bağışıklık sistemimizi bozuyor | " /> bağışıklık sistemimizi bozuyor | "/>

En Sıcak Konular

GDO'lar bağışıklık sistemimizi bozuyor

1 Mart 2010 12:28 tsi
GDO'lar bağışıklık sistemimizi bozuyor GDO kullanımının insanların bağışıklık sistemini bozarak daha fazla antibiyotik kullanımına yol açacağını söyleyen mikrobiyolog Prof. Dr. John Fagan, "Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla insanlar hastalık riskine karşı daha açık hale gelecekler" açıkla

GDO'lu gıdalarla beslenen hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda üreme bozuklukları, organların kimyasında bozulma, gen işlevlerinde bozulma ve kötü kolestrol üretiminde artış tespit edildiğine dikkat çeken Mikrobiyolog ve Amerika Maharishi Yönetim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. John Fagan, "Mesela 24 ay bu gıdalarla beslenen farelerde aniden yaşlanma görülüyor. Bu hayvanların DNA'larında değişiklikler meydana geliyor" dedi.

Organizmanın Genetik Yapısını Bozuyorlar
Canlı organizmalardan parçalar alınarak birleşik bir gen (Trans Gen) yaratıldığı bilgisini aktaran Fagan, "Böylece daha önce dünyada görülmeyen yeni bir gen ortaya çıkıyor. Genetik mühendisleri her şeyin güvenli ve kontrol altında olduğunu iddia ediyorlar. Ama bir sonraki adımı söylemiyorlar. Bu yeni birleşik genin işlevsel olması için canlı bir organizmanın DNA'sına bunu eklemek zorundalar. Fakat, bundan sonraki kısmı belirsiz maalesef. Birleşik genin hücrenin neresine ve nasıl yapıştığı bilinmiyor, iki gene arasına da yapışabilir, bir genin içine de girebilir yani o zincirin neresine takılacağı belli değil" dedi. Normal şartlarda her genin ayrı bir değeri olduğuna vurgu yapan Fagan, organizmanın genetik yapısını değiştirerek doğal süreçteki çalışmasının bozulduğunu dikkat çekerek, "Bu durumda bitki vitamin yaratmıyor.Bunun da ötesinde bu gıdalar alerjik rahatsızlıklara yol açabiliyor" dedi.

Bir Geni Değiştirirsen Birçok Şeyi Değiştirirsin!
Genetik mühendislerinin sadece bir tek geni dahil ettikleri ve bununda metabolizmada sadece bir değişikliğe yol açaca¬ğı iddiasının gerçekleri yansıtmadığını iddia eden Fagan, canlı bir organizmada her şeyin birbirine bağlı olduğunu söyle¬yerek, "Onlar 1 gen bir değişiklik yaratır diyorlar ama doğru değil. Canlı bir orga¬nizma da, her şey birbirine bağlı. Bir geni değiştirdiğinde diğer genlerin çalışması¬nı da bozuyor ve onların hücrelerinde de pek çok değişiklik yaratıyorlar. Zincirleme değişiklerle birbirini etkiliyor. Sonuç ola¬rak hücrelerde, dokularda ve organlarda bir tek değişiklik, pek çok değişikliğe se¬bep oluyor" şeklinde konuştu.

Salgın Hastalıklar Artacak
Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) kullanımının bağışıklık sisteminin boza¬rak daha fazla antibiyotik kullanımına yol açacağını söyleyen mikrobiyolog Prof. Dr. John Fagan, bağışıklık sisteminin zayıf¬lamasıyla insanların hastalık riskine açık hale geleceğini sözlerine ekledi. Fagan, insanın bağışıklık sisteminin zayıflayıp değişikliğe uğramasıyla, salgın hastalık¬ların daha yaygın hale geleceğini vurgu¬layarak sözlerine şöyle devam etti, "GDO kullanımı karaciğer ve böbrek işlemlerin¬de sorunlar yaratır. Hayvanlar üzerinde yapılan

araştırmalarda üç kuşak GDO ile beslenen fareler de karaciğer ve böbrek işlevlerinde bozukluklar tespit edilmiştir. Bunun yanın sıra kan kimyasında ve bağı¬şıklık sistemi faaliyetlerinde bozukluklara sebep olduğu da gözlemlenmiştir". Dünyada en çok soya, mısır, kanola ve pa¬mukta GDO kullanıldığına dikkat çeken Fagan, normalde son derece sağlıklı olan bu besinlerin genetik yapılarıyla oynana¬rak insan sağlığına zararlı hale geldiklerini belirtti. Fagan, GDO'lu gıdaların daha az besleyici olmaları sebebiyle beslenmeyi zayıflatacağına da dikkat çekti.

Türkiye GDO'ya İzin Vermemeli
GDO'lu gıdaların satılmadan önce test¬lerden geçirilmediğini bilgisini aktaran Fagan, bunları piyasaya sürmeden en az 50 yıl araştırma yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Tüm bu tehlikelere rağmen, Amerika, israil ve Arjantin başta olmak üzere, pek çok ülkenin GDO'lu gıdaları piyasaya sürüldüğünü belirten Fagan, Türkiye'ye de GDO'yu kabul etmesi için baskılar yapıldığını işaret etti. Özellikle küresel sermayeyi elinde bulunduran çok uluslu şirketlerin GDO kullanımını bir gelişmişlik göstergesi olarak göste¬rip Türkiye'yi ikna etmeye çalıştığını dile getiren Fagan, Türkiye için akıllıca olanın GDO kullanımına izin vermemek olduğu vurguladı. Fagan, "GDO'lu ürünler insan sağlığını tehdit ediyor. Bu ürünleri yapan ülkeler kendi içlerinde araştırmaları yap¬sınlar. 20-30 yıl sonra eğer güvenli bulur¬larsa başka ülkelerde satsınlar" şeklinde konuştu.

Organik Tohumlarınıza Sahip Çıkın
Çok uluslu şirketler tarafından üretilen GDO'lu tohumları kullanan çiftçilerin geleneksel tarımı bir yana bırakarak organik tohumlarını depolara kaldırdıklarına işaret eden Fagan, bu tohumların 1-2 yıl içinde kullanılamaz hale geldiğini bildirdi. Böylece çiftçilerin çok uluslu şirketlere mahkum hale geldiğini dile getiren Fagan, "Türk çiftçisi bu tohumlara mahkum olursa, Türkiye'nin gıda sağlığı güvenliği çok uluslu yabancı şirketlerin eline geçer. Bu şirketler de sadece hissedarlarını zengin etmeyi düşünürler. Böylece ne devlet, ne de çiftçiler bunu kontrol edemezler. Türkiye'nin ulusal güvenliği de tehlikeye girer. Ülke kendi doğal ürünlerini kaybedip yabancı ve organik olmayan tohumlara muhtaç hale gelir" ifadelerini kullandı.

Doğal Ürünler Yeteri Kadar Besleyici
Amerika Birleşik Devletleri'nin mısırda GDO kullanmaya başlayınca Avrupa Birliği ve Japonya'nın GDO'lu mısır almayı kabul etmediği bilgisini aktaran Fagan, böylece Amerika'nın bir yıl içinde pazarının yüzde 90'nını kaybettiğini dile getirdi. Ayrıca Amerika'nın soyada GDO kullandıktan sonra bu alan da uluslararası piyasalarda rekabet gücünü kaybettiğini söyleyen Fagan, "Buna pirinçte dahil edildiğinde 2006'da pazarlarının çoğunu kaybettiler ve 2009'a kadar pazarlarını geri alamadılar.
Böylece sorumluluğu şirketlere yüklüyor" dedi.

Etiket Zorunluluğu "Şart"
Avrupa, Japonya ve Kore gibi pek çok ülkede GDO'lu ürünlere etiket koyma zorunluluğu olduğu bilgisini aktaran Fagan, "Bunun yanında Amerika ve Kanada başta olmak üzere pek çok ülkede etiket koyma zorunluluğu yok. İnsanlar yıllarca bunu gıda takviyesi olarak yediler. Umarız artık etiket şartı konur. En azından Avrupa'daki kadar kontrol olur. Etiket konunca en azından halkın bir seçim hakkı oluyor. Tüketiciler GDO'lu gıdaları istemiyor" şeklinde konuştu. Fagan Avrupa'da satıcı firmaların halkın GDO'ya olan olumsuz tavrının bilincinde olduğunu ve GDO'lu gıdaları satmadığını sözlerine ekledi.

Tüketicilerin baskısıyla pirinç, patates ve buğday da GDO kullanmaktan vazgeçtiler. Çünkü GDO'nun riski fazla ve doğal değil. Doğal ürünler zaten yeteri kadar besleyici ve lezzetli. Onu değiştirmeye ihtiyaç yok" değerlendirmesini yaptı.

Röportaj: Yasemin Nuhoğlu



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,825 µs