En Sıcak Konular

Antalya ihracat rekoru kırdı

1 Mart 2010 16:25 tsi
Antalya'dan yılın ilk iki ayında yapılan ihracat rekor artış gösterdi. Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin verilerine göre, 2010 yılının ilk iki aylık döneminde yapılan ihracat geçen yıl aynı döneme göre yüzde 90 artış göstererek 160 mil

Sadece şubat ayında yapılan ihracat yüzde 110 oranında artarak 85 milyon 903 bin 77 dolara ulaştı. Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatı, yılın ilk iki ayında geçen yıla oranla miktarda yüzde 6, değerde ise yüzde 22 arttı.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, ocak ve şubat aylarında 77 milyon 438 bin 985 dolarlık ihracat yaptıklarını bildirdi. İhracat rakamlarını değerlendiren Satıcı, 25 Ocak 2010 tarihi itibariyle Avrupa Birliği tarafından bazı tarım ürünlerine yüzde 10 analiz şartı getirilmesinin henüz fiili olarak uygulanmadığını, bu nedenle ürün fiyatlarının üreticiyi memnun edecek düzeyde gerçekleştiğini kaydetti. Üretim ve dış piyasalardan gelen talep artışının ihracatı olumlu etkilediğini belirten Satıcı, "Söz konusu uygulamadan üretici ve ihracatçıların mağdur olamamaları ve önümüzdeki aylarda da ihracatta artışın devam etmesi için gerek Birliğimiz gerekse Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreterliği bazında girişimler devam etmektedir." dedi. Satıcı'nın verdiği bilgilere göre, yaş meyve sebze ihracatında ilk beş sırayı Bulgaristan, Almanya, Romanya, Rusya Federasyonu ve Ukrayna aldı. En fazla ihraç edilen ürünler arasında, geçtiğimiz yıla oranla miktar bazında yüzde 12, değer bazında ise yüzde 21 artış gösteren domates, 35 milyon 993 bin dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Domatesi sırasıyla biber, nar ve hıyar-kornişon izledi.

SÜS BİTKİLERİ İHRACATI YÜZDE 2 AZALDI

Süs bitkileri sektöründeki ihracat ise, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 2 azalarak 5 milyon 585 bin 447 dolar olarak gerçekleşti. Şubat atında toplam 57 milyon 89 bin 308 adet süs bitkisi ihraç edildi. Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, şubat ayında Antalya ve çevresinde meydana gelen şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle, kesme çiçek ihracatı yapan firmaların yüzlerce dönüm serasının sular altında kalmasının ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi. Antalya'da çiçek üretim merkezi olan Kundu, Kadriye, Belek ve Kumköy'de büyük zararların meydana geldiğine dikkat çeken Bağdatlıoğlu, "Bu nedenle çiçek ihracatı yapan bazı önemli firmalar çiçek ihraç sezonunu kapatmak zorunda kalmıştır. En yüksek fiyatın ve gelirin elde edildiği böyle bir dönemin kayıp olarak yaşanması sektörde sıkıntılara yol açmıştır." dedi.

Kesme çiçek ihracatındaki azalmanın bir diğer nedeninin ise, soğuk ve olumsuz hava şartlarının olduğunu dile getiren Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti: "Soğuk hava koşulları ana hedef pazardaki çiçek satışlarını dramatik şekilde düşürmüştür. Rusya, Ukrayna gibi satışlarını başta sokak dükkancı ve satıcıları üzerinden gerçekleştiren ülkelerde çiçek satışlarında düşme görülmüştür. Şubat ayında süs bitkileri ihracatında en önemli pazarlar sırasıyla Ukrayna, Almanya, Birleşik Krallık ve Rusya olmuştur."

TEKSTİLDE İSTİKRARLI ÇIKIŞ SÜRÜYOR

Tekstil ve hammadde ihracatı da, yılın ilk iki ayında artış gösterdi. Sektör geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 15,65 oranında arttırarak 12 milyon 961 bin 355 dolar ihracat gerçekleştirdi. Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Azize Kalkavan, "Şubat ayı sezon geçişine rastladığı için sevkiyatları zayıf olduğu ay olmasına rağmen Tekstilde istikrarlı çıkış sürüyor." dedi. 2010 yılı ocak-şubat aylarında en fazla tekstil ve hammadde ihracatı sırasıyla Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa, İngiltere'ye yapıldı.

(CİHAN)



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs