En Sıcak Konular

AIG'e İngiliz ortak geliyor

1 Mart 2010 14:42 tsi
İngiliz sigorta şirketi Prudential, ABD'li sigorta şirketi American International Group'un (AIG), Asya yaşam sigortası birimini satın alıyor.

İngiltere'nin en büyük sigorta şirketi Prudential, AIG'nin Asya yaşam sigortası birimi American International Assurance (AIA) şirketini satın almak için 35,5 milyar dolar ödeyeceğini açıkladı. Nakit olarak 25 milyar dolar ödeyeceğini ve 10,5 milyar doları da yeni hisse senedi ve diğer menkul kıymetlerle karşılayacağını bildiren şirket, hisse senedi ihracıyla 20 milyar dolar nakit gelir sağlayacağını kaydetti.

Prudential'ın, düzenleyici kurumların ve hissedarlarının onayını da gerektiren satın almasının üçüncü çeyrekte tamamlanması bekleniyor. Prudential Üst Yöneticisi Tidjane Thiam, “Bu satın alma, grubun dönüşümü için çok heyecan verici ve bir defaya mahsus bir fırsat. Asya'nın, birkaç yıldır Prudential için önemli bir faktör olduğu çok açık ve 2009 yılında karının yüzde 44'ünü bu bölgedeki işlerinden elde etti” dedi.
AIA'nın satışı AIG'nin Eylül 2008'den bu yana en büyük varlık satışı olurken, bu satış AIG'nin, ABD hükümetinden aldığı milyarlarca dolarlık kurtarma parasını ödemesine yardım edecek.

Prudential'ın AIA'yı satın alması, bir İngiliz şirketinin bugüne kadar en büyük deniz aşırı satın alması olarak kayıtlara geçecek. Güney Doğu Asya'da ikinci büyük sigorta şirketi konumundaki Prudential, bu satın almayla bölgede en büyük sigorta şirketi haline gelecek.

 “AIG'NİN ASYA MÜCEVHERİ”

AIG'nin “Asya mücevheri” olarak görülen Hong Kong merkezli AIA, 60 milyar dolardan fazla varlığı yöneten ve 20 milyon müşteriye ya da AIG'nin toplam müşteri tabanının üçte birine hizmet eden 90 yıllık geçmişe sahip bir şirket konumunda bulunuyor.

Prudential, halihazırda 13 Asya pazarında faaliyet gösteriyor ve 11 milyondan fazla müşteriye hizmet veriyor. Asya, grubun gelecekte büyümesinin motoru olarak görülüyor. Prudential, Şanghay'da 1919 yılında kurulan AIA'yı satın alarak, Çin'den Avustralya'ya kadar uzanan pazarlarda 250 bin acentede 20 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Piyasa değeri 15,3 milyar sterlin (22,9 milyar dolar) olan Prudential, Hong Kong, Singapur, Malezya, Endonezya, Vietnam, Tayland, Filipinler, Çin ve Hindistan'ın önde gelen sigorta şirketi konumunda olacak. AIG, geçen hafta cuma günü, geçen yılın son çeyreğinde 8,9 milyar dolar ve geçen yılın tamamında 12,3 milyar dolar zarar açıklamıştı.

Finansal kriz nedeniyle önceki yıl ABD hükümetinin kurtardığı AIG, 2008 yılının dördüncü çeyreğinde 62,6 milyar dolar, 2008 yılının tamamında ise 100 milyar dolardan fazla zarar etmişti.

ABD hükümeti Eylül 2008'de kurtardığı şirkete 182,5 milyar dolar maddi destek vermiş ve karşılığında şirketin yüzde 80 hissesine sahip olmuştu. AIG'in 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle hükümete 129,26 milyar dolar ödenmemiş borcu bulunuyor. Bu borcun 94,76 milyar dolarlık kısmı krediler ve faizden, 34,5 milyar dolarlık kısmı ise hükümetin AIG'den aldığı yatırımların değerinden oluşuyor.



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,715 µs