir garip haber olduğunu, “Finavun ile Musa” arasında yine kan bağı vazeden haberi. Bu ilginç gelişmeleri fark edip sizleri yansıttık ama.. Bir şey de bekliyorduk ama.. Hani nasıl söyleyelim bu kadarını değil. Kabuslu geceyi ter içinde uyanarak atlattık:

“Tutankamon’un dedesinin dev büstü bulundu.

Mısır'ın en ünlü firavunlarından biri olan 3. Amenhotep'in dev heykelinin kafa kısmı, Luksor'daki kazılarda ortaya çıkarıldı. Kızıl granitten oluşan, firavuna ait tapınak mezarda bulunan heykelin sadece kafasının yüksekliği 2,5 metre.

Kazı başkanı Dr. Houring Sourouzian, ‘Diğer heykellerde daima, burun ucu gibi bir yerler kırıktır veya yüz tahrip olmuştur. Bunda ise taçtan çeneye kadar her yer sapasağlam’ dedi.
        
Mısır Eski Eserler Kurumu Başkanı Zahi Havas da heykeli ‘başyapıt’ olarak nitelendirdi.

Milattan önce 1390-1352 yılları arasında hüküm süren Amenhotep’in, Tutankamon’un dedesi olduğu geçen hafta DNA testiyle kanıtlanmıştı.”

2) Hitler’in yüzsüz nü’leri!

Adolf Hitler’in gençlik döneminde “sanata”, resime düşkünlüğü biliniyor. Grafik yeteneğini sonradan gamalı haç çizmeye yönelttiyse de, o dönemlerde resim yaptığı biliniyor ve Hitler’in sanatsal ve hisli geçmişi bugünden bakınca insanlara “bu nasıl iştir” dedirtiyor.





 

İşte son haberler de “Alman Nazi lideri Adolf Hitler’in 1900’lü yılların başında Viyana’dayken çizdiği çıplak kadın resimleri açık artırmaya çıkarılacak” olması ile ilgili.

İngiltere Ludlow’da 2 Mart’ta (bugün) satışa çıkarılacak çizimlerden biri 1908’de çizdiği “yaşlı kadın” resmi. Diğeri ise 1907’de çizilen “göğüslerini koluyla kapatmış genç kadın” resmi.

Resimler binlerce dolardan alıcı bulacak belli ki. Ama belli olmayan şey Hitler’in çizdiği nü resimlerdeki insanların yüzsüz olması. Yüzleri yok yani.

Konu uzmanları, “Belki Hitler insanları obje olarak gördüğü için nü’de yüz çizmiyordur” demiş. Aslında burada iç rahatlatan bir durum var.

7’sinde ne olanan 70’inde de aynı olması alışkanlığına sahip olduğumuzdan, bir insanın önce ressam sonra kasap (aman buradan kasap okurlarımız alınmasın, mana açık sanırız) oluşunu açıklayamama durumu kötü.

Bu açıklıyor. Yüzsüz bedenler anomaliyi açıklayabilir. Ama uzmanların yukarıdaki açıklaması biraz naif geldi bize. Hitler’in kaleminden çıkan yüzsüz ve çıplak bedenler için daha uzman açıklamalar gerekiyor.

3) İsrail'le "Bal"lı dönem başlıyor

Bu kadar krizli ilişkilerin üzerine bal sürülmesi, doğruya doğru, şaşırtıcı. İsrail ile Türkiye arasında son dönemde yaşananlar bir liste oluşturacak kadar uzun.

Belli başlı olanlar bile; Anadolu Kartalı, Kurtlar Vadisi ve 'Alçak Koltuk' artık vakayı adiyeden sayılsa.. “One minute” ne yapılacak?

Haber şudur: İsrail Arıcılık konusunda Türkiye'nin en büyük ortağı olmaya hazırlanıyor.

Bir anda ter basmış olabilir. Ama devamı var; “Projeyle, Türkiye'nin dünyadaki en büyük bal ihracatçısı olması hedefleniyor. Türkiye, sadece verim artışıyla 1.5 milyar dolarlık ihracat kapasitesi yakalamayı planlıyor.

Mersin ve Afyon'da kurulan Bal Üretim Ormanları’nın Türkiye geneline yayılması hedefleniyor. Bunun için bölgelerin iklim yapısına göre ağaçlar ve çiçekler dikilecek. Bal ormanları tamamlandığında dünyadaki en büyük bal ihracat ülkesi Türkiye olacak.”

Haber bu kadar. İsrali tarım konusunda uzmanlaşmış bir ülke, bu doğru. Ama dünyanın kilidi Arı (!) ile İsrail’i biraraya getirmek? İşte o biraz garip olmuş. Esasen İsrail sadece örnek. Herhangi bir ülkeyle arı ortaklığında çok özenli olmak gerekiyor. Öte yandan bu tür “açılımlar” konusunda İsrail hep israrlı.

Mayınlı arazilerin organik gıda yetiştirilmesinde kullanılması konusunda da ismi geçmişti, artık bir efsane olan GAP bölgesindeki yatırımları ile de. Ama Arı!

Bu haberin aslında bir geçmişi var. Yeni haber verdiği bilgileri burada kesmiş ama.. Antalya’da İsrail’liler bir 4 günlük bir toplantı yapılalı daha çok oluyor.

Devamı da İsrail’de olacak. O günlerde “Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz” demiş ki; “dünyanın en büyük ikinci arı popülasyonuna sahip Türkiye'nin 1.5 milyar dolar civarındaki bal ihracat potansiyelini değerlendirmek için bir çok ülkeyle işbirliğine gidiyoruz”.

Bu işin bir yönü. Bir başka yönü bal üreticilerinin neden üretimlerini yurt dışına-sadece İsrail değil-satmak istemeleri. Yani Türkiye’de ucuza tüketilemiyor mu?

Buna verdikleri yanıt da ilginç: malımızı sadece 4-5 kişiye satmak istemiyoruz!

4) Florida-Mars 39 gün:

Mesafenin bu denli kısalmış olması-105 günden-elbette iyi. Gerçi yol üstü değil ama olsun. Dünyadan Mars’a yolculuk konusunda zamandan tasarrufu sağlayan ise belki olaydan daha önemli: VASIMR yüksek teknoloji ürünü roket Mars’a gidiş süresini 6 kat kısaltacak olan.

Dünya’dan 55 milyon kilometre uzaklıktaki Mars’a yolculuk en az 105 gün sürüyor.
 
Bu roket; yakıt radyo dalgalarıyla iyonize edilip ısıtılıyor. Manyetik dalgalar ortaya çıkan plazmayı roketin itici gücü haline getiriyor. Bu sayede roket çok daha hızlı hareket ediyor.

Peki ama burada buhran yaratacak konu ne? NASA’dan zaten hep böyle haberler gelmiyor mu? Doğru hatta bundan önce gelen haber de şuydu: “2020’ye dek Ay’a insanlı seyahati öngören Constellation adlı programın hükümet tarafından iptal edilmesinden sonra…”

Ekonomik kriz malum, Obama’nın iç siyasette bu yüzden attığı tasarruf adımları malum, onlardan biri de işte bu Ay’a seyahatin iptal edilmesiydi.

Ancak Ay’a yolculuktaki amaç-iyibilgi müdavimlerinin hatırlayacağı gibi ve aylar önce yazıldığı üzere-aslında Mars’a yolu kısaltmaktı. ABD, Ay’a zaten gitmişti. (Hala itiraz edenleri ve “insanlık için büyük adım” sahte bulanları çoksa da.)

Yoksa Ay’a yolculuk tasarruf nedeniyle iptal ettirilirken Mars’a yolculum nasıl finansa edilebilir? İşte yanıt bu: o roket nedeniyle Ay yolculuğu iptal edilmişti, tasarruf için değil.

Tabii şu notu düşelim. ABD’nin kısa süre önce başarısız olan denemesi şaşkınlık yaratmış, ertesi gün başarılı İran füze denemesi yapılmıştı! Söylemek lazım, bu teknoloji başka teknoloji!



Bu haber 3,862 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,962 µs