yağma yıktı | " /> yağma yıktı | "/>

En Sıcak Konular

Deprem değil yağma yıktı

1 Mart 2010 09:53 tsi
Deprem değil yağma yıktı 
Dükkanları talan edenlere karşı orduya yetki verildi...

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, depremde ölenlerinin sayısının 708'e yükseldiğini açıkladı.

Devlet Başkanı, düzenlediği basın toplantısında, 8,8 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenen Maule ve Biobio bölgelerinde ''istisnai durum'' uygulanmasına karar verildiğini de belirterek, depremin vurduğu yerlerde halka gıda yardımı dağıtılmasına başlanacağını duyurdu.

Bu arada, depremin ardından kapatılan Santiago uluslarası havaalanına seferlerin başladığı bildirildi.

Devlet televizyonundan yapılan açıklamada, ülkenin en büyük havayolu olan LAN'a ait uçakların havaalanına iniş yapmaya başladığı duyuruldu.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Latin Amerika turu çerçevesinde Şili'ye yapacağı ziyaret planında bir değişiklik olmadığı bildirildi.

Dışişleri bakanlığından bir yetkili, "Planlandığı gibi Şili'ye gideceğiz ancak oradaki programımızda değişiklik yapabiliriz" dedi.

-YAĞMACILARA KARŞI ORDU GÖREVLENDİRİLDİ

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, ülkeyi sarsan deprem felaketinin ardından ortaya çıkan yağma olaylarına karşı polise yardımcı olması için ordunun da görevlendirildiğini bildirdi.

Bachelet, depremin ardından marketlerin, benzin istasyonlarının, eczanelerin ve bankaların yağmalandığı Concepcion kentinde orduya yetki veren bir kararnameyi imzaladığını açıkladı.

Devlet Başkanı, Şili'nin, diğer ülkelerden yapılan bazı yardım tekliflerini kabul edebileceğini de belirterek, ülkenin, kurtarma ekiplerinin yanı sıra sahra hastanelerine, geçici köprülere, su temizleme tesislerine ve hasar tespit uzmanlarına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bu arada, Şili Savunma Bakanı Francisco Vidal, donanmanın depremin hemen ardından tsunami uyarısında bulunmayarak hata yaptığını da açıkladı.

Vidal, ölü sayısının 708'e yükseldiğini belirttiği basın toplantısında, donanmanın zamanında uyarıda bulunabilmesi halinde doğru değerlendirmenin yapılabileceğini söyledi.

Bakan, geç kalınmasına rağmen sonuçta uyarı sisteminin etkin hale getirildiğini ve bunun da yüzler hatta binlerce insanın hayatını kurtardığını kaydetti ve ''Halk uyarılabildi ve tepelere doğru yöneldi'' diye konuştu.

-13'ÜNCÜ KATTA BULUNAN VE DEVRİLEN BİNANIN ENKAZI İLE BİRLİKTE ZEMİNE DÜŞEN BABA-KIZ HAFİF YARALANDI

Şili'deki deprem felaketinde bir apartmanın 13'üncü katında oturan ve devrilen binanın enkazı ile birlikte zemine düşen baba-kız, hafif yaralandı.

Deprem sırasında Alberto Rozas, 7 yaşındaki kızını banyonun kapı aralığına itti ve sarsıntının durmasını bekledi. Ancak bu sırada bina devrilmeye başladı.

Oturdukları yeni binanın, ''kesilen bir ağaç gibi'' hızla devrildiği anlarda baba-kız zemine inene kadar birbirlerine sarıldı.

Alberto Rozas ve kızı Fernande, enkaz yığınlarının altından birkaç kesik, sıyrık ve ezilme ile kurtuldu.

15 katlı binadan düne kadar 23 kişinin kurtarıldığı ve birkaç cesedin çıkarıldığı belirtiliyor. Yıkılan binanın enkazı altında 60 kişinin kaldığı tahmin ediliyor.

Geçen haziranda binayı teslim eden Socovil adlı şirket tarafından yapılan açıklamada, binanın mevzuata uygun inşa edildiği belirtildi ancak bina sakinleri, inşaatın kalitesiz olması nedeniyle kızgınlıklarını ifade ediyor.

Şili'de önceki gün 8.8 büyüklüğünde meydana gelen depremde 708 kişi ölmüştü.

aa



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,282 µs