En Sıcak Konular

Türk hakim Hollanda'dan sığınma istedi

1 Mart 2010 13:27 tsi
Van'daki görevinden istifa ederek sahte Bulgar pasaportuyla Hollanda'ya giriş yapan 95099 sicil numaralı Hakim Çağatay Çetin, Türkiye’de siyasi ve etnik nedenlerden dolayı baskı gördüğünü ileri sürerek sığınma istedi.

Van’ın Özalp İlçesi’ndeki görevinden istifa ederek sahte Bulgar pasaportuyla Hollanda’ya giriş yapan 95099 sicil numaralı Adli Yargı Hakimi Çağatay Çetin, Türkiye’de siyasi ve etnik nedenlerden dolayı baskı gördüğünü ileri sürerek sığınma başvurusunda bulundu.

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü İşlemler Bürosu’na 25 Ocak 2010’dan geçerli olmak üzere, 11 Ocak 2010 tarihinde “özel” nedenlerden dolayı istifasını sunan ve 15 Ocak tarihinde sahte Bulgar pasaportuyla Hollanda’ya giriş yapan Çetin, aynı gün sığınma başvurusunda bulunduğunu söyledi. Ter Apel kentindeki sığınma yurdunda iki hafta geçirdiğini belirten Çetin, başvurusuyla ilgili Hollanda makamlarının Nisan ayı başında kesin karar vereceğini ifade etti.

‘Yargı baskı altında’

Çetin, siyasi düşüncelerinden ve annesinin Ermeni-Kürt kökenli olmasından dolayı baskı gördüğünü ileri sürerek, hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazı göndermesine rağmen sonuç alamadığını söyledi.

Orhan Pamuk ve Hrant Dink ile aynı görüşleri paylaştığını belirten Çetin, hakkında soruşturmalar açıldığını, can güvenliğinin tehlikede olduğunu ve yasal yollardan hakkını arayamadığını iddia etti. Ankara’da yaşayan anne ve babasının da can güvenliği nedeniyle adres değiştirmek zorunda kaldığını ileri süren Çetin, “Her şeyi göze alıp canımı zor kurtardım” iddiasında bulundu.

Türkiye’de yargının görevini yapamadığını ileri süren Çetin, şu iddialarda bulundu: “Yargı görevini yapamıyor, sürekli etki ve baskı altında. Hakimler önümüze siyasi dava gelmesin diye dua ediyorlar. Türkiye’de artık yürütme ne derse o oluyor. AKP’nin ya da hükümetin aleyhine bir karar mı verdiniz ya da herhangi bir düşünceniz mi var? Hemen gönderiyorlar Adalet Bakanlığı müfettişlerini.”

‘Başka hâkimler var’

“Hükümetle sorunum var” diyen Çetin, şöyle devam etti: “Avrupa İnsan hakları Mahkemesi’ne de gideceğim. Maddi bir tatmin beklemiyorum, yalnızca hakkımı aramak için başvuracağım.”

Çağatay Çetin, sığınma talebiyle ilgili olarak Hollanda’nın alacağı kararı Türkiye’de çok sayıda hakim ve savcının merakla beklediğini de ileri sürdü ve şunları söyledi: “Olumlu netice alırsam, başkaları da gelebilir. Kürt kökenli hakim ve savcıların da durumu kritik. Soruşturmalardan bıkmış durumdalar, ‘Ya intihar edeceğim, ya ben de geleceğim’ diyorlar.”

hurriyet



Bu haber 939 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,025 µs