En Sıcak Konular

Kritik hafta: Protokollerin akıbeti belirsiz

1 Mart 2010 09:53 tsi
Kritik hafta: Protokollerin akıbeti belirsiz 'Obama yönetimi Türkiye ile ilişkilerde böyle krizler yaşamak istemiyor'

Ankara ve Washington arasındaki ilişkiler zor bir haftaya giriyor. Önümüzdeki perşembe ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Ermeni soykırımının tanınmasını öngören yasa tasarısını oylayarak bu tasarının Meclis Genel Kurulu'na gidip gitmemesi yönünde karar verecek. Beklentiler yasa tasarısının genel kurula gideceği yönünde. Hemen hatırlatalım: Bu yasa tasarısı Beyaz Saray'a sadece bir tavsiye niteliğinde. Tasarı, Obama'nın Ermeni Soykırımını resmen tanımasını ve 24 Nisan'daki mesajında bu terimi açık şekilde kullanmasını istiyor. Bağlayıcı niteliği olmayan bu tasarıda ayrıca "Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımına ilişkin duyarlılığı yansıtması" isteniyor. Son on yılda, buna benzer yasa taslakları birçok kez Kongre'ye getirilmek istenmişti. Hatta 2000, 2005 ve 2007'de Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi bu yasaları 435 üyeli Genel Kurul'a sevk etme kararı da almıştı. Ancak her defasında Beyaz Saray ve ABD Dışişleri devreye girerek böyle bir kararın çıkmasını engelleyebilmiştir.

Fakat işler bu aşamaya geldiğinde süreç kaçınılmaz olarak sancılı ve dramatik oluyor. Mesela 2007'de soykırım yasa tasarısının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na geliş aşamasında Ankara Washington Büyükelçisi'ni "istişarelerde bulunmak üzere" geri çekmişti. ABD basınında Kongre'yi dış politika ve ulusal çıkarları anlamamakla suçlayan birçok yazı çıkmıştı. Bu yazılarda, Türkiye'nin böyle bir soykırım yasa tasarısına misilleme olarak İncirlik Üssü'nü kapatacağını, Irak'tan çıkmak isteyen ABD'nin çok zorlanacağını ve Türkiye ile ortaklığın devam ettiği Afganistan, Pakistan ve İran gibi birçok kritik alanda ciddi krizler yaşanacağını öngören yorumlar yapılmıştı.

...

Sonuç olarak, Obama yönetimi ve ABD Dışişleri, Kongre'deki yasa tasarısının ve zamanlamanın Türkiye'deki milliyetçi havayı daha da körükleyeceğinin farkında. Bu nedenle yönetim Kongre'ye karşı elinden geleni yapacak. Ama şunu da unutmamak gerekiyor: Ermeni lobisinin elini güçlendiren en önemli faktör, Türkiye'nin Ermenistan ile protokollerini dondurmuş olması. ABD'deki Ermenilerin en çok çekindiği şey Ankara ve Erivan arasında normalizasyon. Bu nedenle Ankara için gerçek başarı ABD Kongresi'ndeki soykırım yasa tasarısının etkisiz hale getirilmesi değil, TBMM'deki protokollerin bir an önce onaylanması olacaktır.

Ömer Taşpınar / Sabah'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,582 µs